Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Европейци се биха по опашки заради конзола (5-12-2000)

През пролетта дълги опашки се извиха пред магазините в Япония, които продаваха новата игрова приставка на компанията Sony Playstation 2 (PS2). Преди месец суматохата се повтори и в САЩ. Стотици хора започнаха да се редят на опашка още в два през нощта. В някои щатове полицията трябваше да се намеси, за да спре безредиците. Преди десетина дни игровата приставка бе пусната по магазините в Европа. А торбички със знака Playstation 2 се ветреят по вестникарските сергии в столицата..на България.

В европейските магазини бяха доставени около половин милион приставки Sony Playstation 2 (PS2). Едва, защото търсенето е огромно. Всеки иска да има играчката, обещаваща виртуален рай, за Коледа. Апетитъ е силен тъй като съотношението цена - качество е съблазнително. За цена от 300 долара (в САЩ) устройството предлага мощен 128-битов процесор, а носителят на информация е DVD. Цената на един отделен DVD-плейър без кой знае какви екстри варира от 150 до 400 долара. Sony постоянно се оправдаваше, че компанията е затруднена да произвежда с такива темпове, с каквито се търси жадуваната играчка. Всичко това насъскваше и нервираше милиони европейци, които искаха да се направят хубав подъръка за Коледа. Те не можеха да си купят конзолата от Япония или САЩ тъй като телевизионните стандарти в Европа, САЩ и Япония не съвпадат, а универсалност не е най-силната карта на японците. По-голямата част от конзолите така и не стигна до щандовете, тъй като бройките бяха продадени чрез Интернет по заявки. В магазините на САЩ конзолата струва 299 долара, в Япония - 360 долара, в Германия - 403 долара, във Франция - 414, а във Великобритания - 450 долара. На сайта eu.playstation.com, чрез който се търгува в мрежата приставката пише, че конзолата ще пристигне в магазинете на Дания, Италия, Норвегия, Финландия и Швеция през следващата година. България въобще не се вижда в списъка. На 24 октомври започна продажбата на PS2 и в страните от Близкия Изток, Африка и Австралия.

Sony заложи на печеливши рекламни трикове Още в първия ден от пускането на Sony PlayStation-2 по магазините в САЩ стана ясно, че суперстоката недостига за всички желаещи. Всички научиха за конзолата още през март. Рекламната кампания обещаваше, че мощността на процесора ще е по-голяма от на Pentium II и даже на Pentium III, а като носител на информация се използва DVD. Тези характеристики качиха неимоверно интересът към играчката и търсенето надскочи предлагането. През пролетта Sony възнамеряваше да продаде през есента в САЩ и Европа един милион екземпляра по 299 долара и още 2 милиона до 31 март 2001 г. През цялото лято изпълнението на обещанието се подлагаше на съмнение. Някои наблюдатели предположиха, че Sony нарочно отлага старта на продажбите, за да държи в напрежение феновете на конзолата - така интересът към играчката няма да отслабне. Пак в полза на компанията беше априлското решение на японските власти да лимитират износа на PlayStation-2. Според тях стоката била с възможна двойна употреба. Някои от високите технологии, използвани в приставката можели да се употребят за ваенни цели (например в системите за управление на полетите на ракетите). Заради цялата тази шумотевица Sony трябваше да се бръкне за лиценз при износа, но пък получи прекрасна реклама. В цивилизования свят още през пролетта конзолата можеше да бъде поръчана и платена онлайн. През септември стана ясно, че продажбите в Европа ще стартират едва в края на ноември. Компанията Sega, главен конкурент на Sony на пазара на игрови приставки, побърза да отвърне на удара и бързичко стартира рекламно-маркетинговата си кампания на своята приставка Dreamcast. Преобладават плакатите, на които е изобразено рижо хлапе, което с израз на крайно недоволство е загърбило конзолата на Sony.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com