Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Визитна картичка (24-1-2004)

10 години BOL.BGИзвестната и уважавана Интернет-компания е в бизнеса от 23.12.1993 г., макар че е съществувала под един или друг вид още от 1990 г., от времената на първите BBS-и в България. Иницаторите за създаването й и собственици на БОЛ.БГ - Димитър Ганчев и Вени Марковски са в основата на почти всички по-значими постижения в областта на Интернет в България. През 1993 г. двамата пионери регистрират в съдружие с фондация "ПИК" и Симеон Мутафчиев (последните двама вече не са съдружници) фирмата, която вече 7 години работи под регистрираната търговска марка "BOL.BG".

Исторически, BOL.BG е втората в България Интернет-компания и първата, регистрирана в София.

На станалия вече традиционен Новогодишен коктейл отново дойдоха представители на частния бизнес, държавните институции, бивши служители в БОЛ.БГ, депутати, министри, журналисти и много приятели.

Между над 250-е гости бяха лидерът на БСП Сергей Станишев, изпълнителният директор на фондация "Демокрация" Гроздан Караджов, членът на НИС на СДС Емануил Йорданов, шефовете на българския клон на Oracle, на "Съни компютри" Тихомир Цолов и на "Комтел България" Драгомир Цанков, собственикът на АПИС Васил Христович, председателят на българската софтуерна асоциация БАССКОМ Георги Шарков и членове на УС, сред които и Ник Рашев - един от приятелите на Ганчев и Марковски от началото на Интернета в България, лидерът на движение "Гергьовден" и общински съветник в гр. София Любен Дилов-син, собственикът на РА "Хайни" Константин Константинов, съдружникът в адв.къща О.Р.А.К. Георги Димитров, директорът в "Орбител" Атанас Шарков. Президентството бе представено от голяма група съветници, начело с глания секретар Красимир Стоянов. Освен депутати и служители, Народното събрание бе представено и от експерти в различните парламентарни комисии. Тези от министрите и техните заместници, които не бяха могли да дойдат, бяха изпратили своите експерти по PR и връзки с обществеността. Поздравления и извинения, че не могат да присъствaт изпратиха пионерът на Интернета у нас Даниел Калчев от Варна (в Североизточна България в момента зимната стихия е причинила сериозни сривове в транспортната система), депутатката Жени Живкова и някои от другите приятели на БОЛ.БГ, които се намираха в чужбина през този уикенд.

Присъстваха и голяма група представители на Националната служба за сигурност, Националната разузнавателна служба, Служба "Сигурност, военна полиция и ВКР", Националната служба за борба с организираната престъпност, Национална служба полиция, чиито имена по разбираеми причини са спестени.

Сред гостите бяха още и Илия Божинов, който подпомонга навлизането на Интернет в България чрез фирмата си "Микроком" и "Микроком интенешънъл" през 1990-1993 г., представители на KPMG, Микроинвест, Микрософт, М3 и много други компании.

Журналистическото воинство бе представено достойно с представители на електронните медии, всекидневниците и специализираните седмични компютърни издания. Присъстваше и Горица Белогушева - съавтор на книгата "Първите в Интернет", която описва развитието на Интернет в България и хвърля светлина както върху известни аспекти от дейността на БОЛ.БГ, така и на някои, които не са добили заслужаваща популярност, каквото е например подпомагането на незрящите хора в България със софтуер и безплатен достъп до Мрежата.

Със специално внимание се ползваше и световноизвестната астроложка Алена - Светлана Тилкова, чиито хороскопи в Portal.bg имат вече над 1 милион посетители.

В традиционното си слово за "Добре дошли" Вени Марковски пожела на себе си, на Димитър Ганчев и на всички останали да се съберат живи и здрави след още 10 години, след което двамата приканиха гостите да се почерпят както с обичайната еклерова торта, направена от 750 малки еклери, така и с изненадата - торта във формата на логото на BOL.BG - подарък от Мартин Петков и Виолета Йорданова, бивши служители в БОЛ.

Ден по-късно Митко Ганчев пусна следния текст в онлайн форум:
На фирменото тържество обещах на колегите, че ще произнеса "реч" на официалното тържество, но в последния момент се отказах, защото изказването на благодарности щеше да е банално, а правенето на равносметка - скучно. Но след тържеството вече има какво ново да кажа, защото две неща ми направиха силно впечатление.
Преди това, обаче, накратко ще разкажа историята, защото по протокол се очаква в такъв момент.

история() {
През 1993-та година под думата "Интернет" се разбираше електронна поща. WWW (http) още не беше измислен - това стана през 1994-та година, а се разпространи чак няколко години по-късно. Имаше една любителска компютърна мрежа Fidonet, която беше компютърният еквивалент на радиолюбителската такава - членовете си препредаваха пощата по телефона с модем, звънейки си един на друг по домовете. Пощата в Интернет вървеше по подобна схема, но по друг протокол - uucp (Unix to Unix Copy Program). Тогава аз за удоволствие написах софтуер за прехвърляне на поща от единия в другия протокол (от BSD Unix в обикновено PC с ДОС), а Вени беше представител на най-популярния по това време софтуер за Fidonet - DBridge. Идеята, че можем да използваме тези два софтуера за да направим шлюз към Интернет и да продаваме достъп до E-mail на крайни потребители просто нямаше как да не се роди. Чрез UNIX машината през X.25 мрежата Булпак правихме връзка до Москва и до Гърция за да прехвърляме пощата, а клиентите ни си я получаваха с удобен софтуер на техните си компютри. Това в момента звучи тривиално, но тогава дори Windows не съществуваше и всичко трябваше да бъде измислено от нулата. От там нататък е като в легендите - взехме назаем по 12500 лв, което беше 25% от вноската за регистриране на ООД и се равняваше на около $400. Единият ни съдружник осигури 4 компютъра 386SX и един "мощен" 386DX за BSD сървър. Другият ни съдружник осигури помещение с 4 телефона (по онова време Телефон се пишеше с главна буква и беше по-ценно от апартамент на пл. Славейков, защото апартамент можеше да си купиш, но телефон - по никакъв начин). Останалото го знаете: тази схема проработи и ето ни десет години по-късно.
} // история

Според мен за една фирма най-важно е да може да се види в огледалото и да разбере как я възприемат хората отвътре и отвън. Много е трудно да се огледаш в очите на подчинените си, защото колкото и добре да ги познаваш, колкото и голямо доверие да си имате, никога не може напълно да се излезне от рамката на формалните взаимоотношения началник - подчинен. Но когато на гости ти дойдат 6 бивши служители и дори те изненадат с торта във форма на фирмения знак, тогава със сигурност можеш да им вярваш, че са искрени. Малко фирми могат да се похвалят с това, че дори бившите им колеги остават част от "семейството", а при нас това изглежда е правило. Една фирма не е нищо повече от хората в нея и следователно няма нищо по-важно от тяхното собствено мнение за това, което правят или са правили.
Другото, което тази година ми направи впечатление е това, че никой гост на партито въобще и не се опита да говори с мен за IT. Вместо това всеки започваше направо със своите собствени проблеми. Обикновено ние занимаваме политиците с разни неща, но този път БСП, Гергьовден и двата лагера в СДС, без да съм съм ги питал, ми направиха кратък брифинг на проблемите на партията си от последните дни - както вътрешни, така и с другите партии (вкл. и помежду си). По същия начин реагираха и бизнесмените, и представителите на медиите. С очудване установих, че вече ни взимат много по-насериозно, отколкото ние самите се взимаме. Едно е да те питат за неща, които касаят твоя бранш - може да го правят заради позицията, която заемаш в него, без да имат намерение или желание да се съобразят. Но когато по своя инициатива те питат например каква да е избирателната система, при това знаейки, че по принцип симпатизираш на другия лагер, това означава, че вече ти имат доверие.
Това ми вдъхва известен оптимизъм. Показва, че пътят, който сме изминали както в частния (10 г.), така и в обществения (15 г.) сектор, не е бил грешен и ако сме успели да помогнем и на някой друг да върви по него, значи усилията не са били напразни.
(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com