Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

VoiceXML или как се купува пица чрез web с телефонно позвъняване (1-8-2001)

Комуникационните гиганти тестват нова технология VoiceXML, чрез която обикновени потребители и бизнес клиенти ще могат да направляват web браузинга си само чрез гласови команди по стационарния или мобилния телефон. Както съобщава www.zdnet.com с едно запитване можете да си проверявате пощата, да си резервирате билети или места в ресторанта. След като опитите на провайдерите да предложат на своите клиенти мобилно привключване към WEB чрез протокола Wireless Access Protocol (WAP) малко или много не успяха да се наложат, идва времето да забравим за бутоните и клавиатурата. Гласовият сърфинг в Net-а е на път да създаде нова прослойка интернет потребители и повече шансове за онлайн бизнеса. Технологията е наречена VoiceXML, и все още е в процес на тестване от организацията по стандартизацията в Интернет "World Wide Web Consortium" – www.w3c.org. Според най-оптимистичните прогнози, тя вероятно ще приеме окончателно новия стандарт в края на тази година. Според привържениците на VoiceXML той ще има решаваща роля за развитието на софтуер за гласов достъп до WEB. Този стандарт обезпечава работата на производителите на хардуер и телефонна апаратура, както и интернет-провайдерите и другите компании, които имат амбициите да вържат клетъчните телефони с WEB.

Какво е VoiceXML

VoiceXML www.voicexml.org е вербалният еквивалент на web стандарта HTML. Като един от вариантите на XML (Extensible Markup Language), уеб-стандарт за обмен на информация, обезпечава преноса на аудио и видеофайлове. VoiceXML е творение на технологичните гиганти AT&T, IBM, Lucent Technologies и Motorola. Използването на гласови команди за web се разглежда като замяна на трудните за нагаждане интернет-браузъри към мрежовите телефони. /Това, което се опитваше да постигне WAP./

Според аналитиците достъпът до Net-а чрез мрежов или стационален телефон може да се окаже най-актуално за деловите хора, за които бързата информация е от особено значение, а не могат винаги да имат под ръка персонален компютър. Гласовите команди за web сърфинг са по-доброто решение и по отношение на проблема с текстовете от интернет, които не могат да се поберат върху дисплея на мобилния телефон. VoiceXML в съчетание с технологично разпознаваемата реч и софтуера, който да преобразува гласа в реч ще позволи и по-добро обслужване на обикновения потребител при ежедневните му пътувания, покупки и досег с различни фирми и институции. До окончателното му приемане и внедряване за масова употреба ще трябва да бъдат решени още доста важни проблеми като например формата на потребителския интерфейс и техническата реализация на стандарта. До момента специалистите са на мнение, че "гласовия" интернет се намира на примитивно равнище и напомнясъстоянието на web от 1996г.

Какви са предимствата

Както обяснява Кевин Дик, автор на ръководства по XML, мениджърите, които искат от разстояние да следят работата по всеки един проект във фирмата, губят много време докато влязат в системата и проконтролират етапите на реализация. Идеята на VoiceXML е да се създаде такова програмно обезпечение, чрез което офисът да стане още по-мобилен. Технологията е предпочетена, защото е преценено, че потребителите на мобилни телефони са вече повече от хората, които стоят по цял ден пред персоналните си компютри.

Тенденцията е човек дори и винаги да е в движение и да има динамичен бизнес, да може да управлява от разстояние задачите си и подчинените си. Както твърди мениджъра от Intel Architecture Labs и председател на комитета Web Consortium Джим Ларсън, използването на телефони за достъп до Интернет означава да се изгради нова потребителска аудитория, различна от сегашната група на "хората, работеши с компютър". Според Ларсън, този стандарт ще позволи да се създаде и нов унифициран програмен език, чрез който постепенно да се надграждат различни програмни приложения за телефони, както това стана с компютрите и досегашния Интернет.

Voicexml вече има поддръжката на около 500 компании

Всяка комуникационна фирма, която гледа напред и следи хода на времето вече е наясно с факта, че оттук нататък мрежата ще става все по-мобилна. Оттук нататък въпросът е кой каква позиция ще заеме на бъдещия пазар. Най-силните играчи, които са се включили към общата кауза са IBM, производителят на мрежово оборудване Cisco Systems, големият разработчик на системи за управление на бази данни Oracle и брокерската фирма Charles Schwab. А това са достатъчно авторителти фирми, по които ще се ориентират и по-маликте играчи. Microsoft засега изостава, но това не означава, че корпорацията не питае интерес към мобилния интернет.

От друга страна телекомуникационните гиганти AT&T Wireless, Sprint PCS, Japan Telecom и Qwest Communications International вече правят първи пробни стъпки с VoiceXML. Всички те позволяват на потребителите на мобилни телефони да изпробват гласов достъп до WEB. За дребни ежедневни улеснения - да си поръчат такси, да си купят билети за кино или да проверят маршрут на градския транспорт.

Бъдещето е пред запитвания по цели фрази и то на съответния език. Ако се намирате на пътя, можете да позвъните до някой web- портал и да го "попитате" за маршрута. Информацията пристига като гласово съобщение или върху екрана на мобилния телефон. Има и още една причина, заради която си струва процесът по въвеждането на гласовия интернет да бъде ускорен. Например в Щатите и Великобритания властите разглеждат в момента законопроекти, с които да се

Забранява шофирането с мобилен телефон до ухото

Това не само, че е опасно за живота на шофьора, но и предизвиква хаос на пътя. Ню Йорк е по-напред в това отношение, защото вече прие такава забрана. От нея веднага се възползваха операторите Verizon и Alcatel, които анонсираха нова услуга за говорене "Без ръце". Едновременно с това към инициативата се влючавт и автомобилните гиганти. DaimlerChrysler вече е член на VoiceXML Forum - организация, основана от AT&T, IBM, Lucent и Motorola за разработка на спецификации за VoiceXML.

Известната компания Net2Phone, специализирана в интернет-телефонията е въвела телефонни раговори чрез интернет чрез набиране номера на абоната чрез гласови команди. Само с глас ще се "четат" електронни писма или бележки от е-органйзера. Други компании планират да предоставят възможности за устна поръчка на билети за самолет или дистанционно участие в борсовите операции. Въпреки че все още не е приет, технологичните компании са големи оптимисти и твърдят, че няма да има съществени проблеми по внедряването му. Представителите Cisco съобщиха, че по искане мобилните оператори, фирмата вече е започнала внедряването на VoiceXML в някои от новите си устройства за интернет-телефония. Съчетанието на

Технологиите за преобразуването на текст в реч

ще позволи по-доброто обслужване на клиентите. Например, ако позвъните в банката и искате да разберете баланса по сметките си, можете да го направите устно, без да се налага да набирате цялата информация от клавиатурата на телефона си. Въпреки оптимистичните възгласи, все пак се прокрадва съмнение дали новият стандарт ще успее да издържи от гледна точка на потребителския интерфейс. Неудобните, прекалено сложни и трудни за ползване технологии винаги отблъскват потребителя, който иска пълна съвместимост и бързина.

Новите версии програмно обезпечеине на компаниите Nuance и SpeechWorks, специализиризирали се в разработката на програми за разпознаване на реч, вече поддържат VoiceXML. Клиентите им - American Airlines, United Parcel Service и E*Trade, вече правят заявки за използването на техните технологии за разпознаване на реч за да си активизират гласови сервизи за справки за полетите и времето на пристигане и престой, както и информация по летищатата за борсовите индекси.

Бъдещите бизнес възможности чрез VoiceXML вече са осъзнати и от нови компании като Tellme Networks, HeyAnita, BeVocal и VoiceGenie. Те разработват гласови портали в Net-а и софтуер, чрез кото провайдерите и други комуникационни фирми да обслужват клиентите си. Според наблюдателите в телекомуникационния сектор,

Популярността на гласовите портали все повече ще расте.

В скоро време такива услуги ще бъдат предлагани от всички крупни интернет-провайдери и оператори на безжични връзки в щатите. Засега фирми пионери като Sprint и Qwest дори са започнали да събират малки месечни такси за ползването на услуги, базирани на тази технология. AT&T все още ги предоставят безплатно, но срещу задължително прослушване на безплатен рекламен блок, подобен на записаните рекламни съобщения в радиопредаванията.

Компанията подготвя нов сервиз, позволяващ да се прослушват съобщения чрез глас; смесица между телефонен секретар и пейджър едновременно, управляван изцяло с речеви команди като: "изтрий това съобщение", "прочети следващото" и т.н. Предполага се, че ако VoiceXML успее да се наложи на пазара, то това ще стане преди всичко чрез компаниите, които разполагат с центрове за обслужване на клиенти или операторите, изграждащи гласови мрежи, базирани на Интернет.
(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com