Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Юристите: IT престъпленията са сложни за доказване (4-9-2001)

Близо четири часа юристи и IT експерти обсъждаха днес /04.09/ новия проектозакон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. Този текст се отнася за санкциите срещу компютърните престъпления. Вносители са депутатът от левицата Михаил Миков и председателят на Интернет общество – България Вени Марковски.

Срещата бе организирана от Интернет общество - България и Американската асоциация на юристите - Правна инициатива за Централна и Източна Европа \ABA/CEELi\.

Проектозаконът за изменение на НК в голяма степен е съобразен с “Международната конвенция за киберпрестъпленията”. Тя също все още е в проект. Окончателното и завършване се очаква през октомври. Вносителите на нашия законопроект наблегнаха само на скептичното си отношение към наказателната отговорност за юридически лица, обвинени за киберпрестъпления. Това е момент, залегнал в конвенцията.

Според юристът Георги Димитров, който е член на “Международната асоциация по компютърно право” в текста на проекта трябва да бъдат добавени мерки и срещу разпространяването на т.н. “троянски коне”.

Промените в Наказателния кодекс, свързани с киберпрестъпленията се обсъждаха от представители на спецследствието, икономическата полиция, прокуратурата, Бюрото за финансово разузнаване и член на адвокатската колегия. По време на обсъжданията бяха направени предложения за прецизиране на почти всички членове от проектозакона.

Подробно мненията ще бъдат публикувани в в портала в специалния форум по темата www.portal.bg/forum/read.php?f=34&i=1&t=1 Основни дебати предизвикаха одефинициите, посочени в чл. 93 от проектозакона /вижте текста във форума/.

Според представителят на Сектор “Икономическа полиция” към МВР Владимир Иванов, използването на специални разузнавателни средства при разследването ще направи по-ефективно събирането на доказателства. Владимир Иванов наблегна върху факта, че санкциите в проектозакона са твърде меки и поиска да бъдат усилени.

Всички участници в дискусията и най-вече от съдебната система поискаха внимателно прецизиране на специфичните IT дефиниции. Според юристите, това са сложни за разследване и доказване престъпления, които ще създадат проблеми в съдебната практика, ако НК не е достатъчно ясен. Както призна самият вносител Михаил Миков, информационните технологии се развиват бързо и правото трудно може да обхване всичко в тази сфера.

След промените в този кодекс предстои да се решат процесуалните въпроси с бъдещи промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Гражданско-процесуални кодекс. Там ще се уточни кои органи от изпълнителната и съдебната власт ще се занимават приоритечно с разследването на тези престъпления и как ще става това.

Според една от предствените тези, събирането на доказателства ще наложи създаването на система за архивиране на трансфера от мрежата. Експертите смятат, че това ще е проблем за неприкосновеността на данните. Не е изключено мерките срещу хакери и кибер измамници да навлезят в личната територия на потребителите, ако не се уточни каква информация, от кого и докога може да се събира.

Както обясни Вени Марковски, не става дума за съхраняване на персонални данни. Той припомни, че и в момнета има възможност за анонимен достъп до интернет чрез картите, които се продават свободно на пазара.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com