Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

MS-България ще участва в информационната система на здравеопазването (7-11-2001)

По време на конференция в Сан Диего, посветена на информационните системи в здравеопазването, са били представени основните моменти в европейската и американската информационни системи на болниците. На конференцията от българска страна са участвали депутатката от НДСВ д-р Антония Първанова и Теодор Милев, шеф на Microsoft-България.

Информационните системи са изградени с два основни компонента. Единият влючва медицинска информация /диагнози, лекарства, терапевтични методи и информацонни бази данни на лечебни заведения/, а вторият засяга всички въпроси на медицинсикя мениджмънт. Основна фигура в двете системи е корпорация Microsoft /MS Europe Industry Healthcare - www.microsoft.com/europe/industry/healthcare и MSHealtthcare Users group in the US, MS-Hug www.microsoft.com/industry/health/.

В момента в България предстои изграждането на т.н. единна информационна система, която да свързва всички субекти, предоставящи медицински услуги - от болниците и личните лекари, до аптеките и университетите.

Според Милев и Първанова бъдещата информационна мрежа ще трябва да разчита на единен информационен стандарт за съхраняване и пренос на информация от всички болнични заведения. В момента предстои т.н. трети и четвърти етап от здравнта реформа, свързан с изграждането на системата. Този път Microsoft дадоха ясна заявка за интересите си в изграждането на системата.

“Министерството на здравеопазването и Здравната каса като ключови фигури в процеса на реформата ще трябва да определят вида на единния електронен стандарт”, заяви депутатката от НДСВ. Според д-р Първанова и Теодор Милев, стандартизацията е необходима за уеднаквяване на информационния поток от всички здравни заведения в страната.

Д-р Първанова обясни още, че за в бъдеще ще трябда да се помисли и за различните нива на достъп, които всеки потребител на информационната система ще притежава. Целта естествено е да се запазят личните данни (имена и ЕГН) от публичен достъп. Изграждането на единната система все още е в начален стадий.

Все още не са приключили напълно първият и вторият етап, в които трябваше да бъде направена информационната система на Здравната каса и нейните районни каси. С поректа се ангажира фирма "АремисСофт" срещу 3.75 млн. долара, платени от държавата със заем от Световна банка. "АремисСофт" бе замесена в скандал с нелоялно участие в търга, но според договора и със Здравната каса е задължена да участва и при поредните фази от изграждането на системата. От това възниква въпроса за собствеността върху изходните кодове на разработения софтуер при намесата на още един играч. “Microsoft има интерес от участието си в изграждането системата”, потвърди Теодор Милев като допълни, че това е изключително голям пазар.

Той представи част от софтуерните пакети на корпорацията, разработени специално за нуждите на медицинските работници www.microsoft.com/healthcare Според него тези програми са подходящи за българския пазар. На въпроса на Portal.bg дали ще бъдат с разбираем за нашите специалисти интерфейс, Милев заяви, че се надява да бъдат и на български език.

По повод намеренията на Microsoft да се намеси в още един крупен проект от сферата на държавните поръчки е любопитно да се отбележи, че д-р Първанова е пътувала до конференцията в Сан Диего на разноски на корпорацията, както самият Теодор Милев призна. В момента депутатката председателства подкомисията на здравна комисия, назначена да проверява работата на Здравната каса и е съветник на Здравната каса.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com