Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Софтуер подпомага браузинга на хората с нарушено зрение (7-12-2001)

Компанията Visual Friendly е разработила софтуерна платформа, наречена "Label Vue". Тя дава възможност на хората с частична слепота да кастомизират интернет страниците, така че да ги виждат максимално ясно.

Според оценките, "Label Vue" е иновативна технолоия, която не дискриминира тези, които виждат по-добре или по-зле. Тя подобрява навигацията в сайта и намирането на точната информация, от която потребителят се интересува.

Това се дължи на добре преценено позициониране на най-важните менюта, бутони и връзки в сайта. Чрез този сервиз потребителят може да премести менютата в частта на екрана, откъдето най-добре ще ги вижда (има хора , които виждат по-добре само с лявото или само с дясното око).

Програмата има опции и за настройка на цветовете (общо 42 варианта), големината на буквите, вида на шрифта, фона, полетата,скролинга или контраста.

В www.labelvue.com подробно са обяснени възможностите на софтуера, който естествено е безплатен. За да го използва, потребителят кликва върху линка "Label Vue” и променя вида на страницата, в която се намира.

Ако отидете на този адрес и кликнете върху линка “démonstration” в лявата част, ще видите изключително ефектна флаш-демонтрация на технологията, представяща как се модифицира текстовото съдържание на сайта www.test.com.

Visual Friendly е легализирана компания от “The National Agency of Valuation of the Search” (ANVAR). Нейният продукт бе избран за най-добро софтуерно решение за 2001 г. от организацията Businessangels Challenge.

Интересното е , че технологията е разработена от двама служители на Visual Friendly, които са имали силно затруднено зрание. В момента общо 6.5 милиона европейци имат различна степен на слепота. Интернет е за тях потенциална възможност за интеграция с останалите хора. Специално за нуждите на тази отделна категория потребители работи системата за стандартизиране WAI (Web Accessibility Initiative).

Дейността и се състои основно в разработването на уеб стандарти за изработка на интернет –страници, съобразени с възможностите на хората с нарушено зрение, да възприемат визуализираната информация в Мрежата.

Не само слепите хора търсят ергономичността на уеб –сайтовете. По данни Forrester Research, 76% от юзерите оценяват и посещават повече сайтовете, които са с лесно достъпна информация и интуитивна навигация.

Това е азбучно правило в областта на уеб дизайна. Като цяло уеб стандартизирането чрез WAI (Web Accessibility Initiative) е част от основните технологични стандарти, които организацията W3C www.w3.org е приела като ключови и задължителни за представянето на визуалната и текстовата информация в web www.w3.org / WAI/. Стандартите на WAI обаче са от преди три години и вече се смятат за остарели; най-вече поради факта, че WAI напълно игнорира диференцираните нужди на хората с различна степен на зрителни увреждания.

Стремежите са към изграждането на нещо като система от правила за уеб дизайн и конструкция на сайтове, които да не изключват и нуждите на тези, които не виждат добре или са изцяло слепи. За това има отговорна организация в лицето на W3C, но отделната грижа за тяхното прилагане е на държавата.

Във Франция например, където хората със сериозни зрителни увреждания са 1.2 милиона души, властите са предпирели следните стъпки, за да направят Интернет и технологиите по-достъпни за тях:

1.През октомври 1999 е издадено нареждане на премиера за създаване на публични интернет сайтове и Intranet-достъп.

2.През януари 2000 г. е предприета програма на Министерството на труда за за достъп на хората с увредено зрение до мултимедийни проекти.

3.Този семптември Европейският съвет издаде и специална директива в това отношение. Документът е наречен “Universal service”.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com