Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Интернет още не заплашва традиционните медии (8-1-2001)

Ще изместят ли виртуалните медии традиционните

Според главния редактор на един от най-популярните в Русия онлайн издания Utro.ru, цитиран от Komputerra.ru - не. Традиционните медии са по-удобни за възприятие. Вестниците онлайн не могат да бъдат четени на спирката или в трамвая. (Макар, че в някои държави може да си изпиеш сутрешното кафе в Интеренет-кафене. Има ги и у нас, но традиционният българин почти не влиза в тях или поне не за да чете вестници в мрежата.) Втората причина е че среднотатистическият българин все още не може да си позволи лукса да си "пусне" Интернет, тъй като цените на доставчиците въпреки безбройние реклами за само еди колко си долара на месец, са непосилни за него. Това означава, че за вестник онлайн той ще плати повече отколкото за вестник офлайн. Е, много от служителите в столицата имат достъп до мрежата на работние си места, но това не е масово яление. Освен това в повечето случаи шефовете или някой злонамерен колега дебнат зад ъгъла и ти дишат зад врата. Процесът на производство на новините при медиите онлайн е по-близо до схемите на радиото и телевизията. При хартиените трябва да се чака - поне до вечерта, когато от първото кръсовище ще си купиш утрешния вестник (но не и мутацията му при извънредни случаи).

Защо са нужни и двете

Ако един читател е свикнал да чете вестник онлайн, но в един момент няма техническите възможности за това той отива на сергията и си купува хартиен вестник (включва радиото или телевизора). Просто защо не може без новините. Аналитичните материали във виртуалните издания са малко. Изключения правят ежедневниците, които пускат вестника си почти едно към едно в мрежата (може би някои от тях спестяват снимковия материал).

За хартиеното издание и неговия онлайн вариант

Ако конкурентното издание е вече в мрежата, защо и моето да не е, се пита всеки издател. Може да се направи абонамент чрез Интернет. Има още една причина един вестник да си направи и онлайн вариант. Става дума за обратната връзка. Много по-лесно е на читателя в мрежата да се включи в дискусия или форум по дадена тема. Той чете материала и веднага отговаря. Отговорът му незабавно предизвиква и други подобни отклици. Особено важно е това за българите извън страната, които с удоволствие четат в Интернет българската преса. За тях това е единствената възможност за връзка с обществения живот на родината. При опит за вземане на отношение по тема от хартиено издание изникват доста неудобства. Трябва да намериш телефонния номер за връзка с читателите, да формулираш изявлението си в телеграфна форма, за да не раздразниш този, който приема съобщението. Другият начин е да разполагаш с пишеща машина, да отделиш време и да напишеш писмо до любимата редакция. Да купиш плик, марка, да пуснеш писмото или да отидеш в самата редакция и да търсиш на кого да го предадеш писанието си. Повярвайте, драги читатели, вече никой редактор не обръща кой знае какво внимание на текст, писан на ръка. Съществува и обратната теория - чувала съм мнение на хора с непрекъснат достъп до Интернет, които могат да четат непрестанно "Монитор", "Сега", "Демокрация", "Капитал", "Ста ндарт" и т.н. (тук няма да стане дума за списанията онлайн), да продължават да твърдят че не го правят. Според тях ефектът на сутрешното кафе, съчетано с разлистването на шумящите страници с новини не може да се замести с никое постижение на съвременните технологии. Те твърдят, че ако им се наложи, ще разпечатат на принтера нужните им страници, но няма да ги четат онлайн.

Държавата и Интернет

Медиите онлайн са ново явление и държавните органи не си представят в детайли какво може да се прави и каква е ползата от тях. Държавата няма целенасочена политика по отношение на Интернет и виртуалните медии. Желание да се направи нещо в тази област има и това е ясно, а какво точно - никой не се замисля. Държавата все още не знае какво е това Интернет и има ли почва мрежата у нас (онлайн са около 350 хил. българи). В държавните органи просто няма кой да се занимава с това. Да, наистина и правителството и парламента си имат сайтове, но те са толкова скучни, че никой няма да ги посети без да има някаква нужда - например да си качи данъчна декларация от сайта на Министерството на финансите.

Проблемите на виртуалното издание

В повечето случаи неговата изработка зависи от съвестта на техническите изпълнители - съответният доставчик на Интернет за всяко хартиено издание. Основният недостатък на всички познати виртуални издания на българските всекидневници е,че не можеш да ги прочетеш в 7 часа сутринта. До към 10-11 дори и да има желание потребителят чете само вчерашния брой. Чак към обяд може да се надява на новия брой.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com