Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Изберете българския отворен код (8-8-2001)

Специалисти от ITсферата у нас настояват за въвеждането на софтуер с отворени кодове за нуждите на държавната администрация и за широкия пазар. По време на специална среща с медиите, експертите е обясниха основния си мотив за искането си с факта, че държавата не трябва да дава хиляди долари за лицензии на чужди фирми, след като може да отпусне същите пари за разработка на open source програми в България.

Представителте на технологичния бранш и Интернет общество- България основно атакуваха предстоящия търг по държавна поръчка за закупуването на техника и компютри за нуждите на администрацията.

Тръжните условия, публикувани в Държавен вестник дават преимущество на Microsoft-ските продукти като изключват възможността да участват други разработчици на софтуер. По този начин се нарушава закона. Потребителите пък са лишени от правото на избор. Според специалистите софтуерът с отворени кодове е напълно подходящ за държавната администрация, университеттите, училищата и домашните потребители, които ще ползват предимството на кирилизирани и напълно адаптирани софтурни дистрибуции.

Те отново припомниха, че дори и Закона за защита на потребителите подкрепя тази възможност ката дава реалното право на гражданите да заведат иск срещу производител на софтуер като Microsoft, който предоставя езиково недостъпни указания за работа с програмните си пакети.

Корпорацията освен това не изразява готовност да локализира на български най-масовите си продукти по примера на Apple като по този начин дава още едно основание на корпоративните и домашните потребители да се ориентират към по-опростени и лесни за ползване продукти с отворен код.

Според участницит в дебата , въвеждането на Linux ще спре изтичането на програмисти от страната. Те ще бъдат ангажирани с разработката на адаптиран софтуер за рзлични нужди. Парите за лицензии ще отиват вместо вд жоба на чужда корпорация като Microsoft – за заплати на нашит разработчици. Другото предимство в този случай е, че отвореният код дава пълните възможности, напълно безплатно да се разработят масови и офис пакети, които да са разбираеми за повечето неанглоговорящи.

Бе наблегнато на факта, че няколко европарламента вече разглеждат въпроса с въвеждането на open-source софтуер за компютрите на държавната си администраия. Такова предложение бе вече поставено пред българските народни представители. Дебати по тази тема текат дори и в страна като Мексико. Отделно в САЩ и Франция някои отговорни държавни служби като данъчните например раотят вече с Linux-ски дистрибуции. По този начин спестяват парите за лицензи, които Microsoft би им поискал за Windows и Office пакета си. IT-специалистите дебело подчертаха в хода на обсъжданията, че исканията им не са атака към Microsoft , а целят да накарат управляващите в страната да предоставят на потребителите правото на избор и възможност да работят с операционната система, която най-добре им върши работа.

Според едно от изказаните предположения, преминаването на друга операционна ще предизвика хаос в администрацията на странат, която винаги досега е ползвала пакетите на Microsoft. “Не може да има хаос, както нямаше и когато DOS бе заменен с Windows. Все пак това няма да стане изведнъж.”, контрира председателят на Иинтернет общество –България Вени Марковски.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com