Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Потребителите възнегодуваха срещу MS заради двойни лицензи (8-10-2001)

Microsoft се огъна под натиска на потребителите и смекчи лицензионната си политика, която от 1-ви октомври е в променен вариант.

Както съобщават от Zdnet.com, новата лицензионна схема задължава част от клиентите на корпорацията да плащат двойна лицензия за ползване на един и същ софтуерен продукт. Тези, които имат Windows 98, NT или 2000, заплащат за направено второ копие на операционната система. Т. н. “reimaging”, бил в ощърб на Microsoft.

“Reimaging-ът е доста стара практика в тази сфера. Да се иска двойно плащане на лиценз е нонсенс”, коментира Марк Романовски, един от ръководителите на консултантската фирма АМС.

Както обясняват аналитиците от Gartner ( изследователска компания в IT сферата, която следи от близо политиката на Microsoft), освен недоволството на потребителите, влияние е оказал и известен натиск от страна на щатското правителство.

Промените по отношение на WinXP все пак ще засегнат част от клиентите. Тези, които искат да имат XP ще трябва задължително да използват активиращите функции, които вървят към най-новият софтуерен пакет. Те сами по себе си доста затрудняват reimaging - а. Корпорацията разчита на системата си за активация като инструмент срещу пиратите, които били особено активни точно в малките фирми. Активация не позволява да се инсталира нелицензирано копие на операционната система на всички компютри в локална мрежа, когато е платен лиценза само за работния софтуер само на една от машините.

В момента клиентите на корпорацията ползват три вида лицензионнин схеми: “Open”, “Select” и “Enterprisе”.

Microsoft все пак оставя в неизгодна позиция по-малките и средните фирми, които основно се ползват от специалната Open-схема. За тях остава двойното плащане на лиценз. В същото време софтуерният гигант освободи от него клиентите си в лицензионнната категория Select . Тези, които са си лицензирали софтуера по схемата Open, се ориентират към Select, не само за да плащат по-малко, но и защото там активацията на продукта не е задължителна.

Заедно с частичното облегчаване на лицензионните правила, корпорацията въвежда нова схема за надзор над клиентите си , наречена Software Assurance. С нея се съкращава до две години срокът за изплащането на лицензионните такси за компаниите, които използват предвидените схеми за плащане при периодичното обновяване на програмното си обезпечение. Нововъведението е направено с цел корпорацията по-регулярно да си прибира доходите.

Според аналитиците от Gartner, Software Assurance е добра схема за корпорацията, но ще увеличи значително разходите на клиентите и за софтуерни лицензи. Увеличението може да достигне до 107 %.

В същото време IT- мениджърите обясняват, че не е чак толкова лесно да се преговаря с Microsft по отношение на Software Assurance. Както обясняват мениджъри във фирми от по-средна величина, за нарушение на лицензионните правила, корпорацията санкционира клиентите си. Прегрешилите компании рискуват да попаднат в “черния списък” на Microsoft. “Заплашват ни ревизии, а кой знае - могат да проникнат в нашите мрежи. Затова и сме принудени да правим повече отстъпки, отколкото ни се иска”, твърди един от мениджърите на засегната компания, пожелал анонимност.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com