Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Новите правила за регистрация в .bg (11-10-2001)

В отговор на обществено изразена необходимост от усъвършенстване на дейността на националния регистър на имената в областта .bg Изпълнителната агенция “НАЦИОНАЛНА СЪОБЩИТЕЛНА СИСТЕМА” чрез конкурс за малка обществена поръчка възложи с договор № 19/14.11.2000 г. на Българската Асоциация за Интернет (БАИ) изпълнението на задачата “Принципи и правила за присвояване на имена на домейни и управление на адресното пространство на Интернет в България”.

БАИ – www.bai.bg - е сдружение с нестопанска цел, учредено в края на 1998 г. от 14 водещи в областта на Интернет услугите фирми, към които след това се присъединиха още 22 фирми. Сдружението има за цел да съдействува за подпомагане на развитието, разпространението, насърчаването и рекламата на Интернет и свободния обмен на информация в страната и по света.

Целта на разработката е да се предложат принципи за управлението на националното адресно пространство на Интернет, с които да се осигури значително повишаване на качеството на обслужване главно чрез гарантиране на лоялна конкуренция и равнопоставеност на всички участници в Интернет пазара и правила за присвояването на имена на домейни, в съответствие с процесите и промените на международно ниво в тази дейност.

В изпълнение на възложената задача БАИ състави основна работна група, в която са включени високо квалифицирани по проблема специалисти измежду членовете на асоциацията, представители на други организации и потребители на Интернет:

Любен Белов, Нетинфо

Божидар Соколов, БТК

Вени Марковски, ИО

Виктор Францес, Орбител

Христо Турлаков, БАН

Иван Горинов, КИАЕМЦ

Даниел Калчев, Цифрови системи

Васко Томанов, Web.bg

Трифон Русков, ТУ-Варна

Звезделин Борисов, Мобиком

В работата на групата са привличани и експерти по отделни въпроси.

В края на месец декември 2000 приключи първия етап от работата – доклад описващ основните принципи и правила при администриране на националните TLD, както и областите .com/.net/.org. Повече информация: www.bai.bg/activity/princactiv.htm

Резултата от втория етап – дефиниране на нови принципи и правила за управлението на областта .bg е темата на настоящата дискусия. Работния документ е тук: www.bai.bg/activity/PrincipiPravila.htm

Текущата процедура на BG-NIC се намира тук: www.bgnic.bg/rules-bg.html

Всички мнения, бележки и предложения ще бъдат внимателно разгледани от работната група с оглед подобряване на предложените текстове, преди окончателното им предаване на Възложителя.

Реализацията на предлаганите промени ще може да се осъществи на следните стъпки:

1. Публично обсъждане на предложенията за “Принципи и правила за присвояване на имена на домейни и управление на адресното пространство на Интернет в България” и "Начините за въвеждане в действие на Правилата".

2. Представяне на двата документа за одобрение от Специализиран експертен съвет на М-во на транспорта и съобщенията, в който участват широк кръг специалисти от всички заинтересовани организации и ведомства.

3. Превод на английски език и представяне на приетите документи пред борда на ICANN - в Марина дел Рей през ноември 2001 г.

4. Одобряване от ICANN, след което започва до една година преходен период към новите правила, време в което трябва да се направят следващите стъпки.

5. Учередяване и съдебна регистрация на Регистъра. Новият Регистър следва да бъде организация с идеална (нестопанска) цел.

6. Набиране на регистратори.

7. Шест месечен тестов период за регистраторите.

8. Пълноценно действие на новия Регистър по новите правила.

Призоваваме за конструктивизъм и напомняме, че дискусията е по-скоро "ЗА" отколкото "ПРОТИВ". Могат да изказват мнения само регистрирани (key.dir.bg) лица. Форумът се модерира. Мнения несвързани с темата, както и такива уронващи достойнството на фирми и лица, ще се трият.София 9 октомври 2001 г.

УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ НА БАИ
(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com