Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Финалът на битката между опазването на личните данни и полицейщината в net-а (12-11-2001)

На 8-ми ноември в Страсбург Съветът на Европа гласува първата в света “Конвенция за киберпрестъпленията”.

Според този документ, престъпление е мошеничестовото и разпространението на детска порнография, като и хакерските атаки и разпространението на вируси, нарушаването на авторските права. Предвиждат се и задължения на провайдерите да съхраняват и предават информация за интернет-трафика. Пълният текст на конвенцията може да се прочете от conventions.coe.int/Treaty/EN/cadreprojets.htm

Конвенцията установява правилата и процедурите за компютърни разследвания, следене на електронна поща и ареста на заподозряните.

Очаква се да бъде допълена клауза, забраняваща “расистките уеб сайтове и антихуманните изказвания в компютърната мрежа”. Това означава, че ще бъдат санкционирани интернет-форумите и чатовете, ако в тях бъдат засечени изказвания, определени като “нехуманни”.

Документът вече е приет от Европейския комитет на министрите. Сега следва да бъде предложено за ратифициране от представителите на страните-членки. Конвенция бе приета в отговор на зачестилите престъпни действия чрез глобалната мрежа.

Окончателното и приемане ще стане на 23-ти ноември, на специалната конференция по киберпрестъпленията в Будапеща. За да влезе в сила, документът трябва да бъде ратифициран от най-малко пет страни. Три от тях да са задължително членки на Съвета на Европа. Естествено, ще бъде предложена за ратификация и на САЩ, Япония и Канада Трите държави са със статут на наблюдатели.

Малко предистория

Конвенцията е продукт на четири години усилия от страна на европейски, американски, японски и канадски експерти. Още през 1998 година европейска работна група, с полицейското име ENFOPOL, се мъчи да прокара практиката да се подслушва и следи и в интернет-сферата. Групата по принцип се занимава с юридическите въпроси около използването на това, което у нас наричат “специални разузнавателни средства”. Новият законопроект отива и по-далеч като иска изменения в директивите за защита на данните и частната информация, както и поправка в законите за комуникационните средства, който се разглежда от Европарламента.

Правозащитниците веднаха алармираха, че полицията иска да пренебрегне акта за защита на данните като включи и интернет в системата си за шпионаж. Оправданието е, че защитата на частната информация подкопава увереността на потребителите в сигурността на системата.

Според британската Информационна комисия (бившата “Комисия по защита на данните”), не е нужно да се съхраняват данни за повече от 30 дни - срок изискван от интересите на бизнеса. Според тях, провайдерите са просто оператори на връзката и не е нужно да им се вменяват полицейски функции. Това да се записва кой с кого си говори е несъвместимо със задачата на полицията да се бори с престъпността.

Отделен въпрос е след колко време следователите ще могат да се запознае основно с логовете на трафик, съхраняван 7-8 години.

Още в законопроекта, разглеждан от еврокомисията, се иска целия електронен пощенски трансфер и другия интернет трафик да бъда съхраняван седем години. Всичко, което тече в мрежата се пази някъде. Може да се проследи браузинга на всеки IP-адрес до минутата. Полицията трябва да получи разширени правомощия да се меси в процеса на пренос на данни ( т. е. – в работата на мобилни оператори и провайдерите). Тази инициатива бе част от законопроекта на еврокомисията за работа с персонални данни в сферата на електронните комуникации. Министрите, представящи страните си в Съвета на Европа, са изразили готовност да поддържат представителите на полицията по този въпрос. Когато новият документ вече е факт,

Какво означава конвенцията за нашата страна

България като член на Съвета на Европа ще бъде поставена пред задължението да ратифицира документа. Текстовете на конвенцията задължително влизат в състава на националното законодателство (в случая Наказателния кодекс). В момента нито НК нито НПК отделят специално внимание на компютърните престъпления.

Има изготвен законопроект за изменение и допълнение на НК, специално за кибер престъпленията. Проектът е внесен за обсъждане в Народното събрание от депутата от левицата Михаил Миков. Според програмата на правителството до 31.12.2001 г. трябва да се “дефинират” компютърните престъпления.

Предложенията за законодателни промени са съгласувани и консултирани с “Интернет общество – България” и бяха обсъдени на специална работна среща с представители на съдии, прокурори, следователи и представители на МВР.

Придвижването на законопроекта спря, тъй като все още се очаква специална работна група към Правната комисия на НС да се сформира и да даде конкретните си бележки по юридическите аспекти на текста, преди той да бъде внесен за гласуване в НС.

Очаква се влизането в сила на конвенцията да задвижи работата по приемането на законопроекта като се има предвид старанието на българските парламентаристи да се придържат към всички актове на Съвета на Европа и Европейския съюз.

Дори и да не беше задължена да се съобразява с конвенцията, България ще трябва да инкриминира и преследва извършителите на описаните престъпления, само поради факта, че международното право има превес над националното. (Особено, ако престъпление, извършено у нас има последици в целия свят като например написването и разпространението на опасен пощенски червей.)

Положението за нашата страна изглежда малко объркано, ако взмем под внимание няколко неща :

1. България досега успя да си изгради имиджа на либерална страна по отношение на високите технологии. (Няма цензура, няма наказания, няма държавен контрол, няма несвойствени задължения за ISP-тата, има разрастващо се българско уеб-пространство и онлайн бизнес).

2. В същото време сме и държава с изключително много компютърно грамотни юзери и висок процент на добри специалисти /да не кажем направо – талантливи хакери/. Хора, които ако искат, могат да направят доста.

3. Не може да се каже същото за властите като се има предвид, че следователи наричат “хакер” човек, написал и хостнал уеб страница с пародийно-саркастично послание /припомняме случая с Любомир Колев и адреса www.dskbank.com, заради който младежът едва не стана подсъдим/. Знаят ли законодателната и съдебната власт достатъчно за интернет, за да постановяват адекватни наказания?!

4. В глобалното село сме. Ползваме предимствата му, но ще трябва да станем част и от правилата.

5. И все пак, след всички тези конвенции, проекти, актове и закони какво остана от личните права на хората и свободата на интернет?


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com