Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Отворен код и за местната власт (13-8-2001)

ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаеми дами и г-да,

Пишем Ви във връзка с появилите се през последните седмици в пресата информации, свързани с покупката на софтуер от администрацията в Република България. Както всички бюджетни организации, вероятно и вашите общини се сблъскват непрекъснато с необходимостта от ползване на софтуер и високата цена, на която той се продава.

Досега при провеждането на търгове по Закона за обществените поръчки (ЗОП) администрацията, в противоречие със закона, поставяше условието компютрите да бъдат с предварително инсталирана операционна система (а понякога освен нея да имат и офис-пакети).

Винаги досега този софтуер е бил на английски език и се е купувал от чуждестранни компании срещу валута.

В “Интернет общество – България” и потребителската група “Linux” предлагаме да се даде възможност за ползване на алтернативен софтуер, със сходни функции като този, използван до момента, който обаче се разпространява под формата на “отворен код” и е безплатен.

Спестените средства ще останат в страната, като биха могли да се използват за купуване на още техника, обучение, преквалификация, адаптиране на софтуерните продукти на български език и др.п. Още по-важно е, че тези средства идват от данъците, които българските граждани ползват и е редно да бъдат не просто харчени, а инвестирани. Ползването на софтуер с отворен код е точно такава инвестиция.

Той дава по-голяма самостоятелност на ползващите го и поради отвореността си е възможно да се адаптира за конкретни цели – напр. за нуждите на армията, полицията, здравните служби, учебните заведения, общинската администрация и т.н. За всеки конкретен случай биха могли да се привличат за работа местни специалисти и по този начин ще се даде възможност за развитие на способностите на хората и у нас, защото иначе те търсят препитанието си извън България. Подобни адаптации (включително и кирилизация или превод на български език) не са възможни при софтуера със затворен код, ползван в момента.

Преводът на използваната операционна система и офис-софтуер на български език ще доведе до по-масово навлизане на компютрите и информационните технологии в живота на хората и повече българи ще могат да ползват Интернет, без да се налага заради това да изучат задължително английски език.

Софтуер с отворен код се използва в учебните заведения, местната и централната администрации в целия свят, напр. в Германия, Франция, Мексико, Китай, Австралия, САЩ, Холандия, Англия и др.

Предлагаме Ви при всеки търг по ЗОП, както и при всяка покупка на компютри, да се даде възможност и да се търси алтернатива на съществуващото положение, когато освен сумата за самия комптър, се харчи същата (или дори по-голяма!) сума за закупуване на софтуер от типа “затворен код”.

Допълнително предимство за НСОРБ и за всички общини в страната е, че по този начин би могла да се създадат и уеб-базирани информационни системи, които ще са стандартна за всички общини, независимо от използвания софтуер по места. С такива системи ще могат да се предлагат услуги “на едно гише”, да се интегрират в съществуващи и бъдещи разработки за online разплащания и т.н.

София, 13.VIII.2001 г.

С уважение:

Вени Марковски, Председател на УС Интернет общество - България


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com