Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

USA under attack, но не и за българските държавни сайтове (17-9-2001)

В Интернет българското правителство и Парламента проспаха атаката върху САЩ!

от Вени Марковски, в качеството си на обикновен Интернет-потребител, който иска да научи какво става с българите в Ню Йорк и Вашингтон.

От 11-и септември 2001 г. насам - време, в което телефоните до САЩ не работеха, а единствената възможна двупосочна комуникация бе чрез Интернет, в уеб сайтовете на българските държавни институции цареше, а и още цари, пълно спокойствие. За Министерски съвет www.government.bg времето на Интернет още не е дошло - уеб сайтът на правителството изобщо не работи от повече от месец и половина. В сайта на М-во на външните работи www.mfa.government.bg - никаква информация за трагедията в САЩ. Там последната новина е от времето, когато министър бе Надежда Михайлова.

В уеб страниците на Народното събрание - нищо. Няма не само новини, свързана с Америка; но дори и текстове на проекто-законите, вкарани за обсъждане в Парламента. Няма ги даже предложенията на Кемал Еюп за контрол върху съдържанието в Глобалната мрежа.

Единствено в уеб страницата на Президента Петър Стоянов има отзиви за трагедията - предимно изказвания и комюникета от негови срещи по темата. Но никъде няма информация за българите, които живеят в Ню Йорк или Вашингтон. Няма и ред за хората, които работят в Манхатън.

Разбира се, няма нищо и в страниците на българското посолство в САЩ (последна информация от 02.08. т.г., www.bulgaria-embassy.org/. За справка на нашите дипломати - да погледнат какво става на адреса на щатското посолство у нас - www.usembassy.bg.

Единствено консулът ни в Ню Йорк е направил нещо смислено на адрес www.bulconsul.org е пуснал имената на българите, за които не се знае нищо.

Да видим как е по света. В Обединеното Кралство www.number-10.gov.uk има пълна информация за случващото се в САЩ, включителноежедневните изказвания на британския премиер Тони Блеър, информация за пътуващите до САЩ и т.н.

Дори в Русия има пълен списък на руснаците, за които се смята, че са били на мястото на атентата. Добре, че са електронните издания на медиите (всички online вестници, www.mediapool.bg, portal.bg, netinfo.bg и др.), които отсрамиха държавните институции с информация, свързана със случая, вкл. и връзки към сайтове по света, където човек може да научи повече за терористичното нападение върху САЩ.

Впрочем, и ние - Интернет спецовете и особено по-големите портали - търпим критика, че не организирахме по-добре страниците си, за да отговорим адекватно на търсенето.

Изводите се натрапват от само себе си:

- на никой в държаванта администрация не му се занимава с Интернет, освен може би на депутатите, искащи да контролират информацията в Мрежата;

- в нито един официален сайт на държавна институция не се среща нужната информация, за да може българите от цял свят да проверят какво става с техните близки в Ню Йорк;

- на българските държавни чиновници им е все едно дали ще има или няма да има информация в Интернет за гражданите на Републиката - и затова пускат стари и недостатъчно качествени данни.
П.П. Авторът използа Интернет, за да се свърже с приятелите и познатите си в Ню Йорк и за да изпрати съболезнованията си до г-н и г-жа Ричард Майлс - Посланик на САЩ в България. Политиците предпочетоха да направят последното пред камерите. Може би защото в Интернет никой нямаше да ги види.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com