Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Социалното министерство нехае по IT проект за инвалиди (17-9-2001)Пред провал е инициативата на “Интернет общество” и направление Информационно общество на Министерството на транспорта и съобщенията (МТС) за създаване на център за достъп до интернет на хора в неравностойно положение.

Проектът, към който интерес са заявили международни организации и съпругата на Посланика на САЩ в България, може да бъде спънат поради проблеми с достъпа до информация от социалното министерство, което според държавната политика отговаря за изготвянето на подобни проекти.

По подобни програми на Запад много хора в неравностойно положение могат да получат дистанционно образование, а още и разнообразни възможности за работа, обясняват проекта от “Интернет Общество – България”. Привлечен е интересът на “Международния център за осигуряване на интернет ресурси на хората в неравностойно положение” в лицето на един от шефовете му - Майкъл Бъркс, съпругата на посланика на САЩ у нас – г-жа Шарон Майлс, както и още водещи експерти от тази област в САЩ.

Идеята е възникнала в резултат от обменена поща между шефа на “Интернет общество” у нас и на губернатора на Флорида Буш (брат на Президента Джордж Буш). Инициативата е в съзвучие и с действащата държавна политика - Националната програма за развитие на Информационното общество (ИО) предвижда създаване на програми за приобщаване на инвалидите към информационните и комуникационните технологии (т.3.4.2 от програмата). Програмите трябва да са изпълнени и работещи до края на 2001 г., е заложено още в държавния документ, а отговорник за създаването им е Министерството на труда и социалната политика.

В годишния отчет на Координационния съвет за Информационното общество от м. Ноември 2000 г. пише буквално “Точка 11. Създаване на програми за приобщаване на инвалиди към ИО и ползването от тях на информационни и комуникационни услуги залегнала в план- програмата за работа на ПРГ през 2000 г. е една много хубава идея, но за голямо съжаление на този етап няма развитие.”

Новите ресорните чиновници от министерството - зам. министър Христова, която отговаря за направление социално подпомагане и услуги, както и до директора за управление на проекти и програми – г-дата Ерменков и Маламов, който отговаря за информационното обезпечение вече 20 дни не са отговорили на писмото на началник сектор “Информационно общество” в МТС – Нели Стоянова.

Молбата на МТС и Интернет-Общество била да получат информация за дейността на Министерството на труда и социалната политика по програмите за хората в неравностойно положение, а също и за европейските проекти за финансиране, които могат да бъдат привлечени в подкрепа на начинанието.

“Ако не получим помощ от МТСП, идеята ни ще умре в зародиш, защото колегите ни от чужбина, а и ние самите ценим времето си и едва ли ще чакаме вечно някой да си свърши работата”, е заявил за “Дневник” Вени Марковски – шеф на Интернет компанията “БОЛ.БГ”, която осигурява безплатен Интернет за двама инвалиди със 100 % загуба на зрението. Очаква се г-н Марковски да постави и този въпрос по време на среща в близките дни с вице-премиера Лидия Шулева, министър на труда и социалната политика.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com