Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

19.03.2001 г., 16.00, новините от БНР (19-3-2001)

Журналистите от "Хоризонт" Лили Маринкова и Петър Волгин са уволнени - това е съобщил пред журналисти заместник-председателят на Управителния съвет на БНР Александър Бръзицов. "Ще има и други уволнени", добавил той.

"С действията си така нареченото ръководство на радиото брутално погази свободата на словото", заявяват протестиращите в БНР. “Мотивите за уволненията на Лили Маринкова и Петър Волгин са смешни. Отстраняването им доказва, че от самото начало намеренията на т.нар. "ново ръководство" са били да се разправи с журналистите в БНР и да установи послушание и посредственост в ефира.

Цензурата се прероди още по-голяма,” добавят протестиращите в БНР. Съюзът на Българските журналисти категорично протестира срещу уволненията на журналисти, изградили лицето на “Хоризонт” като информационен лидер. В становище на СБЖ се заявява, че с редица свои административни актове НСРТ и УС на БНР са задълбочили конфликтите в Националното радио.

“Липсата на диалог и на желание да се търси решение осуети създаването на нормални условия за журналистически труд,” пише в декларацията на СБЖ. “Що се отнася до аудиторията на слушателите, те сигурно вече се питат, като слушат БНР: коя година сме? Защо не се усеща новото хилядолетие...”, завършва становището на СБЖ, според който сме свидетели на най-голямата криза на медийна регулация през последните години.

В 13,35 ч. протестиращите в Българското национално радио блокираха за половин час с мълчалив протест булевард "Драган Цанков" в столицата. На импровизирания митинг председателката на щаба на протеста Силвия Великова проследи хронологията на събитията в Националното радио от 6 ч. тази сутрин.

Тази сутрин информационната емисия на "Хоризонт" в 6 часа и 30 минути не беше излъчена в ефир, въпреки че водещият беше в студиото. По този начин слушателите на Българското национално радио бяха лишени от конституционното си право на информация. Без всякаква писмена заповед така нареченото ръководство на БНР в 6,20 ч. подмени оригиналната програма и започна излъчване от алтернативно студио.

Това продължава и до този момент. На практика ръководството, което все още е с неизяснен правен статут, направи това, в което обвиняваше журналистите - лиши обществеността от информация и окупира микрофоните на Националното радио. Целият екип на "Преди всички" беше подменен без никакво обяснение и пред микрофона на сутрешното предаване поставиха външен за програмата човек.

Също без предупреждение и без мотиви беше сменена и водещата на "Хоризонт до обед" Юлия Гигова. 15 минути преди Обедния осведомителен бюлетин в 12 часа бе сменен дежурният новинарски екип. За предаването "12 + 3" бе извикан друг водещ, който бе в отпуска, за да замести титуляра Петър Волгин. Не се излъчват и предварително платени и фиксирани като час реклами. В Националното радио има засилено полицейско присъствие. Отказва се достъп до сградата на представители на средствата за масова информация.

От щаба на протеста припомнят, че предвиденото гражданско неподчинение по никакъв начин не е предвиждало ограничаване на правото на нформация. “Случващото се в момента в Националното радио е прецедент без аналог в историята на БНР. Не можем да носим отговорност за начина на информиране и степента на обективност и актуалност от екипа на така нареченото "алтернативно предаване", заявяват pотестиращите, които вече информираха институциите и медиите в България за действията на така нареченото ръководство, които поставят под заплаха националната сигурност на страната.

Пред БТА временно изпълняващият длъжността генерален директор на БНР Александър Бръзицов заяви, че ще бъдат наказани съгласно Кодекса на труда всички в БНР, които вече 40 дни съботират програмата на радиото. “Не можем да оставим на заплати хора, които обявяват гражданско неподчинение”, каза Бръзицов пред БТА. По думите му със сигурност ще има наказания, но все още не може да се говори за уволнения. "Не бих се ангажирал да ги казвам поименно, но на хората, които през цябото време саботираха програмата, няма да им се размине", заяви Бръзицов.

“Ние в момента сме на работа и нека Бръзицов да ни накаже,” каза пред БТА председателят на щаба на протеста в БНР Силвия Великова. По думите й протестиращите са на работните си места и в момента, в който им се удаде възможност да си водят предаванията, ще го направят. Пред БТА председателят на НСРТ Александър Томов заяви: "Ние нямаме право да се бъркаме работата на Управителния съвет на БНР, който избрахме". Той каза, че медийният съвет няма да излиза с официално становище относно гражданското неподчинение в радиото.

Регионалните радиостанции в Пловдив, Варна, Стара Загора и Шумен изпратиха декларации, в които изразиха тревогата си от ситуацията в БНР. На общо събрание на работещите в Радио Шумен заявиха, че подкрепят протеста на колегите от БНР и имат готовност да преминат към по-радикални действия след законово установения срок, считан от днес - 19 март. “Възмутени и разтревожени сме от начина, по който днес бяха отнети микрофоните на водещите и репортерите от програма “Хоризонт” на БНР.

Професионализмът и отговорността на журналистите да информират за актуалните събития от деня бяха подменени с наивен възрожденски театър. Ако днешното информационно звучене на програмите в БНР е в духа на избраната от НСРТ концепция, защитена от Иван Бориславов, това означава отказ от съвременно обществено радио. Очевидно е, че наложеният архаичен модел на новинарските емисии и информационните блокове вреди на качеството на радиопрограмите и е в противоречие с утвърдените професионални критерии на Радио Шумен.

Продължаваме да твърдим, че хаосът в Българско национално радио е предизвикан от недемократичния и неаргументиран избор на генерален директор от НСРТ. Убедени сме, че единствено неговите членове трябва да намерят решение за изход от ситуацията,” пише в декларацията на работещите в Радио Шумен. “Недопустимо е така нареченото ръководство на

Националното радио без всякакво основание да сваля новинарски емисии и да отнема ефира на легитимно назначените редактори, водещи и репортери на рограма “Хоризонт”, пише в декларацията на екипа на Радио Пловдив. В нея се казва още: “Смутени сме и от поредния акт на непрофесионализъм на Управителния съвет на БНР и от лансираните от него водещи, някои от които неработещи в “Хоризонт”. Изразяваме пълната си солидарност към протестиращите колеги в Националното радио и декларираме, че сме готови да радикализираме своя протест при продължаващи незаконни действия на УС на БНР.”

Колегите от Радио Пловдив апелират НСРТ да разреши кризата в радиото като преосмисли избора си за генерален директор. В декларация от екипа на Радио Варна днешната подмяна на програма “Хоризонт” се оценява като проява на цензура. “Замяната на дежурния екип на програма “Хоризонт” без ясен професионален мотив ни дава основание да се съмняваме в почтеността на това решение на Управителния съвет на БНР. Трипоясната схема на Националното радио за елиминиране на действаща програма е система за идеологическо гарантиране на съдържанието на излъчваните програми и не е била използвана през последните 20 години”, пише в декларацията на Радио Варна.

В нея днешният акт на интервенция в националния ефир се оценява реалната заплаха за националната сигурност. В декларация работещите в Радио Стара Загора също протестират срещу действията на така нареченото ръководство на БНР и ги определят като проява на управленска немощ и недопустим произвол. “Потвърждаваме нашето становище, че не приемаме избора на НСРТ за генерален директор на БНР, станал причина за тежката криза в Националното радио.

Подкрепяме действията на протестиращите и сме готови ефективно да се включим в протеста. Настояваме за бърза реакция от НСРТ,” пише в декларация на работещите в Радио Стара Загора. По повод гражданското неподчинение на протестиращите в БНР и отстраняването им от ефира на “Хоризонт” партиите в Коалиция за България огласиха декларация, в която заявяват, че случващото се е неприемливо във време, когато наближават изборите и хората имат нужда от обективна информация и цялостно представяне на обстановката в страната.

"Опитите отговорността за това да се стовари единствено върху марионетния орган НСРТ са предназначени за наивници", се казва в декларация. "Отговорността трябва да се носи от управляващото мнозинство и лично от министър-председателя" - категорични са в Коалиция за България. Те ще настояват правителството и парламентарното мнозинство да преустановят натиска върху журналистите, да отменят цензурата и да създадат условия за гарантиране обществения характер на националните електронни медии и равностойно представяне на политическите субекти.

След изборите ще предложат промени в законодателството, гарантиращи съществуването на обществени и национални медии и свобода на словото и мненията в тях, включително ликвидиране на НСРТ в сегашния му вид. В декларацията се посочва, че ще бъде информират Съвета на Европа и Бюрото за честни избори на ОССЕ във Варшава за ненормалното положение, създадено от управляващите в националните електронни медии.

Лявата коалиция ще настоява за дискусия в Народното събрание по изпълнението на препоръките от доклада на Съвета на Европа по мониторинга на България. Филип Боков заяви, че още преди две седмици Комисията по мониторигна на Съвета на Европа е изпратила до правителството писмо с оценка за изпълнението на препоръките на Съвета, касаещи националните медии и съдебната система, предаде репортерката Диана Янкулова.

Все още не е ясно кога ще бъде погребан малкият Петър Терзийски. Адвокат Кирил Станчев, нает от бащата, каза пред репортер на "Хоризонт", че все още чака прокурорското постановление, с което тялото на детето може да бъде взето от Съдебна медицина.

В следобедните часове се очаква да започне заседание на Софийския градски съд за да реши каква мярка за неотклонение ще бъде наложена на Даниела Терзийска, която в петък уби по особено жесток начин тригодишния си син Петър.

Преди да се произнесе, съдът трябва да изслуша психиатър, който да го информира за първаначално установените данни за здравословното състояние на Терзийска. Репортерът ни Ангел Шойлев припомня, че състоянието на Терзийска беше определено като афективно разстройство с параноидни наклонности. Ако то бъде потвърдено, съдът може да назначи 30-дневно медицинско наблюдение над майката-убийца, което трябва да установи дали тя трябва и може да отговаря за деянието си и дали осъзнава какво е направила.

БСП оценява петъчните събития около Народното събрание като спонтанен граждански протест срещу цялостната политика на управляващите, срещу натрапения преди 4 години обществен договор, довел до разграбването на България и срещу невъзможността равителството да гарантира обществения ред и сигурност.

На извънредно заседание тази сутрин Изпълнителното бюро на Висшия съвет на БСП е взело решение за провеждане на консултации за оставка на кабинета Костов с останалите парламентарни групи и с извънпарламентарни партии, предаде репортерката ни Диана Янкулова. В рамките на утрешното изслушване в Парламента на министрите на вътрешните работи и правосъдието за изпълнението на допълнителните мерки в борбата с престъпността, Парламентарната група на Демократичната левица ще даде негативна оценка на екипа Костов и ще докаже, че действията му са неефективни в борбата с престъпността.

Ако мнозинството отхвърли решението на опозицията, в което ще се иска отговорност на правителството за несправяне с проблема, може да се стигне в рамките на парламентарната процедура и до искане за оставка на правителството за цялостната му дейност - обясни говорителят на БСП Младен Червеняков. Той отхвърля мотивите на СДС за обсъждане поведението на опозицията във връзка с петъчните събития, като обясни, че Демократичната левица е използвала всички парламентарни процедури за търсене на цивилизовано решение, но тъкмо мнозинството в Народното събрание е отхвърлило предложенията им.

От 32 нa 8 е спaднaл процентът нa русенци, които смятaт, че убийството нa тригодишния Петър Терзийски е докaзaтелство зa товa, че прaвителството не може дa се спрaви с престъпносттa. Телефонното допитвaне е осъществено от регионaлния център нa “Гaлъп” в петък и съботa. Нaй-голям е броят нa русенци, които сa отговорили, че прaвителството е реaгирaло бързо, спокойно и компетентно по време нa рaзкривaнето нa престъплението.

Нa въпросa кaк е реaгирaла опозициятa, 41 процентa от допитаните сa отговорили, че не се е посвенила веднaгa дa използвa личнaтa трaгедия зa политически дивиденти. Половинaтa сa оценили събирaнето пред пaрлaментa кaто изрaз нa съпричaстност към колегa, a едвa девет на сто смятaт, че е протест срещу неспособносттa нa упрaвлявaщите дa се спрaвят с престъпносттa. Информацията е на кореспондентката ни в Русе Нaтaшa Димитровa.Софийският градски съд остави в ареста полицая Калин Кьосев, обвинен в убийството на 16-годишната Елеонора Димитрова.

Съдът не се съобрази с мотивите, представени от неговите защитници, че няма опасност той да се укрие, има постоянен адрес, чисто съдебно минало и добра арактеристика.

Освен това те се позоваха и на самопризнанията, които е направил при разпитите Кьосев.Това даде основание на неговия адвокат да каже, че с това решение съдът грубо погазва Европейската конвенция за правата на човека и българското законодателство, информира репортерът ни Ангел Шойлев.

Безпокойство от бандитските нападения над журналистите Любомир Стойков и Драгомир Драганов изрази Българската медийна коалиция и настоя за възможно най-бързо разкриване на нападателите, както и за прозрачност при следствието и евентуалните процеси срещу тях.

"Призоваваме министъра на вътрешните работи, органите на полицията, на следствието и прокуратурата да вземат бързи и ефективни мерки за защита на гражданите на Република България и да предотвратяват всяко възможно посегателство срещу личността", пише още в декларацията на Българската медийна коалиция. БМК обединява 11 неправителствени организации в областта на медиите, свободното слово и човешките права.

Директорът на Федералното бюро за разследване Луи Фрий пристига на двудневно посещение в България. Той ще разговаря с ключови фигури в правителството за общите цели на България и САЩ в борбата срещу транснационалната организирана престъпност, прането на пари, наркотрафика и международния тероризъм, съобщи репортерката Таня Величкова. Официален домакин на директора на ФБР при посещението му в България е директорът на Националната служба сигурност генерал Атанас Атанасов.

Издирван от ИНТЕРПОЛ - Унгария лек автомобил “Ауди” задържаха тази сутрин при опит да влезе в страната ни митническите служители от митница “Калотина” съвместно с органите на Граничната полиция. Автомобилът, пътуващ от Югославия за България, е управляван от сръбски гражданин с инициали М.М. с пълномощно от кипърска фирма, издадено в Белград.

При при проверка на автобус, пътуващ от България за Холандия, митническите служители са открили в якето на български гражданин два фалшиви испански паспорта с шофьорски книжки, гръцки и португалски паспорт и шофьорска книжка. Нарушителят и фалшивите документи са предадени на служба “Гранична полиция”, съобщиха във факс до Българското национално радио от митница “Калотина”.

16 войника от Националната служба "Жандармерия" са командировани за два месеца в Добрич, эа да дават наряди по охраната и осигуряването на обществения ред. Това потвърди директорът нa РДВР-Добрич мaйор Румен Ивaнов. Той ще нaстоявa комaндировaните дa остaнaт в грaдa до приключвaнето нa aктивния туристически сезон. Нашата кореспондентка Гинка Димитрова предаде още, че Районната дирекция на вътрешните работи преценява дейносттa нa трите охрaнителни фирми в грaдa, чийто aнгaжимент сa училищa и детски грaдини. Освен това, зaрaди висящи делa и други нaрушения, предстои дa бъде отнето рaзрешителото зa носене нa оръжие на 10 души.

Военният аташе на България в Скопие подполковник Стамен Генов заяви специално за българските средства за информация, че в момента на територията на Република Македония няма друг български военнослужещ освен него, който работи в Скопие съгласно международните закони.

Подполковник Стамен Генов направи това изявление по повод съобщенията на агенция АНСА, която, позовавайки се на комюнике на Армията за освобождение на Косово предаде, че в Куманово е бил убит офицер от Българската армия.

Подполковник Генов припомни, че в Сува река в района на Призрен в Косово в състава на германския контингент от силите на КейФОР има 42 български войници и офицери от инженерните части на Българската армия. Четири македонски танка са влезли в Тетово, съобщи кореспондент на Ройтерс в региона.

Местната полицията в момента обстрелва редполагаеми позиции на бунтовниците в планинските райони край града. Междувременно стана известно, че над 3000 души, напуснали домовете си в Тетово и Тетовско, досега са регистрирани в Македонския Червен кръст и то само в столицата Скопие, като броят им се увеличава.

Всички напуснали домовете си засега са настанени в частни домове, макар че правителството обяви готовността си да ги приеме във възстановителния център в село Катланово край Скопие.

Увеличава се и броят на македонските граждани, които предлагат да поемат идващите от Тетово и района хора. От утре Македонският Червен кръст започва да раздава храни и вещи от първа необходимост за лицата, идващи от районите на кризата. Федерализацията на Македония е спекулация според македонския посланик у нас Любиша Георгиевски.

“Албанските македонски лидери сe кълнат в териториалния интегритет и неделимост на Македония,” каза на извънредна пресконференция македонският дипломат. Според него кризата в Македония е предизвикана от организираната престъпност и наркотрафикантите, които са се опитали да атакуват държавата.

КейФОР трябва да изолира границата на Македония с Косово, смята дипломатът. Както предаде репортерът ни Николай Кръстев, Любиша Георгиевски поздрави президента и правителството за провежданата от България политика в региона, която се ръководи от модерните европейски принципи.

Очаква се до края на деня руското външно министерство да реагира на решението на българските власти във връзка със случая с тримата руски дипломати от посолството в България. Реакцията ще бъде съобщена по държавния телевизионен канал Ер Те в 17 часа. Все още не е известно дали Москва ще реагира реципрочно. Досега руските средства за информация и министерството на външните работи пазят мълчание по случая.

Съветниците от групата на БСП в Столичния общински съвет /СОС/ смятат да уведомят Държавния строителен контрол за получени сигнали за нарушения при процедурите за разрешение на строеж на мястото на разрушения мост на улица “Опълченска”.

Социалистите в Общинския съвет не предлагат спиране на строителството, но поискаха създаване на работна комисия, която до 10 дни да се произнесе за законността му. Мнозинството в СОС отхвърли предложението за създаване на работна комисия в отсъствието на социалистите от залата.

Съветниците от БСП през това време уточняваха предложението си в поисканата от тях почивка, чието време обаче просрочиха. Общинският съвет отхвърли от дневния ред и предложението на групата на БСП за преразглеждане на цената на водата в София. Репортерката ни Марина Цекова предаде, че за следващото заседание е останало гласуването на решение за изграждане на скулптурна композиця-паметник "Ключът на София".Дежурен екип “Новини” на БНР: Росица Байрямова Галя Христова Светослав Николов


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com