Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

19.03.2001 г., 18,00 ч. новините от БНР (19-3-2001)

И със застъпването на вечерния новинарски екип представителите на утвърденото от НСРТ ръководство на БНР издадоха поредната заповед за смяна на екипа. Водещата Мирена Колева беше попитана по телефона от "новата шефка" на новините Мая Бонева дали желае да води новините и ако това е така, дали смята ставащото в Националното радио за водеща новина. На евентуален отрицателен отговор от страна на Мирена Колева би последвала дисциплинарна санкция, тъй като тя е в график. На отговора, че ставащото в Националното радио е водещата новина на деня, последва съобщение пак по телефона от Мая Бонева, че е издадена заповед за смяна на екипа.

Ето все пак обобщението на новините до този час, подготвено от професионалния информационен екип на БНР: - Журналистите от "Хоризонт" Лили Маринкова и Петър Волгин са уволнени. Това е съобщил пред журналисти заместник-председателят на Управителния съвет на БНР Александър Бръзицов. "Ще има и други уволнени", добавил той. Протестиращите в Националното радио заявяват, че "С действията си така нареченото ръководство на радиото брутално погази свободата на словото. Отстраняването на Лили Маринкова и Петър Волгин доказва, че от самото начало намеренията на т.нар. "ново ръководство" са били да се разправи с журналистите в БНР и да установи послушание и посредственост в ефира. Цензурата се прероди още по-голяма," заявяват протестиращите в БНР.Тази сутрин информационната емисия на "Хоризонт" в 6 часа и 30 минути не беше излъчена в ефир, въпреки че водещият беше в студиото.

По този начин слушателите на Българското национално радио бяха лишени от конституционното си право на информация. Без всякаква писмена заповед така нареченото ръководсто на БНР в 6,20 ч. подмени оригиналната програма и започна излъчване от алтернативно студио.

Това продължава и до този момент. На практика ръководството, което все още е с неизяснен правен статут, направи това, в което обвиняваше журналистите - лиши обществеността от информация и окупира микрофоните на Националното радио. Целият екип на "Преди всички" беше подменен без никакво обяснение и пред микрофона на сутрешното предаване поставиха външен за програмата човек.

Също без предупреждение и без мотиви беше сменена и водещата на "Хоризонт до обед" Юлия Гигова. 15 минути преди Обедния осведомителен бюлетин в 12 часа бе сменен дежурният новинарски екип. За предаването "12 + 3" бе извикан друг водещ, който бе в отпуска, за да замести титуляра Петър Волгин. Не се излъчват и предварително платени и фиксирани като час реклами. В Националното радио има засилено полицейско присъствие.

Отказва се достъп до сградата на представители на средствата за масова информация. От щаба на протеста припомнят, че предвиденото гражданско неподчинение по никакъв начин не е предвиждало ограничаване на правото на нформация. "Случващото се в момента в Националното радио е прецедент без аналог в историята на БНР. Не можем да носим отговорност за начина на информиране и степента на обективност и актуалност от екипа на така нареченото "алтернативно предаване", заявяват протестиращите, които вече информираха институциите и медиите в България за действията на така нареченото ръководство, които поставят под заплаха националната сигурност на страната.

Александър Бразицов заплашва с уволнения

Пред БТА временно изпълняващият длъжността генерален директор на БНР Александър Бръзицов заяви, че ще бъдат наказани съгласно Кодекса на труда всички в БНР, които вече 40 дни съботират програмата на радиото.

"Не можем да оставим на заплати хора, които обявяват гражданско неподчинение", каза Бръзицов пред БТА. По думите му със сигурност ще има наказания, но все още не може да се говори за уволнения.

По този повод председателят на щаба на протеста в БНР Силвия Великова заяви, че протестиращите са на работните си места и в момента, в който им се удаде възможност да си водят предаванията, ще го направят. Пред БТА председателят на НСРТ Александър Томов заяви: "Ние нямаме право да се бъркаме в работата на Управителния съвет на БНР, който избрахме". Той каза, че медийният съвет няма да излиза с официално становище относно гражданското неподчинение в радиото.Протестиращите от БНР блокирата бул."Драган Цанков"

В 13,35 ч. протестиращите в Българското национално радио блокираха за половин час с мълчалив протест булевард "Драган Цанков" в столицата. На импровизирания митинг председателката на щаба на протеста Силвия Великова проследи хронологията на събитията в Националното радио от 6 ч. тази сутрин.

Регионалните радиостанции в Пловдив, Варна, Стара Загора и Шумен изпратиха декларации, в които изразиха подкрепата си за протеста на колегите си и готовността си да преминат към по-радикални действия след законово установения срок, считан от днес - 19 март.

По повод гражданското неподчинение на протестиращите в БНР и отстраняването им от ефира на "Хоризонт", партиите в Коалиция за България огласиха декларация, в която заявяват, че случващото се е неприемливо във време, когато наближават изборите и хората имат нужда от обективна информация и цялостно представяне на обстановката в страната.

"Опитите отговорността за това да се стовари единствено върху марионетния орган НСРТ са предназначени за наивници", се казва в декларация. "Отговорността трябва да се носи от управляващото мнозинство и лично от министър-председателя" - категорични са в Коалиция за България.

Те ще настояват правителството и парламентарното мнозинство да преустановят натиска върху журналистите, да отменят цензурата и да създадат условия за гарантиране обществения характер на националните и електронни медии и равностойно представяне на политическите субекти.

След изборите ще предложат промени в законодателството, гарантиращи съществуването на обществени и национални медии и свобода на словото и мненията в тях, включително ликвидиране на НСРТ в сегашния му вид. В декларацията се посочва, че ще бъде информират Съвета на Европа и Бюрото за честни избори на ОССЕ във Варшава за ненормалното положение, създадено от управляващите в националните електронни медии.

Лявата коалиция ще настоява за дискусия в Народното събрание по изпълнението на препоръките от доклада на Съвета на Европа по мониторинга на България. Филип Боков заяви, че още преди две седмици Комисията по мониторигна на Съвета на Европа е изпратила до правителството писмо с оценка за изпълнението на препоръките на Съвета, касаещи националните медии и съдебната система, предаде репортерката Диана Янкулова.

"Протестираме решително срещу грубия произвол на нелегитимния Управителен съвет на Българското национално радио, който тази сутрин в 6.20 часа отне микрофона на екипа на ХОРИЗОНТ тъкмо преди да пристъпи към изпълнение на журналистическите си задължения", пише в декларация на Дружеството на нещатните журналисти "Д-р Иван Богоров".

"Самият този произвол, предварително подготвен и тихомълком организиран, опровергава лъжата на тъй наречения Управителен съвет, че целта на прословутото "алтернативно студио" била да не лиши слушателите от... информация.

И още първите предавания на това "алтернативно студио" показаха, че истинската цел на този административен произвол е поврат в информационната политика на Националното радио"казва в декларацията.

Дружеството на нещатните журналисти заявява: "Беше погазен скандално основният принцип на професионализма - обективността на информацията, в името на който протестират журналистите от ХОРИЗОНТ /и не само от ХОРИЗОНТ/.

И той бе заменен от откровени политически п ристрастия в услуга на управляващите, с което БНР престава да бъде Национално радио. И което е още по-лошо и дори по-опасно, с този тип свръхпартийна журналистика се нагнетява и разпалва конфронтацията в обществото".

До 23 март трима български дипломати трябва да напуснат Москва това е ответната мярка, която предприеха руските власти в отговор на изгонването на трима руски дипломати от София, обвинени в шпионаж, предаде нашият кореспондент в Москва Чавдар Стефанов.

Няма убит българин в Скопие

По повод съобщенията на агенция АНСА, която, позовавайки се на комюнике на Армията за освобождение на Косово предаде, че в Куманово е бил убит офицер от Българската армия, военният аташе на България в Скопие подполковник Стамен Генов заяви специално за българските средства за формация, че в момента на територията на Република Македония няма друг български военнослужещ освен него, който работи в Скопие съгласно международните закони.

Четири македонски танка са влезли в Тетово

Четири македонски танка са влезли в Тетово днес, на шестия ден от сблъсъците между частите на македонската полиция и етническите албански екстремисти в околностите на града, североизточния град, съобщи Ройтерс.

Полицията открила стрелба с тежко оръжие и миномети към позициите на бунтовниците по хълмовете, които отговорили с автоматичен огън. В телефонен разговор с Ройтерс командир от армията казал, че албанците не са отстъпили от своите позиции въпреки обстрела от страна на македонските сили.

Федерализацията на Македония е спекулация, според македонския посланик у нас Любиша Георгиевски. "Албанските македонски лидери сe кълнат в териториалния интегритет и неделимост на Македония," каза на извънредна пресконференция македонският дипломат.

Според него, кризата в Македония е предизвикана от организираната престъпност и наркотрафикантите, които са се опитали да атакуват държавата. КейФОР трябва да изолира границата на Македония с Косово, смята дипломатът.

Любиша Георгиевски поздрави президента и правителството за провежданата от България политика в региона, която се ръководи от модерните европейски принципи. Албанските екстремисти в Южна Сърбия на няколко пъти са нарушили споразумението за прекратяване на огъня, подписано на 12 март с Белград, съобщи сръбският пресцентър в Буяновац, цитиран от Франс прес. Стрелба е била чута в няколко села в зоната за сигурност, но няма информация за евентуални последици.Градският съд остави в ареста Даниела Терзийска

Терзийска уби в петък по особено жесток начин 3-годишния си син Петър, независимо, че в последната си дума, дадена й от съда тя поиска да бъде заръжана под домашен арест.

Поради липса на психиатър утре или в някой от следващите дни съдът ще се произнесе по направеното от Прокуратурата искане за 30-дневно медицинско наблюдение над майката-убийца, което трябва да установи дали тя може и трябва да отговаря за убийството на сина си и дали може да отговаря за това, което е направила миналия петък сутринта, предаде преди минути репортерът на Ангел Шойлев.Полицаят застрелял 16-годишната Даниела все още зад решетките

Софийският градски съд остави в ареста полицая Калин Кьосев, обвинен в убийството на 16-годишната Елеонора Димитрова.

Българска медийна коалиция настоя за разкриване на нападателите на Драго Драганов и Любомир Стойков

Безпокойство от бандитските нападения над журналистите Любомир Стойков и Драгомир Драганов изрази Българската медийна коалиция и настоя за възможно най-бързо разкриване на нападателите, както и за прозрачност при следствието и евентуалните процеси срещу тях.БСП оценява петъчните събития около Народното събрание като спонтанен граждански протест

Според социалистите, протеста е срещу цялостната политика на управляващите, срещу натрапения преди 4 години обществен договор, довел до разграбването на България и срещу невъзможността правителството да гарантира обществения ред и сигурност.

На извънредно заседание Изпълнителното бюро на Висшия съвет на БСП е взело решение за провеждане на консултации за оставка на кабинета Костов с останалите парламентарни групи и с извънпарламентарни партии, предаде репортерката ни Диана Янкулова.

Ако мнозинството отхвърли решението на опозицията, в което ще се иска отговорност на правителството за несправяне с проблема, може да се стигне в рамките на парламентарната процедура и до искане за оставка на правителството за цялостната му дейност - обясни говорителят на БСП Младен Червеняков.

От "Софиа-такси" опровергаха изявление на вътрешния министър

Собствениците на фирма "Софиа-такси" разпространиха факс във връзка с направеното изявление от министъра на вътрешните работи Емануил Йорданов в предаването "Гласове" на БНТ, излъчено на 18 март, че са организатори на протеста на таксиметровите шофьори пред Парламента.

Във факса се казва, че собствениците на "Софиа-такси" не са издавали под никаква форма разпореждане за участие на техни служители в протеста и че фирмата не е свързана по никакъв начин с политически партии и движения.

Синдиците на "Балкан"предявиха искове за имотите на компанията

Временните синдици на авиокомпания "Балкан" Ралица Топчиева и Владимир Василев са предявили искове за обявяване нищожността, на сделките за продажба на апартаменти в Милано, Париж и Хараре, собственост на авиокомпанията.

Те съобщиха, че със съдействието на Министерството на външните работи и послствата на България в съответните страни е наложена възвбрана върху имуществто на Балкан в чужбина.

Синдиците са завели искови молби в Софийски градски съд и Бургаския окръжен съд за обявяване нищожността на сделките за продажба на хотелите Плиска в София и Космос в Бургас. Мотивите за това според тях е липсата на единодушно съгласие на съвета на директорите на Балкан за извършване на сделките, както и липсата на надлежна представителна власт на пълномощника на купувача.

Според Ралица Топчиева и Владимир Василев сградата на хотел Плиска е продадена за 9 милиона и 19 хиляди лева, а на Космос за 6 милиона лева, което е значително по-ниска цена от действителната пазарна. Ще бъде направен опит за възстановяване на вътрешните полети, съобщи Ралица Топчиева.

В момента се водят разговори със застрахователтото дружество Булстрад и и доставчиците на гориво в лицето на Лукойл за изпълнение на текущите задължения в бъдеще. Ще бъде поискано и разрешение за издаване на временен въздухоплавателен сертификат на Балкан.

"Авиокомпанията има вземания в размер на 65 милиона лева", съобщи Владимир Василев. Сред нейните длъжници са туристически фирми. Гражданите, закупили билети преди спирането на полетите на авиокомпанията могат да подадат молба и приложен самолетен билет в Софийския градски съд за възстановяване на сумите. Това може да бъде направено след публикуване в държавен вестник на ршението за обявяване в несъстоятелност и не по-късно от месец след датата на публикуването.

Шефът на ФБР идва у нас

Директорът на Федералното бюро за разследване Луис Фрий пристига тази вечер на двудневно посещение в България. Той ще разговаря с ключови фигури в правителството за общите цели на България и САЩ в борбата срещу транснационалната организирана престъпност, прането на пари, наркотрафика и международния тероризъм, съобщи репортерката Таня Величкова. Официален домакин на директора на ФБР при посещението му в България е директорът на Националната служба сигурност генерал Атанас Атанасов.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com