Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

19.03.2001 г., 19,00 ч. новините от БНР (19-3-2001)

Водещите новини:

- Журналистите от "Хоризонт" Лили Маринкова и Петър Волгин са уволнени. Протестиращите в Националното радио обявиха гражданско неподчинение. Новото ръководство на радиото подмени новинарските екипи и екипите на предаванията.

- До 23 март трима български дипломати трябва да напуснат Москва като ответна мярка, която предприеха руските власти в отговор на изгонването на трима руски дипломати от София, обвинени в шпионаж.

- НАТО изпраща още войски по косовската граница с Македония, докато страната разполага танкове и войници за "окончателна операция" срещу албанските бунтовници.

* * *

Журналистите от "Хоризонт" Лили Маринкова и Петър Волгин са уволнени, е съобщил пред журналисти заместник-председателят на Управителния съвет на БНР Александър Бръзицов. "Ще има и други уволнени", добавил той. Протестиращите в Националното радио заявяват, цитирам: "С действията си така нареченото ръководство на радиото брутално погази свободата на словото. Отстраняването на Лили Маринкова и Петър Волгин доказва, че от самото начало намеренията на т.нар. "ново ръководство" са били да се разправи с журналистите в БНР и да установи послушание и посредственост в ефира. Цензурата се прероди още по-голяма," заявяват протестиращите в БНР.

Тази сутрин информационната емисия на "Хоризонт" в 6 часа и 30 минути не беше излъчена в ефир, въпреки че водещият беше в студиото. По този начин слушателите на Българското национално радио бяха лишени от конституционното си право на информация. Без всякаква писмена заповед така нареченото ръководсто на БНР в 6,20 ч. подмени оригиналната програма и започна излъчване от алтернативно студио. Това продължава и до този момент. На практика ръководството, което все още е с неизяснен правен статут, направи това, в което обвиняваше журналистите - лиши обществеността от информация и окупира микрофоните на Националното радио. Целият екип на "Преди всички" беше подменен без никакво обяснение и пред микрофона на сутрешното предаване поставиха външен за програмата човек. Също без предупреждение и без мотиви беше сменена и водещата на "Хоризонт до обед" Юлия Гигова. 15 минути преди Обедния осведомителен бюлетин в 12 часа бе сменен дежурният новинарски екип. За предаването "12 + 3" бе извикан друг водещ, който бе в отпуска, за да замести титуляра Петър Волгин. Не се излъчват и предварително платени и фиксирани като час реклами. По телефона новият шеф на новините Мая Бонева поиска от водещия от вечерния новинарски екип протеста в Националното радио да не е водеща новина. След отказ и вечерният екип беше сменен. В Националното радио има засилено полицейско присъствие. Отказва се достъп до сградата на представители на средствата за масова информация. От щаба на протеста припомнят, че предвиденото гражданско неподчинение по никакъв начин не е предвиждало ограничаване на правото на нформация. "Случващото се в момента в Националното радио е прецедент без аналог в историята на БНР. Не можем да носим отговорност за начина на информиране и степента на обективност и актуалност от екипа на така нареченото "алтернативно предаване", заявяват протестиращите, които вече информираха институциите и медиите в България за действията на така нареченото ръководство, които поставят под заплаха националната сигурност на страната.

Пред БТА временно изпълняващият длъжността генерален директор на БНР Александър Бръзицов заяви, че ще бъдат наказани съгласно Кодекса на труда всички в БНР, които вече 40 дни съботират програмата на радиото. "Не можем да оставим на заплати хора, които обявяват гражданско неподчинение", каза Бръзицов пред БТА. По думите му със сигурност ще има наказания, но все още не може да се говори за уволнения. По този повод председателят на щаба на протеста в БНР Силвия Великова заяви, че протестиращите са на работните си места и в момента, в който им се удаде възможност да си водят предаванията, ще го направят.

Също пред БТА председателят на Националния съвет за радио и телевизия Александър Томов заяви: "Ние нямаме право да се бъркаме в работата на Управителния съвет на БНР, който избрахме". Той каза, че медийният съвет няма да излиза с официално становище относно гражданското неподчинение в радиото.

В 13,35 ч. протестиращите в Българското национално радио блокираха за половин час с мълчалив протест булевард "Драган Цанков" в столицата. На импровизирания митинг председателката на щаба на протеста Силвия Великова проследи хронологията на събитията в Националното радио от 6 ч. тази сутрин.

Регионалните радиостанции в Пловдив, Варна, Стара Загора и Шумен изпратиха декларации, в които изразиха подкрепата си за протеста на колегите си и готовността си да преминат към по-радикални действия след законово установения срок, считан от днес - 19 март.

Управителният съвет на Българската медийна коалиция с огромно съжаление констатира, че най-лошите опасения предизвикани от избора на нов генерален директор, нов Управителен съвет и програмно ръководство на Българското национално радио, започват да се превръщат в реалност. Подмяната на професионалните критерии, извършена от Националния съвет за радио и телевизия, освен че предизвика ненужни и вредни за самата медия конфликти, породи и серия от професионално неаргументирани назначения решения, чиято неадекватност днес пролича съвсем ясно, се заявява във факс до Националното радио. ...водещи на ХОРИЗОНТ е един от професионална гледна точка крайно несръчен, архаичен и комичен опит за правене на радио, който няма нищо общо със звученето на една модерна, обществена електронна медия. И след това с подписаните заповеди за уволнение на журналисти, които могат да се окажат само прелюдия към масови уволнения. Тези събития ясно показват, че в управлението на Българското национално радио истински професионалните мотиви отстъпват пред бюрократичното бездушие и силови методи. Продължаването по този път ще доведе до окончателно и непоправимо унищожаване на тази национална институция. За да бъде предотвратена катастрофата, ако това е все още възможно, Управителният съвет на Българската медийна коалиция призовава всички пряко ангажирани в конфликта страни да направят "крачка назад",да оттеглят крайните си решения и да изчакат поне за ставащото да се произнесе съдебната власт. Ръководството на БНР да анулира заповедите за уволнение и да възстанови нормалното излъчване на програма ХОРИЗОНТ. Протестиращите в радиото да прекратят гражданското си неподчинение и да се завърнат на работа. Националният съвет за радио и телевизия да положи искрени усиляя и да поеме инициативата и посредническата мисия за решаване на проблема. ------- факс/

По повод гражданското неподчинение на протестиращите в БНР и отстраняването им от ефира на "Хоризонт", партиите в Коалиция за България огласиха декларация, в която заявяват, че случващото се е неприемливо във време, когато наближават изборите и хората имат нужда от обективна информация и цялостно представяне на обстановката в страната. "Опитите отговорността за това да се стовари единствено върху марионетния орган НСРТ са предназначени за наивници", се казва в декларация. "Отговорността трябва да се носи от управляващото мнозинство и лично от министър-председателя" - категорични са в Коалиция за България. Те ще настояват правителството и парламентарното мнозинство да преустановят натиска върху журналистите, да отменят цензурата и да създадат условия за гарантиране обществения характер на националните електронни медии и равностойно представяне на политическите субекти. След изборите ще предложат промени в законодателството, гарантиращи съществуването на обществени и национални медии и свобода на словото и мненията в тях, включително ликвидиране на НСРТ в сегашния му вид. В декларацията се посочва, че ще бъде информират Съвета на Европа и Бюрото за честни избори на ОССЕ във Варшава за ненормалното положение, създадено от управляващите в националните електронни медии. Лявата коалиция ще настоява за дискусия в Народното събрание по изпълнението на препоръките от доклада на Съвета на Европа по мониторинга на България. Филип Боков заяви, че още преди две седмици Комисията по мониторигна на Съвета на Европа е изпратила до правителството писмо с оценка за изпълнението на препоръките на Съвета, касаещи националните медии и съдебната система, предаде репортерката Диана Янкулова.

- "Протестираме решително срещу грубия произвол на нелегитимния Утправителен съвет на Българското национално радио, който тази сутрин в 6.20 часа отне микрофона на екипа на ХОРИЗОНТ тъкмо преди да пристъпи към изпълнение на журналистическите си задължения", пише в декларация на Дружеството на нещатните журналисти "Д-р Иван Богоров". "Още първите предавания на това "алтернативно студио" показаха, че истинската цел на този административен произвол е поврат в информационната политика на Националното радио", се казва в декларацията.

* * *

С ФАКС ДО БЪЛГАРСКИТЕ СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ ПРЕССЛУЖБАТА НА РУСКОТО ПОСОЛСТВО У НАС ЗАЯВЯВА, ЧЕ РЕШЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ВЛАСТИ ЗА ИЗГОНВАНЕТО ОТ СТРАНАТА НА ТРИМА РУСКИ ДИПЛОМАТИ БУДИ НЕДОУМЕНИЕ. "ТАЗИ АКЦИЯ НЕ МОЖЕ ДА НЕ ОКАЖЕ НАЙ-СЕРИОЗНО ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ РАЗВИТИЕТО НА ДВУСТРАННИТЕ ОТНОШЕНИЯ", ПИШЕ ВЪВ ФАКСА. СПОРЕД РУСКОТО ПОСОЛСТВО ТАЗИ СТЪПКА СЕ ПРЕДПРИЕМА НА ФОНА НА РАЗГЪРНАЛА СЕ В БЪЛГАРИЯ В ПОСЛЕДНИТЕ МЕСЕЦИ "ЯРОСТНА АНТИРУСКА ШПИОНОМАНСКА КАМПАНИЯ". "РАЗБИРА СЕ, ТАКИВА ДЕЙСТВИЯ НЯМА ДА ОСТАНАТ БЕЗ СЪОТВЕТНАТА РЕАКЦИЯ", ЗАЯВЯВА ПОСОЛСТВОТО.

"Най-добронамереният жест към нашите руски партньори е, че не оповестихме конкретните факти за неправомерната дейност на дипломати от посолството на Руската федерация, на базата на които българската държава взе съответното решение", се казва в писмо на министъра на външните работи Надежда Михайлова до руския външен министър Игор Иванов. "Държа да подчертая пред вас, че това беше направено не срещу, а в името на добрите и цивилизовани българо-руски отношения", се посочва в писмото, цитирано от Службата на говорителя на Външно министерство.

* * *

Македонските сили за сигурност осъществят офанзива срещу въоръжените екстремисти, която дава задоволителни резултати, съобщи в Скопие правителственият говорител Антонио Милошевски. Според Милошевски, главните опорни пунктове на терористите в местността Кале над Тетово са разбити, освен онези, за които се предполага, че са в подземните тунели там. В района на Тетово се увеличава броят на македонските сили за сигурност и количеството на тяхното въоръжение. Чака се преценката на командването за състоянието на терена, за да се подготви и предприеме последната атака срещу позициите на екстремистите. Очевидно по-предпазлив в оценките си, говорителят на МВР Стево Пендаровски каза, че през днешния ден интензивността на престрелките между македонските сили за сигурност и въоръжените екстремисти е няколко пъти по-малка сравнение с вчера. Пендаровски съобщи, че при престрелките е била улучена джамията в Тетово, по същия начин, по който преди три дни бе атакувана православната църква "Свети Никола". Същевременно Ройтерс предаде от Тетово, че в града са влезли още шест танка, четири бронетранспортъора и осем армейски камиони. По-рано днес там бяха доставени четири танка.

НАТО обяви, че изпраща още войски по косовската граница с Македония, докато страната разполага танкове и войници за "окончателна операция" срещу албанските бунтовници. Това става в момента, когато президента Владимир Путин заяви, че положението в района се развива с тенденция да излезе извън контрол. Кремъл поясни, че Петин е призовал международната общност да използва всички средства, включително сила, за да се избегне разпространяването на нов балкански пожар. В същото време Европейският съюз реагира хладно на предложенията, да бъдат изпратени западни войски в Македония, като увери Скопие, че го подкрепя напълно политически и финансово.

Германският външен министър Йошка Фишер призова албанското население в Македония и в Косово да търси мирно разрешаване на всички проблеми. Той предупреди да не се правят никакви опити за насилствена промяна на съществуващите граници, предеде ДПА. "Последствията от една крайно националистическа политика ще бъдат гибелни", каза Фишер в Брюксел по време на консултациите на външните министри на Европейския съюз. Насилието и национализмът биха били "огромна грешка", каза Фишер. Бъдещето на балканските държави е в Европа, а европейският избор означава отказ от насилие", подчерта германският външен министър. Повечето германски войници са изтеглени от казармата в Тетово и са преместени в лагер, разположен на 8 километра от града с оглед на тяхната сигурност, предаде ИТАР-ТАСС.

По повод съобщенията на агенция АНСА, която, позовавайки се на комюнике на Армията за освобождение на Косово предаде, че в Куманово е бил убит офицер от Българската армия, военният аташе на България в Скопие подполковник Стамен Генов заяви специално за българските средства за информация, че в момента на територията на Република Македония няма друг български военнослужещ освен него, който работи в Скопие съгласно международните закони.

Федерализацията на Македония е спекулация, според македонския посланик у нас Любиша Георгиевски. "Албанските македонски лидери сe кълнат в териториалния интегритет и неделимост на Македония," каза на извънредна пресконференция македонският дипломат. Според него, кризата в Македония е предизвикана от организираната престъпност и наркотрафикантите, които са се опитали да атакуват държавата. КейФОР трябва да изолира границата на Македония с Косово, смята дипломатът. Любиша Георгиевски поздрави президента и правителството за провежданата от България политика в региона, която се ръководи от модерните европейски принципи.

Албанските екстремисти в Южна Сърбия на няколко пъти са нарушили споразумението за прекратяване на огъня, подписано на 12 март с Белград, съобщи сръбският пресцентър в Буяновац, цитиран от Франс прес. Стрелба е била чута в няколко села в зоната за сигурност, но няма информация за евентуални последици.

Вдигане на оставащите международни санкции, включително на оръжейното ембарго срещу Югославия поиска руският външен министър Игор Иванов, който е в Белград на официално посещение по поръчение на президента, предаде ИТАР-ТАСС. Руският външен министър поиска да бъде подписано споразумение между Белград и КейФОР статута на тяхното присъствие в региона. Ако мироопазващите сили на НАТО в Косово и мисията на ООН ЮНМИК не подпишат такъв документ, Русия ще бъде принудена да го направи едностранно по отношение на статута на своя военен контингент, добави Иванов. Министърът даде да се разбере, че Русия може да сключи с Югославия двустранно споразумение за статута на контингента си, отбелязва ИТАР-ТАСС.

* * *

Софийският градски съд остави в ареста Даниела Терзийска, която в петък по особено жесток начин уби 3-годишния си син Петър, независимо, че в последната си дума, дадена й от съда тя поиска да бъде заръжана под домашен арест. Поради липса на психиатър утре или в някой от следващите дни съдът ще се произнесе по направеното от Прокуратурата искане за 30-дневно медицинско наблюдение над майката-убийца, което трябва да установи дали тя може и трябва да отговаря за убийството на сина си и дали може да отговаря за това, което е направила миналия петък сутринта, предаде преди минути репортерът на Ангел Шойлев.

Софийският градски съд остави в ареста полицая Калин Кьосев, обвинен в убийството на 16-годишната Елеонора Димитрова. Съдът не се съобрази с мотивите, представени от неговите защитници, че няма опасност той да се укрие, има постоянен адрес, чисто съдебно минало и добра характеристика. Освен това те се позоваха и на самопризнанията, които е направил при разпитите Кьосев. Това даде основание на неговия адвокат да каже, че с това решение съдът грубо погазва Европейската конвенция за правата на човека и българското законодателство, информира още репортерът ни Ангел Шойлев.

Безпокойство от бандитските нападения над журналистите Любомир Стойков и Драгомир Драганов изрази Българската медийна коалиция и настоя за възможно най-бързо разкриване на нападателите, както и за прозрачност при следствието и евентуалните процеси срещу тях.

* * *

Около два часа съпредседателите на коалицията "Народен съюз" Анастасия Мозер и Александър Праматарски разговаряха с посланиците на европейските страни. Срещата е по покана на посланика на Швеция Стен Аск и по думите на Александър Праматарски са обсъдени очакванията на Народен съюз за предстоящите парламентарни избори и оценката на коалицията за политическата обстановка в страната. Акцентът, според Праматарски, е поставен върху последните събития в страната и опитите за дестабилизация от страна на опозицията, чрез искане на оставката на правителството. "Обезпокоени сме от опита на някои политически сили да дестабилизират страната особено в момент, когато нараства напрежението в Македония", каза и Борислав Китов от БЗНС-НС след срещата в резиденцията на шведския посланик. Той подчерта, че е необходимо да се либерализира кредитирането, да се отделят повече средства за съдебната система, за да може тя да работи по-ефективно, както и да се създадат повече стимули за бизнеса, което ще помогне за намаляването на безработицата. ------------- Късовска

Късно следобяд днес завършиха консултациите на ръководството на БСП с широк кръг от политически партии и организации, представени в Народното събрание, с извънпарламентарни партии, с отделни независими депутати за създалата се ситуация в страната и ескалацията на престъпността. Общо е било становището на всички участници в разговорите за липсата на реални мерки от страна на МВР за борба срещу престъпността в България, за крайно незадоволителното изпълнение дори на тези козметични стъпки, които набеляза правителството в това отношение преди повече от месец. Категорично е изразеното мнение за незабавна оставка на ръководството на МВР и министър Емануил Йорданов. "Правителството на Иван Костов е загубило доверието на хората в страната и събитията от последните дни са категорично доказателство за това. Този кабинет не е в състояние да подготви и проведе свободни, честни и демократични парламентарни избори, нещо повече - с неадекватната си политика дестабилизира обществените отношения, институциите и страната като цяло", се посочва във факс, изпратен до Националното радио. Ето защо се настоява за неговата оставка, разпускане на парламента и съставяне на служебно правителство на основата на политическия консенсус. БСП оценява петъчните събития около Народното събрание като спонтанен граждански протест срещу цялостната политика на управляващите, срещу натрапения преди 4 години обществен договор, довел до разграбването на България и срещу невъзможността правителството да гарантира обществения ред и сигурност. ------- факс/

Собствениците на фирма "София-такси" разпространиха факс във връзка с направеното изявление от министъра на вътрешните работи Емануил Йорданов в предаването "Гласове" на БНТ, излъчено на 18 март, че са организатори на протеста на таксиметровите шофьори пред Парламента. Във факса се казва, че собствениците на "Софиа-такси" не са издавали под никаква форма разпореждане за участие на техни служители в протеста и че фирмата не е свързана по никакъв начин с политически партии и движения. -------- факс/

* * *

Временните синдици на авиокомпания "Балкан" Ралица Топчиева и Владимир Василев са предявили искове за обявяване нищожността на сделките за продажба на апартаменти в Милано, Париж и Хараре, собственост на авиокомпанията. Те съобщиха, че със съдействието на Министерството на външните работи и послствата на България в съответните страни е наложена възбрана върху имуществто на Балкан в чужбина. Синдиците са завели искови молби в Софийски градски съд и Бургаския окръжен съд за обявяване нищожността на сделките за продажба на хотелите Плиска в София и Космос в Бургас. Мотивите за това според тях е липсата на единодушно съгласие на съвета на директорите на Балкан за извършване на сделките, както и липсата на надлежна представителна власт на пълномощника на купувача. Според Ралица Топчиева и Владимир Василев сградата на хотел Плиска е продадена за 9 милиона и 19 хиляди лева, а на Космос за 6 милиона лева, което е значително по-ниска цена от действителната пазарна. Ще бъде направен опит за възстановяване на вътрешните полети, съобщи Ралица Топчиева. В момента се водят разговори със застрахователтото дружество Булстрад и и доставчиците на гориво в лицето на Лукойл за изпълнение на текущите задължения в бъдеще. Ще бъде поискано и разрешение за издаване на временен въздухоплавателен сертификат на Балкан. "Авиокомпанията има вземания в размер на 65 милиона лева", съобщи Владимир Василев. Сред нейните длъжници са туристически фирми. Гражданите, закупили билети преди спирането на полетите на авиокомпанията могат да подадат молба и приложен самолетен билет в Софийския градски съд за възстановяване на сумите. Това може да бъде направено след публикуване в държавен вестник на ршението за обявяване в несъстоятелност и не по-късно от месец след датата на публикуването. ------------ Мила Младенова

* * *

Точно в 18,24ч. със самолет Гълфстрийм шефът на ФБР Луи Фрий кацна на летище София. Той беше посрещнат от директора на Националната служба Сигурност генерал Атанас Атанасов. Луи Фрий не даде никакви изявление при пристигането си. Журналистите бяха отделени от него чрез специални ограждения. Утре шефът на ФБР ще има срещи с премиера Иван Костов, с вътрешния министър Емануил Йорданов и с генерал Атанасов. В центъра на разговорите ще бъдат общите цели на България и САЩ в борбата с транснационалната организирана престъпност, прането на пари, наркотрафика и международния тероризъм. Около 13 ч. се очаква официалната пресконференция.

* * *

Българското посолство в Триполи е успяло да издейства да бъдат възобновени седмичните доставки на храни, лекарства и санитарни материали за задържаните български медици. Подготвя се голям пакет с храни, включително мед и масло, лекарства и витамини, които в сряда ще бъдат занесени на шестимата българи. Осман Бизанти, либийският защитник на шестимата подсъдими български медици в Триполи, каза по телефона специално за БТА, че днес не се е срещнал с тях, тъй като е бил зает. Г-н Бизанти се надява, че тази среща ще може да се състои в сряда и ако това стане, ще съобщи впечатленията си за тях.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com