Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

20-03-2001г.,15.00 ч. Новините от БНР (20-3-2001)

"В 43-ия ден от протеста в Българското национално радио новините на програма "Хоризонт" грубо са манипулирани от ръководството." Това заявиха на протестен митинг пред сградата на радиото от Щаба на протеста. Таня Величкова опроверга лансираната в новинарските емисии на "Хоризонт" версия, според която тя, Силвия Великова и Деян Йотов са нахлули в 39-то студио и са се опитали да окупират микрофона.

Според свидетели на случилото се тази сутрин, водещият Емил Николов е употребил грубост и сила, като е изтласкал Величкова от студиото. До този момент ръководството на радиото не е уведомило сутрешните екипи на "Хоризонт", затова че те са свалени от микрофон. Това е и причината за присъствието им пред студиото, от което се излъчва програмата.

Според КНСБ конфликтът в Българското национално радио от днес вече е и трудов, защото се уволняват хора и се осуетява правото на труд на доказани професионалисти. КНСБ продължава да поддържа протестиращите в БНР, това заяви на митинга пред Радиото председателят на синдиката Желязко Христов. КНСБ призова категорично да бъдат спрени опитите за политически спекулации с кризата в БНР.

На пресконференция след днешното заседание на НИС на СДС министър - председателят Иван Костов коментира кризата в Националното радио и заяви, че е притеснен от това, което се случва. Той каза, че единственото, което може да направи, е да призове да се намери разумно решение в рамките на закона.

В Декларация на работещите в Радио Стара Загора, получена в програма "Хоризонт" се казва: "Това, което в момента се случва с програма "Хоризонт", е прецедент в историята на БНР, част от което сме и ние. Протестираме срещу действията на т.н. Ръководство на БНР, определяме ги като проява на управленска немощ и недопустим произвол.

Потвърждаваме нашето становище, че не приемаме начина на избор на НСРТ за Ген. директор на БНР, станал причина за тежката криза в Националното радио. Подкрепяме действията на протестиращите и сме готови ефективно да се включим в протеста! Настояваме за бърза реакция от НСРТ!", се казва още в декларацията на колегите от радио “Стара Загора".

Още новини

Министър-председателят и лидер на СДС Иван Костов съобщи след заседанието на Националния изпълнителен съвет на СДС, че утре в 18,30 часа в Брюксел ще бъде подписано подготвяното споразумение между България и НАТО.

Костов уточни, че то е от същия тип споразумения, които вече подписахме със Североатлантическия пакт по време на кризата в Косово за преминаване на войски на НАТО през територията на България. "Гледаме на това споразумение като знак, който излъчва сигурност в региона", коментира още министър-председателят. В четвъртък правителството ще одобри споразумението и ще го предложи за ратификация в Народното събрание.

Екатерина Михайлова коментира намерението на БСП да поиска оставка на кабинета с думите, че истинските мотиви на социалистите са да се дестабилизира страната, да не се защитават националните интереси в момент, в който напрежението в Македония продължава да нараства и да се спре пътя на България към интеграция в европейските и евроатлантическите структури.

Иван Костов коментира случая с руските дипломати, които трябва да напуснат България и подобната ответна реакция на Москва с думите, че няма какво повече да каже от това, което официално е заявено досега и че българското правителство е суверенно да защитава своите интереси. Информация на Даниела Късовска.

“Знам, че МВР е работило особено успешно през последните месеци, за да ограничи опитите на международната организирана престъпност да проникне в България", каза директорът на ФБР Луис Фрий след разговора си с вътрешния министър Емануил Йорданов. Луис Фрий добави, че е впечатлен от постигнатото от органите на реда в борбата срещу престъпността.

В момента българските и американските служби работят съвместно по няколко конкретни случая, които обаче на този етап шефът на ФБР се въздържа да коментира. На въпрос дали ФБР разполага с данни за връзки между руската организирана престъпност в България и руското разузнаване в нашата страна, Луис Фрий обясни, че събирането на подобен род данни не е в прерогативите на бюрото, но добави, че по принцип се обменя информация между България и САЩ по тези въпроси.

На срещата е бил направен анализ на взаимодействието между МВР и ФБР до този момент, както и на тенденциите за бъдещото сътрудничество. Луис Фрий е поканил вътрешния министър Емануил Йорданов да посети САЩ през втората половина на тази година. Покана е била отправена и към наши МВР-служители, които да обменят опит със свои американски колеги. Информация на Таня Величкова.

Парламентарната група на Демократичната левица ще настоява Народното събрание да приеме решение след изслушването на министрите на вътрешните работи и правосъдието след час в пленарната зала. В текста, зад който се очаква да застанат всички опозиционни парламентарни групи, се оценяват като несъстоятелни допълнителните мерки, предприети от правителството за борба с престъпността в началото на месец февруари.

Правителството не изпълнява собствените си мерки - е втората констатация на Демократичната левица, на базата на която се прави извода, че кабинетът Костов не може да гарантира обществения ред и сигурността на гражданите. В заключение се настоява това правителството да поеме отговорност за ситуацията в страната и общественото напрежение като си подаде оставката. Ако проекто-решението на ПГДЛ не бъде прието, много вероятно е още днес да бъде внесено искане за вот на недоверие на кабинета заради цялостната му политика, твърдят от опозицията. Информация на Диана Янкулова.

Новини от чужбина:

Министерството на отбраната на Великобритания съобщи, че двама висши офицери са отпътували за Македония, където ще се опитат да окажат помощ на македонските власти във връзка със сблъсъците между силите за сигурност и етническите албански бунтовници, предаде Ройтерс. Говорител на министерството допълни, че Великобритания още обмисля по какъв начин нейната армия може да помогне на Македония в дългосрочен план и опроверга слуховете, че цял военен екип е отпътувал за Тетово.

Македонските сили взривиха няколко сгради в покрайнините на Тетово. В момента там се събират танкове и войници, които да участват в планирана за по-късно днес офанзива за изтласкване на бунтовниците от хълмовете над града.

Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че е отпуснало четири военни хеликоптера Ми-8 на македонската армия, предаде Ройтерс. Според говорител на министерството хеликоптерите вече са пристигнали в Македония по отдавна подписано споразумение, като допълни, че те или ще бъдат продадени на македонските власти или ще бъдат отпуснати назаем.

Той допълни, че пристигането на военните хеликоптери в Македония няма нищо общо с избухналите сблъсъци между етническите албанци и македонските сили за сигурност, но че най-вероятно те ще бъдат използвани във военните операции.

Танкер с химикали потъна в Бискайския залив. 23-членният му екипаж е спасен, съобщиха френските власти, цитирани от Ройтерс. Корабът е потънал в 10:20 часа местно време във френски териториални води на запад от залива, допълни служител на спасителната служба. Причините за инцидента още се изясняват.

Полицията в Испания задържа петима младежи, заподозряни в участие в поредицата от нападения на баската сепаратистка органзизация ЕТА през последните няколко седмици, съобщи правителствен говорител, цитиран от Ройтерс.

Петимата испанци, на възраст от 20 до 23 години, вероятно са членове на младежки групировки, свързани с ЕТА, които участват в уличното насилие в Баския регион. Полицията е задържала също документи с обозначени цели на ЕТА за нападения в близко бъдеще.

Ройтерс припомня, че в събота един полицай бе убит при избухване на кола-бомба в средиземноморски курорт, а само няколко часа по-късно полицията обезврени втора бомба в същата област.

Прогнозата за времето:

До края на деня и през нощта над страната ще има значителна облачност и на места ще превали слаб дъжд. В Дунавската равнина и по Черноморието ще духа силен вятър от запад-северозапад.

Утре облачността над страната ще бъде променлива, по-значителна над Северна България, а след обяд и над планинските райони. Там на отделни места е възможно да превали. Вятърът ще отслабне. Минимални температури сутринта между 3 и 8 градуса, максимални между 15 и 20. В София минимална температура около 4, максимална около 16 градуса.Редактори на емисията: Маргарита Шапкарова, Росица Байрямова и Цветомир Семов


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com