Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

20-03-2001, 12.00 часа, новините от БНР (20-3-2001)

Журналистката Таня Величкова, която според предварително утвърдения график на програма "Хоризонт" тази сутрин трябваше да води предаването "Преди всички", бе нападната от така наречения "алтернативен водещ" Емил Николов.

Пет минути преди емисията в 6 часа, той я е избутал от студиото и държейки я за реверите на сакото, е започнал да я блъска в метален шкаф. Колегата Деян Йотов, който се е намирал в близост, се е намесил, за да защити колежката си. На сутрешния екип на "Хоризонт преди всички" - водещата Таня Величкова и редакторката Силвия Великова, и до този момент не е представена официална писмена заповед за промяна на графика на водещите.

За това не е уведомен и отговорният редактор на сутрешните предавания Юлия Гигова. На няколко пъти алтернативният водещ Емил Николов се оплака в ефир, че е бил бит. Няколко души от дежурните екипи, които са преки очевидци на случилото се, са готови да потвърдят, че стълкновението е било предизвикано от Николов.

Също днес полицията отказа да допусне в сградата на радиото журналистите Лили Маринкова и Петър Волгин. Заповедите за уволнение на двамата бяха връчени пред входа на радиото. Лили Маринкова и Петър Волгин не получиха трудовите си книжки, отказан им бе и достъп до редакционните помещения, където се намират техни лични вещи.

В същото време до студиото, от което се излъчва програмата на “Хоризонт” не беше допуснат и обедният новинарски екип. Пет минути преди началото на Обедния осведомителен бюлетин екипът с водещ Цветомир Семов и редактори Росица Байрямова и Маргарита Шапкарова беше пред студиото, но намиращите се там полицаи не го допуснаха да влезе.

Никой от екипа не е получавал заповед, с която е отстранен от работа. По-късно директорът на “Хоризонт” Цоня Събчева представи заповед само с имената на хората, които се допускат до студиото, които не са щатни служители на “Хоризонт”. В заповедта изобщо не фигурира обедният бюлетин.

Всички тези информации не станаха достояние на слушателите на “Хоризонт”, а в ефир бе изчетена следната информация:

“Както вече съобщихме тази сутрин, през нощта - в 23.48 часа, бяха прекъснати кабели и за 30 минути бе спряно излъчването на програмите на Българското национално радио. Столичната дирекция на вътрешните работи реагира максимално бързо и за кражбата са заловени три криминално проявени лица.

Излъчването е възобновено в 1 часа и 20 минути. Последва нов инцидент - тази сутрин репортерките Таня Величкова и Силвия Величкова, заедно с Деян Йотов, нахлуха в студиото преди началото на сутрешния блок, в което се подготвя водещият Емил Николов. При опита да отстранят водещия, настъпва борба за микрофона и Йотов удря с юмрук в лицето Емил Николов. Лекарски екип от Бърза помощ помага за възстановяването на водещия. Въпреки физическата и психическата травма Николов продължи работата си.

Ето и останалите новини:

Националната сигурност и възможностите да защитят страните си - това са обсъждали тази сутрин министър-председателят Иван Костов и директорът на ФБР Луис Фрий, който е на първото си посещение у нас. По-късно Луис Фрий обясни, че поставя акцент върху контраразузнаването и че особено важно е да се установят служителите на чужди разузнавания, които извършват нерегламентирана дейност и да бъдат своевременно парирани. Конкретно по отношение на българо-руския дипломатически скандал Луис Фрий каза, че е нормално да бъдат отстранявани лицата, които са си позволили нерегламентирана дейност.

Костов и Луис Фрий са обсъждали още и възможността за от криване на представителство на ФБР у нас. Според Луис Фрий, централата има силни аргументи в тази посока и очаква одобрение от американския Конгрес. Ролята на България за пресичане на каналите за наркотрафик е била друга тема на разговора на министър-председателя и шефа на ФБР. Според Луис Фрий, така наречения балкански маршрут по пътя на наркотиците, е бил изместен от проблемите в Югославия и това изправя България пред проблема за унищожаването на този маршрут през годините.

Като добра определи работата на митническите служби в тази посока директорът на ФБР и допълни, че е впечатлен от реформата в българската полиция. Пред министър-председателя Иван Костов Луис Фрий е заявил желанието на новата администрация на САЩ да развива отношенията си с България. Луис Фрий е поканил министър-председателя да посети Централата на ФБР. Информация на Диана Чепишева.

Депутатите Цветелин Кънчев и Георги Дилков - Лорда напускат Парламентарната група на Евролевицата. Тази сутрин те са депозирали молба до председателя на 38-то Народно събрание. Тя е в съответствие с решение на Политическия съвет на Политическо движение "Евророма" от 15 март тази година. Припомням ви, че Кънчев е председател на "Евророма", а Дилков е член на движението. Мотивите ще бъдат изложени на специална пресконференция. Това се казва в съобщение на "Евророма".

Обстановката в Македония:

Рано тази сутрин около Тетово избухнаха нови сражения между македонските сили за сигурност и етнически албански бунтовници. Според кореспондент на Ройтерс в града, македонски войници са обстрелвали две къщи близо до футболния стадион в Тетово с автомати и тежка артилерия. Тази нощ престрелките са били с повишена интензивност в сравнение с предишните нощи. Стреляло се почти от всички точки на широкия няколко километра фронт между силите за сигурност и екстремистите на Шар планина. Най-силни са били сблъсъците в южната част на Тетово. Няма съобщения за ранени или жертви. Вече пето денонощие няколко квартала на града нямат ток.

В интервю за Си Ен Ен, в отговор на въпроса какво прави Европейския Съюз, за да изолира дейността на етническите албански бунтовници в Македония Хавиер Солана заяви: "Правим всичко, което е по силите ни в момента, в сътрудничество с КейФОР, за да подсилим по-добре границата между Косово и Македония и водим активна политическа дейност, която се изразява в дискусии с македонските и албански лидери."

Запитан дали ще се опита да убеди македонските власти да се откажат от предприемане на масирана военна офанзива срещу бунтовниците, Солана подчерта, че различията трябва да бъдат преодолени с политически диалог, а не с насилие .Той каза също, че патрулите по границата с Косово трябва да бъдат подсилени, но уточни, че няма планове НАТО да промени мандата на КейФОР и да нареди военни действия на мисията в Македония. Европейският съюз подготвя няколко икономически програми в помощ на Македония, една от които е свързана с университета в Тетово. Подготвя се и съдздаването на нов телевизионен канал за албанската общност в Македония.

И още една новина от чужбина:

Арабските държави са одобрили финансова помощ за Палестинската власт в размер на 92 милиона долара. Помощта е следствие от израелските блокади по Западния бряг и ивицата Газа. Отпускането на сумата е било договорено на среща на офииални арабски представители в саудитския град Джеда снощи. Парите са предназначени за "проекти, свързани със създаването на нови възможности за работа в сферата на здравеопазването, образованието, земеделието и инфраструктурните сектори.

Прогнозата за времето:

Атмосферното налягане в София е 942 хектопаскала, относителната влажност 49 процента, температурата 14 градуса. 10 градуса е във Видин, 13 в Кърджали и Враца, 14 в Плевен, 15 в Русе, 16 в Пловдив, 17 в Сливен, 18 в Бургас, 19 във Варна. На връх Мусала е минус 6 градуса, на Черни връх минус 3, на връх Ботев минус 1 градус.

До края на деня облачността над страната ще бъде разкъсана, значителна над Северна България и планинските райони, където на места е възможно да превали слаб дъжд. В Дунавската равнина ще духа силен, а в останалата част от страната умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури днес ще бъдат между 14 и 19 градуса, за района на София 15-16.

През следващото денонощие облачността над страната ще бъде променлива, по-значителна над Северна България и след обяд над планинските райони. Почти без валежи. Вятърът ще отслабва. Минимални температури сутринта между 3 и 8 , максималните между 16 и 21 градуса. Прогноза на Ана Дякова.

Емисията новини е изготвен от редакторите: Росица Байрямова, Маргарита Шапкарова и Цветомир Семов.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com