Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

20.03., 19:00, новините от БНР (20-3-2001)

Лили Маринкова и Петър Волгин днес не бяха допуснати в сградата на Българското национално радио със заповед, подписана от Александър Бръзицов. Двамата журналисти бяха дисциплинарно уволнени вчера, но заповедите за това не са им връчени. Те трябваше да ги подпишат на входа на радиото, пред служители от "Личен състав" на БНР. Лили Маринкова и Петър Волгин нямаха възможност дори да вземат личните си вещи от редакцията. Минути преди началото на предаването "Преди всички" тази сутрин, водещата по график Таня Величкова беше изблъскана от студиото Емил Николов, определен за въдещ от ръководството. Така беше попречено на екипа на предаването да изпълни служебните си задължения. Информацията за инцидента беше грубо изкривена в досегашните емисии на Българското национално радио.

---

"В 43-ия ден от протеста в Българското национално радио новините на програма "Хоризонт" грубо са манипулирани от ръководството." Това заявиха на протестен митинг пред сградата на радиото от Щаба на протеста. Таня Величкова опроверга лансираната в новинарските емисии на "Хоризонт" версия, според която тя, Силвия Великова и Деян Йотов са нахлули в 39-то студио и са се опитали да окупират микрофона. Според свидетели на случилото се тази сутрин, водещият Емил Николов е употребил грубост и сила, като е изтласкал Величкова от студиото. ---

Според КНСБ, конфликтът в Българското национално радио от днес вече е и трудов, защото се уволняват хора и се осуетява правото на труд на доказани професионалисти. "КНСБ продължава да поддържа протестиращите в БНР", заяви на митинга пред Радиото лидерът на синдиката Желязко Христов. КНСБ призова да бъдат категорично спрени опитите за политически спекулации с кризата в БНР.

---

Депутатите Лютви Местан, Димитър Луджев и Юнал Лютфи внесоха в деловодството на Народното събрание проектозакон за поправки в Закона за радио и телевизия, отнасящи се до конституирането на НСРТ. Предложението гласи: "НСРТ се състои от девет членове, за неговото съставяне се изгражда Обществен съвет, в който влизат по двама представители на граждански сдружения, синдикатиналистите и художествено-творческите професии. Общественият съвет предлага кандидатури за членове на НСРТ, измежду които Народното събране избира петима, а Президентът назначава четирима. По един представител от квотата на парламента и на Президента се посочва пряко от Обществения съвет. Мандатът на сегашния състав на НСРТ се прекратява след избирането на нов съвет, съгласно изискванията на този закон, ако бъде приет" - предлагат депутатите от ДПС. Един от основните мотиви на вносителите е, че в сегашната формула не е гарантирана независимостта на НСРТ от политическите институции, които избират членовете му. "В предлагания от нас механизъм Народното събрание избира и Президентът утвърждава за членове на НСРТ само и единствено номинирани кандидати от професионални и граждански сдружения, с което на практика се решава проблемът с компетентността на членовете на Съвета, а едновременно с това - те ще бъдат достатъчно известни и публични личности, които ще бъдат авторитети в областите си и сред професионалните организации, които представляват" - са казва в мотивите.

---

На извънредно заседание в Парламента, депутатите разискват данните, изнесени от министрите на вътрешните работи Емануил Йорданов и на правосъдието Теодосий Симеонов за изпълнението на допълнителните мерки за противодействие на престъпността и опазване на обществения ред, предприети от правителството в началото на месец февруари. Министърът на вътрешните работи Емануил Йорданов изнесе данни за осигуряване на полицейско присъствие във всички населени места, за мерките за защита на децата от насилие, за противодействието на трафика на хора, оръжие и наркотици, крадени автомобили, за засилване на контрола при използване на оръжие и взривни вещества. Министър Йорданов обобщи, че през месец февруари тази година са извършени 9500 престъпления, които са с около 2000 по-малко от миналата година. Стистическите данни според него показват, че през февруари има намаление на убийствата на грабежите, кражбите и обявените за издирване на леки автомобили. Увеличили са се единствено престъпленията, свързани с изнасилване и наркотици. Министърът на вътрешните работи заяви още, че е засилена охраната около детските заведения и училищата, отнети са 195 разрешения за носене на оръжие, масово са проверени търговските заведения около училищата за продажба на алкохол и цигари. По думите на министър Йорданов, министерството има трудности при охраната на училищата в по-малките градове и села. Министърът на правосъдието Теодосий Симеонов съобщи, че разкриването на престъпленията от 1997-ма година до сега е нараснало от 46 процента на 56 процента. 14,7 процента от престъпленията си извършени през годината на произнасяне на присъдата, каза още правосъдния министър. Кемал Еюп от ОНС заяви, че е крайно време да се поиска вот на недоверие за цялостната политика на кабинета на Иван Костов. Той настоя Парламента да приеме закона за изборите и след това да бъде назначен служебен кабинет, който да проведе изборите. В отговор министърът на вътрешните работи призова за спокойно явяване на избори, на които всеки да подкрепи идеите си за управлинието. Цекова

---

Тригодишният Петър Терзийски, убит по особено жесток начин в петък, беше погребан днес в Ихтиман. Според желанието на бащата Стоян, тялото на детето беше положено в семеен гроб. Много негови колеги от различни таксиметрови фирми дойдоха да споделят скръбта му. Венци изпратиха и от МВР, СДВР, Пресцентъра на вътрешното министерство и Шесто РПУ.

---

Собствена конна полиция прави общинската охранителна фирма "Егида" за охрана на парковете в София. Това е само част от мерките, които предприемат "Егида" и Столична община за осигуряването на обществения ред в София, съобщи столичният кмет Стефан Софиянски.На среща ръководството на "Егида", кметът Софиянски и председателят на Столичния общински съвет Антоан Николов набелязаха нови мерки за осигуряване на обществения ред в София. Конните охранители на "Егида" ще патрулират в парковете. Предвижда се да бъдат купени и обучени кучета за охра на, а вечер охранителите на "Егида" да патрулират с коли. В момента общинската фирма охранява Борисовата градина и Южния парк. Предстои да се въведе охрана в Западния и Северния парк, като поетапно ще се въведе охрана във всички паркове и градини, каза Стефан Софиянски.

---

Висшият съдебен съвет одобри единодушно измененията и допълненията в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, предложени от депутата Димитър Абаджиев и още четирима негови колеги. В промените в Закона за съдебната власт най-съществените изменения са свързани със създаването на групи от следователи към окръжните прокуратури и Върховната касационна прокуратура, които получават правомощия да работят като специализирани следствени органи. Освен това законопроектът лишава министъра на правосъдието да предлага възбуждане на дисциплинарни производства срещу председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд, както и срещу главния прокурор. В проекта за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс най-същественият момент е възстановяване на правомощията на прокуратурата да разпорежда задържане под стража, без преди това да е взел разрешение от съда. Говорителят на съвета Йордан Иванов каза още, че се въвежда триинстанционен съдебен контрол върху мерките за неотклонение, предаде репортерът ни Ангел Шойлев.

---

"Има няколко случая, по които ФБР работи съвместно с българските служби. Аз не мога да ги коментирам, защото все още не са приключили, но нашите впечатления са изключително положителни", заяви директорът на Федералното бюро за разследване Луис Фрий на съвместната пресконференция с министъра на вътрешните работи Емануил Йорданов. Луис Фрий добави, че с България си сътрудничат по важни въпроси по националната сигурност и той смята, че задълбочаването на взаимоотношенията между България и НАТО е още едно доказателство за значимостта, която се отдава на България в региона. Директорът на Федералното бюро за разследване, придружаван от посланика на Съединените щати у нас Ричард Майлс, разговаря с директора на Национална служба "Сигурност" Атанас Атанасов. На среща в МВР с министър Емануил Йорданов, главния секретар Славчо Босилков, директорите на националните служби "Полиция", "Борба с организираната престъпност" и "Гранична полиция" са били обсъдени възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между министерството и ФБР и за предоставяне на допълнително обучение на български полицаи. Министърът на финансите Муравей Радев и директорът на Федералното бюро за разследване Луис Фрий обсъдиха възможността за подписване на меморандум за сътрудничество между ФБР и Агенция "Бюро за финансово разузнаване". Министър Радев е изтъкнал важността на борбата с организираната икономическа престъпност за осъществяването на намеренията на България за присъединяване към Европейския съюз и превръщането й в бъдеще във външна граница на европространството, се посочва в съобщението на финансовото министерство. Подчертано било и доброто взаимодействие между митническите органи на България и САЩ.

---

Говорителят на Министерството на външните работи Радко Влайков изрази възмущение от тона и квалификациите на съобщението за печата на Министерството на външните работи на Руската федерация от 19 март 2001 г. и най-вече от опита за пряка намеса във вътрешните работи на суверенна държава, при който руската страна определя кои са "мнимите" и кои "истинските" национални интереси на България. "Националните интереси на Република България се формулират през последните години вече суверенно от българските държавни институции като изразител на волята на българския народ. Необходимо е да се подчертае, че действията на руската страна спрямо дипломати от българското посолство в Москва в случая са без наличието на факти за неправомерна дейност, а са единствено реципрочен отговор. Министърът на външните работи Надежда Михайлова вече изрази убеденост, че двустранните отношения разполагат с ресурс, за да се преодолее създалата се ситуация, а сътрудничеството между България и Руската федерация да се развива като между равноправни и уважаващи се партньори",се казва във факса на Външното ведомство.

---

Депутатите от опозицията, членове на Комисията по външна и интеграционна политика в Народното събрание, ще предложат да бъде обсъден въпросът за дипломатическия скандал с Русия още на заседанието на комисията в четвъртък. Тъй като беше анонсирано, че въпросът засяга пряко националната сигурност на България, може да се наложи темата да бъде обект на съвместно закрито заседание на комисиите по външна политика и национална сигурност - коментира депутатът Евгени Кирилов. Той съобщи, че опозицията няма да става адвокат на изгонените трима руски дипломати, но ще търси отговор на въпроса: защо вече четири години дипломитаческите отношения между двете страни умишлено се влошават, което се е отразило пряко на търговския стокообмен, който е намалял повече от шест пъти от 97-ма година насам.

---

Министерството на икономиката подготвя проект на решение на правителството за отлагане на въвеждането на визов режим за Русия, Украйна и Грузия. Предложението е визите да влязат в сила от 1 октомври и така няма бъде застрашен летният туристически сезон. Това заяви министърът на икономиката Петър Жотев след заседание на Националния съвет по туризъм. Предложението ще бъде внесено другата седмица в Министерски съвет. Заместник-министърът на икономиката Мариана Асенова съобщи, че голяма част от чартърите на "Балкан" са прехвърлени на други авиокомпании. Договорите за чартърни полети от Великобритания на туристическата фирма "Болкан холидейз" ще бъдат осъществявани от "Хемус еър", който е поел и програмата за ирландските туристи. Преговаря се за осъществяването на чартъри и за скандинавския пазар, каза Марияна Асенова. Засега има проблеми с чартирането от Дания. Заместник-министър Асенова каза, че всички туроператори са уведомени или са им посочени български лицензирани и чуждестранни авиокомпании, които ще поемат чартърите. Тя посочи, че ще в бизките дни на среща със синдиците, собствениците и мениджърския екип на "Балкан" и туроператори ще бъдат обсъдени въпросите с цените на договорите за чартърни полети, уговорени от "Балкан". Туроператорите искат съдействие, за запазване на договорираните ценови равнища от "Балкан", за да не се пренасочат полетите към други дестинации, каза Донка Соколова, председател на Българската асоциация на туроперистическите агенции.

---

Министър-председателят и лидер на СДС Иван Костов съобщи след заседанието на Националния изпълнителен съвет на СДС, че утре в 18,30 часа в Брюксел ще бъде подписано подготвяното споразумение между България и НАТО. Костов уточни, че то е от същия тип споразумения, които вече подписахме със Североатлантическия пакт по време на кризата в Косово за преминаване на войски на НАТО през територията на България. "Гледаме на това споразумение като знак, който излъчва сигурност в региона", коментира още министър-председателят. В четвъртък правителството ще одобри споразумението и ще го предложи за ратификация в Народното събрание. Екатерина Михайлова коментира намерението на БСП да поиска оставка на кабинета с думите, че истинските мотиви на социалистите са да се дестабилизира страната, да не се защитават националните интереси в момент, в който напрежението в Македония продължава да нараства и да се спре пътя на България към интеграция в европейските и евроатлантическите структури. На въпрос, как ще коментира ситуацията в Българското Национално радио, министър-председателят Иван Костов заяви, че е притеснен от това, което се случва и единственото, което може да направи, е да призове да се намери разумно решение в рамките на закона. Иван Костов коментира и случая с руските дипломати, които трябва да напуснат България и подобната ответна реакция на Москва с думите, че няма какво повече да каже от това, което официално е заявено досега и че българското правителство е суверенно да защитава своите интереси.

---

Тревога от реалната опасност от дистанциране на албанския фактор, в лицето на Демократичната партия на албанците с председател Арбен Джафери, от политическото представителство и отговорности в македонската управляваща коалиция беше изразена на извънредно заседание на Съвета за сигурност към Министерския съвет, съобщиха от дирекция "Връзки с обществеността" към правителството. Обсъдена е подробно обстановката в Македония и региона, като анализът на ситуацията ще продължи. Ескалиращото напрежение в Македония е било тема на няколко телефонни разговора на премиера Иван Костов днес с македонския премиер Любчо Георгиевски и с лидера на ДПА Арбен Джафери.

---

На Втората конференция на председателите на парламентите от Югоизточна Европа, която се провежда в Скопие, председателя на Народното събрание Йордан Соколов заяви, че терористичните действия срещу Република Македония трябва да бъдат осъдени. Соколов изрази надежда, че в заключителния документ на конференцията международната общност и компетентните международни организации ще бъде призована да съдействат за изолирането на екстремистките сили и за прилагане на решенията на Съвета за сигурност на ООН, за уреждане на косовската криза и на свързаните с нея проблеми. "Към тези решения трябва да се подходи като към европейски, а не чисто балкански въпрос и международната общност е длъжна да поеме своята отговорност", заяви още председателят на Народното събрание парламент Йордан Соколов. Той подчерта, че важна област на парламентарното сътрудничество на страните от региона трябва да бъдат усилията за реализиране на целите и задачите на Пакта за стабилност, както и за повишаването на неговата ефективност.

---

Албанските бунтовници в Македония заявиха днес, че желаят преговори за уреждане по мирен път на техните искания и предупредиха, че ако Скопие не приеме предложението, сраженията ще продължат, предаде Ройтерс. В комюнике, подписано от "Армията за национално освобождение-Тетово" бунтовниците заявяват решимост да постигнат исканията си. Те призовават властите в Скопие и неправителствените фигури да обявят колкото е възможно по-бързо дали желаят това да бъде решено по мирен път. "Армията за национално освобождение-Тетово" призовава международната общност да признае техните искания, които били за мир, а не за война.

---

Албанските бунтовници обявиха, че македонските сили за сигурност не са успели да ги изтласкат от стратегическия хълм на северозапад от Тетово, предаде Ройтерс. Бунтовниците допълват, че броят на силите им непрекъснато се увеличава, тъй като към тях се присъединяват десетки доброволци, като същевременно заявиха, че не се страхуват от планираната офанзива срещу тях. Садри Ахмери, водач на Националната освободителна армия подчерта, че според бунтовниците косовските албанци са спечелили достатъчно територия през последните шест дни и че са готови да отговорят на всяка македонска атака.

---

Българският президент Петър Стоянов приключи разговорите си със сирийския си колега Башар Ал-Асад, с подписването на споразумения в областта на финансите, сигурността и земеделието, предаде Ройтерс. Първото засяга избюгването на двойното данъчно облагане, второто - сътрудничеството във вътрешната сигурност, а третото е фокусирано върху земеделските карантини и растителна защита. Според официални представители, цитирани от Ройтерс, президентът Петър Стоянов, който проведе отделни разговори по икономическото сътрудничество с премиера Мохамед Мустафа Меро и членове на сирийската търговска и индустриална камара е отправил покана към Асад да посети България. Покана е била приета, а датата на визитата ще бъде уточнена по-късно, уточнява Ройтерс.

---

Израелският премиер Ариел Шарон обяви условията си за подновяване на мирните преговори в Близкия изток. Това стана преди срещата на Шарон с американския президент Джордж Буш, съобщи БиБиСи. Шарон заяви пред еврейска лобистка група във Вашингтон, че преговори не са възможни преди да бъде сложен край на палестинското насилие. Той допълни, че само след това ще бъде възможно вдигането на блокадата и на икономическите санкции, наложени на палестинците. Шарон обаче призна, че все още не е готов да преговаря за статута на Ерусалим - един от най-оспорваните въпроси, пречещи на мира.

---

Москва реагира изключително остро на коментара на американския министър на отбраната Доналд Ръмсфелд, че Съединените щати са били принудени да планират изграждането на противоракетен щит поради износа на ракети и разработки за ядрени оръжия от Русия на трети страни, предаде Ройтерс. В интервю за в. "Лондон Съндей Телеграф" Ръмсфелд подчерта, че продажбата на технологии от страна на Русия ще помогне на Иран и Северна Корея да разработят оръжия за масово унищожение, които са заплаха не само за Съедниените щати, но и за целия свят. Министерството на отбраната на Русия нарече тези обвинения "безпочвени" и подчерта, че Съединените щати се опитват да обосноват разработката на националната противоракетна система за отбрана с причини, които нямат нищо общо с реалността.

---

ПРЕЗ НОЩТА НА МЕСТА ЩЕ ПРЕВАЛИ ДЪЖД, ЩЕ ДУХА УМЕРЕН В ДУНАВСКАТА РАВНИНА И ПО ЧЕРНОМОРИЕТО И СИЛЕН ВЯТЪР ОТ ЗАПАД-СЕВЕРОЗАПАД. УТРЕ ОБЛАЧНОСТТА ЩЕ БЪДЕ ПРОМЕНЛИВА, ПО-ЗНАЧИТЕЛНА НАД СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ, А СЛЕД ОБЯД И НАД ПЛАНИНИТЕ. САМО НА ОТДЕЛНИ МЕСТА Е ВЪЗМОЖНО ДА ПРЕВАЛИ. ВЯТЪРЪТ ЩЕ ОТСЛАБНЕ. МИНИМАЛНИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ МЕЖДУ 3 И 8, МАКСИМАЛНИ МЕЖДУ 15 И 20. В СОФИЯ МИНИМАЛНА ТЕМПЕРАТУРА 4, МАКСИМАЛНА 16 ГРАДУСА. В ЧЕТВЪРТЪК ЩЕ ПРЕОБЛАДАВА ОБЛАЧНО ВРЕМЕ И НА МЕСТА ЩЕ ПРЕВАЛИ ДЪЖД. В ПЕТЪК ОБЛАЧНОСТТА ЩЕ СЕ РАЗКЪСА И НАМАЛЕЕ. ПРЕОБЛАДАМАЩИТЕ МИНИМАЛНИ ТЕМПЕРАТУРИ ЩЕ БЪДАТ МЕЖДУ 4 И 9, А МАКСИМАЛНИТЕ МЕЖДУ 14 И 19 ГРАДУСА.

---

Уважаеми слушатели /а в момента по принуда - само читатели/, източниците за нашите новини са: нашите репортери и редакция "Прослуш", в която се превеждат новините от Ройтерс, ВВС и други световни медии.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com