Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

20.03.2001 г., 21,00 ч., новините на БНР (21-3-2001)

Както сами разбирате, тази е поредната емисия, която няма да бъде чута в ефира на доскоро най-авторитетното радио. Нещо повече - почитателите на спорта нямаха възможност да чуят спортните новини в 20,00 ч. в ефира на радиото. Причината е, че спортният редактор Борислав Нинов не беше допуснат до студиото. Междувременно стана известна заповед на заместник-председателя на УС на БНР Александър Бръзицов, с която се определят екипите за предаванията на “Хоризонт” за 20.03.2001 и 21.03.2001. Това, което прави впечатление е, че “битият” Емил Николов ще бъде заменен от Наталия Стоилова в “Преди всички”, а назначеният за старши редактор и водещ на “Неделя 150” Румен Янев, който остана единственият водещ на доскоро емблематичното предаване на “Хоризонт” след уволнението на Лили Маринкова, ще води утре “Нещо повече”. Водещите на новините ще ги представят в странни отрязъци от денонощието - от 6,00 до 13,00 ч., от 14,00 до 23,00 ч. и от 0,00 до 6,00 ч.

---

Македонската армия започна мащабна офанзива за прогонване на етническите албански бунтовници от хълмовете около Тетово в северната част на страната. Кореспондентът на Би Би Си в града съобщава, че тежък артилерийски обстрел е започнал след относително спокойната сутрин в района. Армията разположи в Тетово танкове и войници, за да подсили операцията, която досега се ръководеше от полицейски специални части. Македонският президент Борис Трайковски заяви по-рано, че бунтовниците трябва да бъдат победени, както политически така и силово. Той добави, че ако те спечелят, това ще означава край за мира и стабилността в района. Трайковски направи изявлението в Скопие, където междувременно двете основни политически партии на етнически албанци подписаха декларация, в който призовават бунтовниците да сложат оръжие.

---

Македонските власти дадоха срок на албанските бунтовници до 24 часа да се предадат или да се оттеглят от македонска територия, предаде Ройтерс. В ултиматума, подписан от министрите на вътрешните работи и на отбраната, се подчертава че македонските части няма да стрелят по позициите на бунтовниците край град Тетово, от полунощ във вторник до полунощ в сряда, ако не бъдат нападнати. "След този срок, македонските сили за сигурност ще продължат да използват всички средства срещу позициите на терористите, докато бъдат напълно унищожени", се казва в документа. Ултиматумът беше разпространен часове след като армията откри огън с танкове по позициите на екстремистите, за първи път откакто започнаха боевете край Тетово миналата сряда.

---

България започва сама изграждането на каскада "Горна Арда". Държавата може да поеме първоначалните капиталовложения в строителството до избора на стратегически инвеститор, като сумата ще бъде приспадната от стойността на проекта. В най-скоро време ще започне същинското изграждане на хидросъоръжението - каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Евгений Чачев. В момента се водят преговори с италиянската компания "ен ел хидро". Предстоят разговори с американската фирма "Оксфорд трейдинг" и с белгийската "Тракта бел" за окончателните детайли преди провеждането на междародния търг за избор на стратегически инвеститор на каскадата. Проблемът с "Джейлан холдинг" отпада каза министър Чачев и уточни, че е трудно обявена във фалит фирма да участва в изграждането на мащабен инфраструктурен обект". Според него българия може сама да инвестира и в строителството на магистрала "Марица" така че тя да бъде завършена в предвидения от правителството срок. Информация на Валя Апостолова.

---

При опит да задържи крадец проникнал в къщата му, главен сержант Пенчо Трендафилов от Бургас е прострелял в крака, обявения за общонационално издирване Александър Кунов от Русе, съобщи РДВР-Бургас. Прибирайки се в дома си в жилищен комплекс "Изгрев" главен сержант Трендафилов, който е с 9-годишен стаж в системата на МВР е забелязал, че патронът на входната врата на апартамента му е разбит. При влизането му в дома полицаят е заварил и издирвания Александър Кунов с готови за изнасяне златни и сребърни бижута, кожени якета и парфюми. Информация на кореспондента на БНР в Бургас Христо Узунов.

---

Авторите на новините, които публикуваме на тази страница са репортерите в програма “Хоризонт”, кореспондентите ни в страната, както и колегите от служба Мониторинг, които превеждат световните новини с източници информационни агенции, радиостанции, телевизионни канали и Интернет. Въпреки, че ефирът беше узурпиран незаконно от ръководството, протестиращите в БНР продължават да изпълняват служебните си задължения.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com