Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

ФИНАНСИСТИТЕ ОТРЯЗАХА КОМПЮТРИТЕ ЗА УЧИЛИЩАТА (20-9-2001)

Преди точно 13 месеца Максим Бехар, шеф на PR-агенцията на BOL.BG - M3 Communications предложи и съвместно с Вени Марковски стартираха инициативата "Час по Интернет". Целта бе във всяко училище да има поне един час седмично обучение по Интернет. Веднага след обявяването на инициативата БОЛ.БГ бе залята с телефонни обаждания и посещения от учители и директори на училища от цялата страна. Министерството на образованието отговори с писмо, подписано от министър Димитров, че подкрепя идеята.

Според възможностите на БОЛ.БГ и след разговори в кметството на Мануела Георгиева (сега зам.-министър) в район "Младост", БОЛ предостави безплатен Интернет достъп на 8 училища в столицата. На призива да направят същото не се отзова нито един друг Интернет-доставчик.

След разговори между Марковски и председателя на ДКД Иван Таушанов, се стига до идеята да се използват част от парите от лицензите, които ДКД събира, за компютъризация на училищата.

Министерския съвет със свое решение разпределя около 18 милиона лева за осигуряване на компютри и Интернет инфраструктура за 440 гимназии в цялата страна, както и за поддръжка на академичната Интернет мрежа.

Новината обяви на среща с представители на международното "Интернет общество" лично министър-председателят Иван Костов. Като знак на признание за решението на МС, той получи и членство в авторитетната международна организация.

Българската Интернет общност и чуждестранните партньори на "Интернет общество - България" определиха решението на МС за компютъризиране на гимназиите в страната като най-положителното решение на кабинета.

През месец май т.г. МОН организира търгове, които се печелят от пет различни компании, всяка осигуряваща по около 600 компютъра и периферна техника. Важно е да се отбележи, че това е един от редките търгове по ЗОП, в които не се стига до стандартните за българските фирми разправии и скандали.

В началото на тази учебна година от училищата се обаждат отново в БОЛ с въпрос дали ще продължи безплатната доставка. В този момент става ясно, че очевидно има някакъв проблем.

Оказва се, че парите за компютрите ги няма.

През последната седмица Вени Марковски се среща и разговоря с редица представители на изпълнителната власт, между които зам.министри на съобщенията и на икономиката. На 19.09.2001 г. той провежда и разговор с министъра на финансите Милен Велчев. Последният споделил, че пари не само за компютъризацията на училищата, но уви, и за други задачи няма, а и политиката на МВФ е за строго изпълнение на бюджета. Министър Велчев споменава и друг странен факт: "Ако някой от МОН ми беше поставил този въпрос, щях да си спомня за това."

Според предишния министър на финансите Муравей Радев, парите са в бюджета. Той категорично отрече възможността те да са изхарчени за предизборни мероприятия.

Според наши източници, парите за компютъризацията на гимназиите няма как да изчезнат, защото не са от гласувания от 38-о НС бюджет, а в резултат от получените от 2-рия GSM лиценз $ 135 милиона.

Отклоняването им е не само неспазване на предишно решение на МС, но и е в пряко противоречие с предизборната програма на НДСВ. Според нея трябваше ускорено да се въведе "програма за компютъризация и Интернет образование в средните училища и специални часове, покриващи новата икономика и технологиите, на които тя се базира." Някои по-мнителни хора биха погледнали на този тъжен факт в комбинация с мотивите на депутати от НДСВ за създаване на Съвет за електронните медии - по същество контролен орган върху съдържанието в Мрежата. От такава комбинация нищо добро не би могло да се роди.

Изчезването на парите и неразбирателството между МВ и МОН няма да се отразят върху образа на България по света - той и без това не е достатъчно чист. Лицата на десетките хиляди ученици, които ще останат без компютри и час по Интернет обаче ще са помръкнали и ще имат много по-сурово отражение върху властимащите. Докато може да се спори надълго и нашироко за нуждата от един или друг разход за социални нужди, то няма спор относно неотложната нужда от инвестиции в образованието.

От БОЛ.БГ заявиха, че в момента преразгледат миналогодишното си решение за даване на безплатен Интернет за училищата в София.

"Интернет общество" настоява пред министрите на финансите, образованието и съобщенията незабавно да издирят и използват по предназначение средствата за компютъризацията и изграждане на Интернет инфраструктурата за средните училища. Засега въпросът не е изнасян на международно равнище, защото според Марковски "е добре да се даде толеранс на новата власт, но да не забравяме, че остават само 6 дни до изтичане на първите 100 след изброите."
(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com