Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

21.03.2001г.,12.00ч., новините на БНР (21-3-2001)

Както сами разбирате, това е поредната емисия, която няма да бъде чута в ефира на доскоро най-авторитетното радио. Заповед на заместник-председателя на Управителния съвет на Българското национално радио Александър Бръзицов определя екипите за предаванията на “Хоризонт” за днес, 21.03.2001. Това, което прави впечатление е, че “битият” Емил Николов беше заменен от Наталия Стоилова в “Преди всички”, а назначеният за старши редактор и водещ на “Неделя 150” Румен Янев, който остана единственият водещ на доскоро емблематичното предаване на “Хоризонт” след уволнението на Лили Маринкова, ще води днес “Нещо повече”. Говорителите ще представят /а не “водят”, както е написано в заповедта/ новините в странни отрязъци от денонощието - от 6,00 до 13,00 ч., от 14,00 до 23,00 ч. и от 0,00 до 6,00 ч.

***

А сега водещите новини до този час:

Народните представители не се съобразиха с препоръката на президента Петър Стоянов да отпадне възможността за анонимни дарения за политическите партии. Тексът остава в същия вид, в който вече е гласуван от Народното събрание. Според него политически партии не могат да получават анонимни дарения, чиято обща сума е по-голяма от 25% от годишната държавна субсидия за съответната партия. По предложение на депутатът Пламен Марков от СДС в закона се добавя, че политическите партии, които не получават държавна субсидия не могат да получават анонимни дарения, чиито размер е повече от 25 процента от най-малката годишна държавна субсидия. При новото обсъждане на закона за политическите партии, върху текстове от който президентът наложи вето, депутатите единодушно приеха, че политическа партия ще се разпуска от съда, когато са изминали повече от пет години от последната й регистрация за участие в избори. С гласуването на този нов текст депутатите отхвърлиха предишното си решение - съдът да разпуска политическа партия, ако тя не се регистрира за участие в два последователни парламентарни избора. Информация на Даниела Късовска.

***

Парламентарната група на Евролевицата ще внесе в Народното събрание Закон за равните възможности на жените и мъжете. Лидерът на Евролевицата Александър Томов съобщи, че проектът е подготвен от 20 женски организации. Законът има за цел да предотврати пряката и непряката дискриминация, основана на пол и да насърчи равните възможности на жените и мъжете във всички сфери на бществения живот. Предвижда се създаването на Национален съвет за равни възможности на представителите на двата пола и независим орган за обществена защита. Информация на Марина Цекова.

***

Председателите на СДС Иван Костов и на Националното движение за права и свободи Гюнер Тахир подписаха меморандум за разбирателство и общо явяване на предстоящите парламентарни избори в коалицията Обединени демократични сили. Така дясната коалиция става едно многоетническо, независимо от религиозната принадлежност политическо формирование, което ще даде възможност на всички българи да ни предпочетат заради нашите политически ценности и принципи - каза Иван Костов. Според него коалицията вече окончателно е очертала своя състав. С присъединяването на НДПС към коалицията ОДС е изразена неговата готовност и воля да гради европейското бъдеще на България - обяви Гюнер Тахир и добави, че виждат в ОДС възможност да работят за утвърждаването на свободното гражданско общество, за гарантиране на ред, законност и спокойствие, за икономически и социален просперитет на българските граждани. Тахир обяви, че НДПС е готово да сподели всички отговорности за управлението на страната на всички нива на държавната власт и гарантират да привлекат за каузата над 100 хиляди гласа на изборите, на които ще участват с общи листи и свои представители във всичките 26 избирателни райони. След подписването на меморандума Иван Костов и Гюнер Тахир направиха обща декларация за проблемите в Република Македония, в която изразиха обща подкрепа за властите и политическите партии в Македония в усилията им за търсене на мирно и трайно решение на етническия конфликт. Подкрепяме ги с всички морални и политически средства, с които разполагаме, казаха Костов и Тахир. С подписването на днешното споразумение показваме как работи българският етнически модел - на базата на общи принципи и ценности, коментираха още лидерите на СДС и НДПС. Информация на Диана Янкулова.

***

Официалният вестник на Европейската общност публикува регулацията за новия визов регламент в днешния си брой. Информацията съобщи на редовния брифинг на Министерство на външните работи министърът на външните работи Надежда Михайлова. Тя прогнозира, че това ще позволи безвизовото пътуване за българи реално да стане факт около Великден. Информация на Албена Димитрова.

***

Около 13 часа вчера анонимен мъжки глас е позвънил последователно на телефоните на домакина и на директора на средно основно училище "Константин Преславски" в бургаския квартал "Славейков" и заплашил, че след около час в училището ще дойдат група хора да бият. Полицията веднага е предприела необходимите действия. По сулчая има заподозряни, съобщиха от РДВР-Бургас. В съобщението на полицията се уточнява, че не отговарят на истината позовавания на РДВР-Бургас в днешния централен и местен печат, в които се посочват като заплашени други училища и детски градини. Информацията е на кореспондентът ни Христо Узунов.

***

Всеки пети от работоспособното население в Сливен няма работа. Само през минaлия месец в бюрото по трудa в общината сa регистрирaни нови 830 безрaботни. Нaй-гоям е броят нa безрaботните без квaификaция - нaд 7 700 души, a безрaботните с висше обaзовaние сa 925 души. През февруари зa едно рaботно място в сливен сa се конкурирали 16 души. Повече от 220 нарушения са открити при проверка в 53 фирми, извършена от специaлисти от облaстнaтa инспекция по трудa в Сливен. Неспaзвaнето нa нормaтивнaтa бaзa е било нaй-вече по отношение режимa нa рaботa, нощния труд и рaботното време. Нa петнaйсет рaботодaтели сa нaложени aктове. Информациите от Сливен са на кореспондента ни Венцеслaв Гaндев.

***

В този момент в агенция "София прес" започва пресконференция на протестиращите журналисти в Българското национално радио. Подробностите от нея очаквайте в някоя от следващите емисии новини на "Хоризонт" в Интернет.

***

Обстновката в Македония

Напрегнато спокойствие се установи в Тетово, след като македонското правителство даде на албанските бунтовници ултиматум до полунощ да се предадат или да се изтеглят от хълмовете над града, предаде Ройтерс. Репортер на агенцията в града съобщава за откоси от автоматични оръжия през нощта, както и рано тази сутрин. Не е ясно кой точно е стрелял. Не се съобщава обаче за танков и артилерийски обстрел. Македонските специални полицейски части, които заемат позиции по улиците на града запазват спокойствие. Някои кафенета и магазини бяха отворени, по улиците се виждат хора, които отиват на работа, съобщава още Ройтерс.

***

В зала 2 на Софийския университет "Свети Климент Охридски" се провежда кръгла маса на тема "Македония, България, международната общност и балканската сигурност - взаимовръзки и перспективи". Форумът се организира от Дружестовто на македонските студенти в България "Тодор Александров", Научният център за българска национална стратегия и Агенцията за българите в чужбина. Според Димче Диамандиев, председател на Дружеството на македонските студенти у нас, не трябва да се позволява Македония да се разпадне и федерализира. Според него, българската държава трябва да активизира своята политика към запазване на стабилитета на Република Македония. Участниците в конференцията поздравиха българското правителство и държавници, които оказаха военно-техническа помощ в началото на кризата в Република Македония. Информация на Николай Кръстев.

***

Прогнозата за времето

В 11.00 часа атмосферното налягане в София беше 942 хектопаскала, относителната валжност 69 процента, температуритата в София 9 градуса. 11 във Видин, 12 в Пловдив, Варна ,Бургас, Русе и Кърджали, 13 в Сливен, 15 във Велико Търново и Враца, 15 в Плевен. До вечерта облачността над страната ще бъде разкъсана и значителна над Западните райони. Максимални темпертури в повечето места между 13 и 18 градуса, за София около 11-12. През следващото денонощие времето ще бъде облачно. Утре от начало в Северозападна България, а до вечерта и в останалата част от страната ще завали дъжд. По-интензивни ще бъдат валежите в следобедните часове над Северна България и планинските райони. Минимални температури сутринта между 3 и 8 градуса, максималните за деня между 13 и 18, в североизточните райони 10-12. Прогнозата е на Анна Дякова.

Редактори на емисията: Росица Байрямова и Цветомир Семов


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com