Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

21.03.2001 г., 17,00 ч. новините от БНР (21-3-2001)

Още петима журналисти от Българското национално радио са уволнени. Това са колегите от програма “Христо Ботев” Ирен Филева, Антоанета Райчева, Севелина Савова, Антон Митов и Станислав Цонев. Информацията за уволненията беше потвърдена от и. д. генерален директор на БНР Александър Бръзицов пред радио “Свободна Европа”.

От утре НСРТ се намесва пряко в конфликта в Българското национално радио. От медийния съвет съобщиха, че утре контактна група, сформирана от НСРТ, започва преговори с двете страни на конфликта в радиото. В контактната група са поканени юристът Нели Огнянова, деканът на Факултета по журналистика и масови комуникации Веселин Димитров, антропологът Харалан Александров и Боряна Димитрова от "Алфа рисърч". "Ситуацията в БНР през последните дни не само е извън разпоредбите на Закона за радио и телевизия, но води до непознат досега в най-новата история на българските медии срив на професионални и демократични стандарти." Това се казва в становище на НСРТ. И още: "НСРТ не вижда изход от конфликта в силови действия и от двете страни - в актове на гражданско неподчинение, саморазправи и уволнения, несъответващи на Кодекса на труда и изискванията на вътрешните правилници на БНР. Всичко това прави изхода невъзможен." НСРТ е приел предложението на КНСБ да бъде домакин на среща между УС на БНР и протестиращите в радиото. Припомням ви, че по-рано в ефира на "Хоризонт" членът на Медийния съвет Йосиф Сърчаджиев категорично заяви, че няма да участва в преговори с протестиращите в БНР.

Българската медийна коалиция разпространи Открито писмо до президента Петър Стоянов, в което се казва: “Обръщаме се към Вас, водени от огромната тревога за съдбата на БНР и с молба за съпричастност към опитите за намиране на изход от кризата там.” Според БМК тази криза реално заплашва да доведе до окончателно и непоправимо унищожаване на националната институция. От БМК припомнят призива си страните в конфликта да направят крачка назад - ръководството на БНР да анулира заповедите за уволнение на журналисти и да възстанови нормалното излъчване на прогромо “Хоризонт”, протестиращите да се откажат от гражданското неподчинение, а НСРТ - да поеме посредническа мисия. Според БМК посредничеството на президента може би представлява последен шанс за спасяване на БНР.

Депутатът от СДС Юрий Юнишев поиска закриване на Специализираната следствена служба с внесените от него предложения за промени в Закона за съдебната власт между първо и второ четене. Това стана известно след днешното заседание на Висшия съдебен съвет. Депутатът предлага още работещите в Специализираната следствена служба и имуществата на службата да преминат към окръжните следствени служби и Върховната касационна прокуратура. Освен че са противоконституционни, голяма част от предложенията за промени в Съдебния закон противоречат и на принципа на балансиране на властовите правомощия, върху които е изграден Европейския съюз. Това се казва в становище на члена на Всишия съдебен съвет Нели Куцкова. Информация на Ангел Шойлев.

Министерството на труда и социалната политика разполага с достатъчно средства, за да покрие всички разходи за енергийно подпомагане до края на отоплителния сезон през април. Заместник-министърът на труда и социалната политика Татяна Василева съобщи, че в момента социално слабите получават енергийните си помощи за месец февруари. Предвижда се 562 116 домакинства да получат енергийни помощи, като средният размер на средствата, получени от едно домакинство е 26 лева и 27 стотинки. Общият размер на средствата за енергийно подпомагане през февруари е 15 милиона 124 хиляди лева. Информация на Диана Чепишева.

Лидерът на Евролевицата Александър Томов се срещна с представители на пилотите от авиокомпания "Балкан". Той ги запозна с намерението на "Еър Атланта" да участва във възстановяването на националния превозвач. Според Александър Томов, скандинавската компания "Еър Атланта" е готова да предложи собствени самолети, мениджмънт, печеливши дестинации, както и да участва в смесено дружество с държавата. Томов съобщи, че през идната седмица "Еър Атланта" ще представи оферта, съдържаща конкретни предложения. Според него държавата трябва да предложи формула за едно подобно сътрудничество. "Ако държавата не поеме отговорност и не се ангажира със средства, "Балкан" няма да може да бъде възстановена"", казва Александънр Томов. Той съобщи, че около 60 туроператорски фирми, които работят с "Балкан", са се отдръпнали от дестинацията България за предстоящия туристически сезон.

Банковата консолидационна компания реши да удължи срока за продажбата на банка "Биохим" до 5 април. Причината е, че има възможност банката да бъде продадена на по-висока цена, тъй като според информацията на вицепремиера Петър Жотев, тя е в много добро финансово състояние. Единственият кандидат за банката е "Хебросбанк". Банка "Биохим" е последната държавна банка, която е включена в списъка за приватизация на Банковата консолидационна компания.

Дежурен редактор: Цветомир Семов


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com