Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Новините на БНР в 15 часа - 22 март (22-3-2001)

Това са новините на Българското национално радио до 15 часа на 22 март, които обаче няма да чуете в ефира на Националното радио, защото т. нар. ръководство на БНР излъчва своя алтернативна програма и не допуска журналистите от "Хоризонт" до студиата. Редактори на емисията: Наташа Димитрова, Росица Байрямова, Маргарита Шапкарова и Цветомир Семов.

Двама цивилни са били застреляни в македонския град Тетово. Това съобщава фоторепортер на телевизия Ройтерс от мястото на инцидента. Не са известни повече подробности засега. Преди стрелбата в града, македонските оръдия започнаха да обстрелват позиции на албанските бунтовници по хълмовете над Тетово въпреки предложението на партизаните за прекратяване на боевете, допълва Ройтерс. Междувременно най-малко един полицай е бил ранен след избухването на сражения в село Грачани след като там се появила група въоръжени бунтовници, съобщи Ройтерс. Според полицейски говорител все още в района се водят боеве. Селото е разположено близо до границата с Косово и само на около 15 км северозападно от столицата Скопие.

Координаторът на Европейския съюз по външната политика и сигурността Хавиер Солана заяви, че вижда възможност за решаване на кризата в Македония, предизвикала нарастващи тревоги за нова балканска война, предаде Ройтерс. "Ситуацията в Македония се подобрява", каза Солана пред журналисти в Скопие, където пристигна за спешни разговори с правителството. Солана направи тези изявления, след като правителствените войски възобновиха обстрела срещу позициите на етническите албански бунтовници в планините край Тетово. На въпрос във връзка с подновената стрелба Солана отговори, че винаги е предпочитал оръдията да не действат. Според западен дипломат посланието, което Солана носи за правителствената коалиция в Македония и за партиите на етническите албанци е "засега огънят да бъде спрян".

НАТО позволи на своя върховен командващ в Косово да върне сръбските войски в няколко района на буферната зона около провинцията, предаде Ройтерс. Както съобщи представител на алианса става дума за районите Чарли Уест и Зона А. Сърбите ще могат да влязат там най-рано в събота. Чарли Уест се намира в планините на Черна гора, където петкилометровата буферна зона допира до границата с Албания. Зона А е по вътрешната граница на Косово с Черна гора и Сърбия. В началото на месеца КейФОР разреши на сръбските войски да се върнат в 25-те квадратни километра територия, намираща се около пресечната точка между границите на Сърбия, Македония и Косово.

У нас

Пред Националния съвет за радио и телевизия, лидерът на КНСБ Желязко Христов призова да се спрат уволненията в Българското национално радио, да се даде възможност на журналистите да работят нормално и да се възстановят на работа уволнените от ръководството. Заместник-председателят на Народното събрание Иван Куртев прие протестната декларация на националната демонстрация под надслов "България трябва да работи" организирана от КНСБ. В документа се отправя апел да се даде възможност на българите да работят, да получават заплати и да стачкуват. Синдикатът се солидаризира с един милион безработни и настоява за ясни, честни и прагматични решения за хората на наемния труд. В документа се посочва още, че е необходим прочит на данъчните, икономическите и социалните закони за да се потърси изход от безработицата. Същата протестна декларация прие пред Министерски съвет и министърът на труда и социалната политика Иван Нейков. Синдикалистите настояват и за промени за уреждане на колективните трудови спорове и приемане на закон за вземанията на работниците от фалирали предприятия. 8 000 души участват в националната демонстрация.

В обръщение към президента на Република България Петър Стоянов и към Парламентарната група на СДС, Движение "Гергьовден" определи действията на Управителния съвет на БНР от 19-ти март тази година като политически преврат. За движение "Гергьовден" този акт нарушава конституционното право на българските граждани на обективна информация и плурализъм на мненията. Следващите действия на превратаджиите от програма "Христо Ботев" само потвърджават тази теза - неадекватно поведение на новите водещи в ефир, недопустими за съвременната журналистика фактологически грешки, пълно изместване на общественото внимание от важните за нацията проблеми, безпринципни уволнения на доказани водещи радиожурналисти. Това доведе до естествена и остра реакция на професионалната общност и гражданството срещу сегашния вид и съдържание на програма "Хоризонт". Според Движение "Гергьовден", кризата в БНР е резултат от липсата на професионални познания и подход към проблемите на електронните медии у членовете на НСРТ. В 8 точки "Гергьовден" изброява грешките, направени от НСРТ, предлага на президента и Народното събрание да оттеглят доверието си от регулаторния орган и да убедят членовете му да подадат оставки. Движението предлага още да бъде назначен нов състав на НСРТ по действащия Закон за радио и телевизия. Като се обръща специално към президента, ръководството на "Гергьовден" го моли да съдейства кризата в БНР да бъде решена по единствено приемливия за обществото и професионалистите начин.

Споразумението между България и НАТО за временно пребиваване и престой на войски на НАТО на българска територия е рамково. Това заяви заместник - министъра на отбраната Здравко Зефиров, който допълни, че въпросът за видовете войски, за маршрутите и за районите ще бъде уреждан с решения на Народното събрание. Не е предвидено определяне на постоянни летища, бази, сухопътни и железопътни коридори. Според Здравко Зефиров, споразумението ще даде възможност за повече прозрачност при сътрудничеството с Пакта, за предварителна подготовка от страна на българските власти и за по-голяма яснота от страна на НАТО, на какво може да разчита у нас и по какъв ред. Споразумението, което беше подписано вчера в Брюкскел, днес бе одобрено от Министерския съвет и вече беше внесено в Народното събрание за ратификация. Меморандумът между България и НАТО ще е в сила 5 години, съобщи още Здравко Зефиров, като прогнозира, че няма да се налага удължаване на този срок, защото преди изтичането му България ще стане член на алианса. На днешното си заседание Съветът по сигурността към Министерския съвет е обсъдил и обстановката в Македония. Според заместник-министър Здравко Зефиров няма опасност България да бъде използвана за дейността на албански терористични групи, защото стабилността у нас и активната работа на съответните служби и структури няма да позволи развиване на подобна дейност. В рамките на Съвета по сигурността е бил обсъден и традиционният годишен доклад за състоянието на Националната сигурност. В момента се работи по параметрите на доклада за миналата година. Информация на Диана Чепишева.

Министерският съвет предложи на Народното събрание да разреши изпращането на кадрови военнослужещи от Българската армия в Албания за участие в учението "Крайъгълен камък 2001" на многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа. Четвъртото поред учение на многонационалната бригада ще се проведе от 1 април до 31 юли.

Бавария ни предлага помощ за по-ефективно правораздаване. Това стана ясно след среща на председателя на Народното събрание Йордан Соколов с гостуващия у нас държавен министър на правосъдието на провинция Бавария Манфред Вайс. Гостът е отправил покана група български магистрати да заминат за Бавария за да се запознаят с опита и функционирането на съдебната система там, която се счита за една от най-добре действащите, а провинцията с много високи резултати при разкриването на престъпления. Според Йордан Соколов, впечатлението, че борбата с престъпността не е ефективна идва от бавните действия на правосъдието. Той подчерта по време на срещата, че според официалната статистика през 99-та и 2000-та година престъпленията са по-малко в сравнение с предишните години, но тази информация се игнорира от медиите, които тиражират позицията, за несправяне с престъпността. Йордан Соколов каза още, че промените в съдебните закони се правят точно за да се постигне по-голяма ефективност в правораздаването. Според Соколов, бавното правораздаване се отразява и върху притока на чуждестранни инвестиции в нашата страна.

Баварският министър на правосъдието разговаря близо 2 часа и с главния прокурор Никола Филчев. Двамата са обсъждали двустранното сътрудничество и борбата с организираната престъпност. Работим отлично с вашата рокуратура. Това каза след срещата Вайс, който е и главен прокурор на Баварската провинция. Като пример той посочи пресечените канали за пиратски компактдискове. В продължение на две години висш магистрат от германската провинция ще помага при изграждането на правосъдната система у нас. Баварският министър каза още, че в техните арести се намират 40 български граждани, срещу 24 от тях делата са вече в съдебна фаза, а останалите се разследват предимно за дребни кражби и търговия с наркотици.

До 20-ти април тази година Агенцията за приватизация трябва да представи в Министерството на финансите проект на годишна приватизационна програма за 2002 година и актуализирана прогноза за периода до 2004 година. Това реши правителството, като откри бюджетната процедура за 2002 година. Предвижда се също до 20-ти април тази година Министерството на икономиката, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенцията за чуждестранни инвестиции да представят в Министерството на финансите оценки за очакваните резултати за настоящата година и актуализирани прогнози за развитие на вътрешната и външната търговия, преките чуждестранни инвестиции, политиката на доходите, заетостта, социалното осигуряване и регионалното развитие за периода от 2002 до 2004 година. Министерството на външните работи ще трябва да представи проект на разходите, свързани с преговорите за членство в Европейския съюз. На Българската народна банка правителството препоръча да разработи и до 20-ти април тази година да представи за одобрение оценка за очакваните макроикономически резултати за тази година и прогноза за платежния баланс до 2004 година. Над 9 милиона лева ще бъдат отпуснати за прилагане на приетата днес от правителството национална програма за превенция, рехабилитация и лечение на наркоманиите за периода до 2005 година. Програмата включва превантивни действия за ограничаване на употребата на наркотични вещества, помощ за дейността на комуните за лечение на зависими, като военното министерство ще осигури сгради, обзавеждане и битова техника за комуните. До края на април се очаква правителството да приеме и национална програма за превенция и лечение на психичните заболявания, съобщи министър Илко Семерджиев. В момента в България случаите на тежки психически заболявания, които се нуждаят от болнично лечение, не отбелязват ръст. Увеличили са се обаче функционалните нарушения, свързани с депресии и различни депресивни състояния. Общопрактикуващите лекари вече са инструктирани да обръщат специално внимание на подобни проблеми сред своите пациенти, каза министърът. Илко Семерджиев коментира, че случаят с Даниела Терзийска, която в края на миналата седмица уби тригодишния си син не може да бъде класифициран като лекарска грешка, защото тя е била диспанзеризирана в специализирано лечебно заведение и периодично е ходила на консултации със специалист.

Депутатите приеха без дебати на второ четене Закона за електронния документ и електронния подпис. С него се дава възможност на физически лица да правят електронни изявления, записани на мигнитен, оптичен или друг носител, със силата на документи, които могат да бъдат възпроизвеждани многократно. Инфорамция на Диана Янкулова.

Новините от чужбина Москва окачестви плановете на американски официални представители да се срещнат с пратеник на чеченските бунтовници като "крайно неприятелски акт", предаде Ройтерс. Според агенцията тази реакция разпалва още повече спора около най-големия скандал между двете страни след края на студената война. Преди два дни американски служител съобщи, че за тази седмица са планирани контакти с Илиас Ахмадов, външен министър в сепаратисткото чеченско правителство. В декларация на руското външно министерство се посочва, че "официалните контакти с чеченските терористи са още един крайно недружелюбен акт по отношение на Русия и поставят въпроси относно истинските мотиви на американската страна". "Подобни срещи сериозно усложняват нашата съвместна борба срещу международния тероризъм, който е едно от най-опасните предизвикателства към сигурността и стабилността в света, и не може да не повлияят върху отношенията между Русия и САЩ като цяло", се казва още в декларацията. Тя съвпада с консултациите във външното министерство в Москва как да се реагира на плановете на Вашингтон да изгони около 50 руски дипломати, заподозрени в шпионаж.

Ирландският министър-председател Берти Ахърн съобщи, че тестовете за шап сред овцете в една ферма в северното графство Лаут близо до границата със северна Ирландия, са се оказали положителни, предаде Ройтерс. В обръщение пред ирландския парламент, излъчено от държавното радио, Ахърн каза, че това са първите два потвърдени случаи в Ирландската република, където бяха въведени строги мерки за предпазване от разпространение на болестта в страната.

Прогнозата за времето До края на деня над страната ще преобладава облачно време. На много места в Северна България превалява дъжд, през нощта валежите ще обхванат южните райони на страната. По-интензивни ще са те до полунощ в северните райони. Утре валежите ще спрат най-късно в Източна България. Облачността ще се разкъса и още сутринта на много места над Западна България ще намалее до слънчево време. Ще остане ветровито. Ще духа умерен, в Дунавската равнина и планините и силен северозападен вятър. Минималните температури ще са между 5 и 10 градуса, в София около 7, максималните между 11 и 16 градуса, в крайните югозападни райони до 18, в София максимална температура около 13 градуса.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com