Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Вечерен осведомителен бюлетин на Българското национално радио - 19,00 ч. - 22 март 2001 г. (22-3-2001)

Това е Вечерният осведомителен бюлетин на Българското национално радио.

Както през последните четири дни, и тези новини няма да бъдат чути в националния ефир, защото т. нар. ръководство на БНР излъчва своя алтернативна програма и не допуска журналистите от програма "Хоризонт" до студиата. Редактори на емисията са Пенка Ненчева и Деян Йотов.

Двама цивилни граждани са били застреляни в македонския град Тетово, съобщи Ройтерс. Преди стрелбата в града, македонските сили започнаха да обстрелват с артилерия позициите на албанските бунтовници по хълмовете над Тетово въпреки предложението на бунтовниците за прекратяване на боевете, допълва Ройтерс. Междувременно най-малко един полицай е бил ранен след избухването на сражения в село Грачани, след като там се появила група въоръжени бунтовници, съобщи Ройтерс. Селото е разположено близо до границата с Косово и само на около 15 километра северозападно от столицата Скопие.

Координаторът на Европейския съюз по външната политика и сигурността Хавиер Солана заяви, че вижда възможност за решаване на кризата в Македония, предаде Ройтерс. Според Солана, който е в Скопие за спешни разговори с македонското правителство, ситуацията в Македония се подобрява. На въпрос във връзка с подновената стрелба Солана отговори, че винаги е предпочитал оръдията да не действат. Според западен дипломат посланието, което Солана носи за правителствената коалиция в Македония и за партиите на етническите албанци е "засега огънят да бъде спрян".

НАТО позволи на своя върховен командващ в Косово да върне сръбските войски в няколко района на буферната зона около провинцията, предаде Ройтерс. Както съобщи представител на алианса става дума за районите Чарли Уест и Зона А. Сърбите ще могат да влязат там най-рано в събота. Чарли Уест се намира в планините на Черна гора, където петкилометровата буферна зона допира до границата с Албания. Зона А е по вътрешната граница на Косово с Черна гора и Сърбия. В началото на месеца КейФОР разреши на сръбските войски да се върнат в 25-те квадратни километра територия, намираща се около пресечната точка между границите на Сърбия, Македония и Косово.

Споразумението между България и НАТО за временно пребиваване и престой на войски на НАТО на българска територия е рамково. Това заяви заместник - министъра на отбраната Здравко Зефиров, който допълни, че въпросът за видовете войски, за маршрутите и за районите ще бъде уреждан с решения на Народното събрание. Не е предвидено определяне на постоянни летища, бази, сухопътни и железопътни коридори. Според Здравко Зефиров, споразумението ще даде възможност за повече прозрачност при сътрудничеството с Пакта, за предварителна подготовка от страна на българските власти и за по-голяма яснота от страна на НАТО, на какво може да разчита у нас и по какъв ред. Споразумението, което беше подписано вчера в Брюкскел, днес бе одобрено от Министерския съвет и вече беше внесено в Народното събрание за ратификация. Меморандумът между България и НАТО ще е в сила 5 години, съобщи още Здравко Зефиров, като прогнозира, че няма да се налага удължаване на този срок, защото преди изтичането му България ще стане член на алианса. На днешното си заседание Съветът по сигурността към Министерския съвет е обсъдил и обстановката в Македония. Според заместник-министър Здравко Зефиров няма опасност България да бъде използвана за дейността на албански терористични групи, защото стабилността у нас и активната работа на съответните служби и структури няма да позволи развиване на подобна дейност. В рамките на Съвета по сигурността е бил обсъден и традиционният годишен доклад за състоянието на Националната сигурност. В момента се работи по параметрите на доклада за миналата година. Информация на Диана Чепишева.

Министерският съвет предложи на Народното събрание да разреши изпращането на кадрови военнослужещи от Българската армия в Албания за участие в учението "Крайъгълен камък 2001" на многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа. Четвъртото поред учение на многонационалната бригада ще се проведе от 1 април до 31 юли.

***

Конституционният съд реши, че съгласно Конституцията четиригодишният срок на парламента започва да тече от датата на изборите за Народно събрание. Ще припомним, че изборите за 38-то Народно събрание бяха проведени на 19 април 1997 година, което означава, че парламентарните избори през тази година могат да бъдат насрочени в двумесечен срок от 19 април. Възможните дати според наблюдатели са 23 и 24 юни. Делото пред Конституционния съд бе образувано на 1 март по искане на 70 народни представители от 38-то Народно събрание, които пожелаха Конституционният съд да даде задължително тълкуване кога едно Народно събрание започва да упражнява своите правомощия, съответно от кой момент започва да тече четиригодишният срок за неговото избиране. Решението на КС е подписано с особено мнение от председателя на съда Христо Данов, който смята, че четиригодишният срок започва да тече едва след като народните представители се закълнат в Конституцията. Информацията е на репортера Ангел Шойлев.

Депутатите от СДС отказаха да коментират решението на Конституционния съд, че мандатът на 38-то Народно събрание е до 19 април с мотива, че не може да се прави коментар на произнесеното от конституционните съдии. Любен Корнезов от Парламентарната група на Демократичната левица настоя председателският съвет на Народното събрание да обсъди кои законопроекти приоритетно да влязат за гласуване в пленарната зала в оставащия кратък период до края на мандата. Драгомир Драганов заяви, че Евролевицата подкрепя решението на Конституционния съд. Информация на репортерката Марина Цекова.

***

8 хиляди металурзи, миньори, учители, лекари, транспортни работници и техни колеги от съобщенията и други отрасли на икономиката участваха в организираната от КНСБ национална демонстрация под надслов "България трябва да работи". С лозунга "Искаме работа шествието премина покрай Министерския съвет, Националния съвет за радио и телевизия и Парламента. Синдикатът връчи на министъра на труда и социалната политика Иван Нейков и на заместник-председателя на Парламента Иван Куртев декларация, в която се настоява да се осигурят конституционните права за работа, заплати и право на стачка в отраслите енергетика, съобщения и здравеопазване. Лидерът на КНСБ Желязко Христов подчерта, че синдикатът се солидаризира с един милион безработни и призовава политиците да вземат ясни, честни и прагматични решения за хората на наемния труд. Във връченият днес документ се съдържат корективи на социалните, данъчните и икономическите закони в посока търсене на изход от най-драматичния бич на обществото - безработицата, заяви Желязко Христов. От КНСБ напомниха на правителството за проваленото споразумение, според което трябваше да бъдат разкрити 250 хиляди нови работни места. Вместо договорената 15-процентна безработица, в края на миналата година нейният размер, по официални данни, е достигнал 18.14 на сто, а в края на февруари тази година е 18.67 на сто. Синдикатът настоява да се осигурят спешни инвестиции за нови работни места още през следващите месеци и то в регионите с най-ниска заетост, както и да се преустанови държавната намеса при определяне на разходите за труд. Желязко Христов призова членовете на НСРТ да сложат край на драмата в БНР като възстановят уволнените журналисти и дадат възможност на работещите да упражняват отнетото им право на труд. Информацията е на Цветелина Стоянова.

Президентът Петър Стоянов изразява подкрепата си за започването на диалог и намирането на разумен изход от създалата се в Българското национално радио ситуация, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Президентът насърчава разговорите между Управителния съвет на БНР и представителите на протестиращите, със съдействието на контактната група, създадена от НСРТ. На фона на събитията в Македония и преди изборите у нас всички български държавни и обществени институции са длъжни да бъдат на висотата на своите отговорности и с действията си да печелят, а не да губят уважението на българските граждани.

В обръщение към президента Петър Стоянов и към Парламентарната група на СДС, Движение "Гергьовден" определи действията на Управителния съвет на БНР от 19-ти март тази година като политически преврат. За движение "Гергьовден" този акт нарушава конституционното право на българските граждани на обективна информация и плурализъм на мненията. Следващите действия на превратаджиите от програма "Христо Ботев" само потвърджават тази теза - неадекватно поведение на новите водещи в ефир, недопустими за съвременната журналистика фактологически грешки, пълно изместване на общественото внимание от важните за нацията проблеми, безпринципни уволнения на доказани водещи радиожурналисти. Това доведе до естествена и остра реакция на професионалната общност и гражданството срещу сегашния вид и съдържание на програма "Хоризонт". Според Движение "Гергьовден", кризата в БНР е резултат от липсата на професионални познания и подход към проблемите на електронните медии у членовете на НСРТ. В 8 точки "Гергьовден" изброява грешките, направени от НСРТ, предлага на президента и Народното събрание да оттеглят доверието си от регулаторния орган и да убедят членовете му да подадат оставки. Движението предлага още да бъде назначен нов състав на НСРТ по действащия Закон за радио и телевизия. Като се обръща специално към президента, ръководството на "Гергьовден" го моли да съдейства кризата в БНР да бъде решена по единствено приемливия за обществото и професионалистите начин.

Международната федерация на журналистите – най-голямата журналистическа организация в света, осъди в писмо до медиите властите в България за ескалацията на кризата в Българското национално радио в понеделник, когато с помощта на полиция журналистите не бяха допуснати до студиата. “Ръководството на БНР наруши правото на журналистите да протестиратсрещу това, което те смятат за чиста политическа намеса в структурата на общественото радио в страната”, заявява Айдън Уайт – генерален секретар на Международната федерация на журналистите. Федерацията изразява подкрепата си за протестиращите в БНР и осъжда уволненията на техни колеги. “Време е да се успокои ситуацията”, заявяват от Международната федерация на журналистите и призовават към диалог.

***

До 20-ти април тази година Агенцията за приватизация трябва да представи в Министерството на финансите проект на годишна приватизационна програма за 2002 година и актуализирана прогноза за периода до 2004 година. Това реши правителството, като откри бюджетната процедура за 2002 година. Предвижда се също до 20-ти април тази година Министерството на икономиката, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенцията за чуждестранни инвестиции да представят в Министерството на финансите оценки за очакваните резултати за настоящата година и актуализирани прогнози за развитие на вътрешната и външната търговия, преките чуждестранни инвестиции, политиката на доходите, заетостта, социалното осигуряване и регионалното развитие за периода от 2002 до 2004 година. Министерството на външните работи ще трябва да представи проект на разходите, свързани с преговорите за членство в Европейския съюз. На Българската народна банка правителството препоръча да разработи и до 20-ти април тази година да представи за одобрение оценка за очакваните макроикономически резултати за тази година и прогноза за платежния баланс до 2004 година. Над 9 милиона лева ще бъдат отпуснати за прилагане на приетата днес от правителството национална програма за превенция, рехабилитация и лечение на наркоманиите за периода до 2005 година. Програмата включва превантивни действия за ограничаване на употребата на наркотични вещества, помощ за дейността на комуните за лечение на зависими, като военното министерство ще осигури сгради, обзавеждане и битова техника за комуните. До края на април се очаква правителството да приеме и национална програма за превенция и лечение на психичните заболявания, съобщи министър Илко Семерджиев. В момента в България случаите на тежки психически заболявания, които се нуждаят от болнично лечение, не отбелязват ръст. Увеличили са се обаче функционалните нарушения, свързани с депресии и различни депресивни състояния. Общопрактикуващите лекари вече са инструктирани да обръщат специално внимание на подобни проблеми сред своите пациенти, каза министърът. Илко Семерджиев коментира, че случаят с Даниела Терзийска, която в края на миналата седмица уби тригодишния си син не може да бъде класифициран като лекарска грешка, защото тя е била диспанзеризирана в специализирано лечебно заведение и периодично е ходила на консултации със специалист.

“Лукойл Нефтохим”-Бургас обяви, че от полунощ се намаляват цените на Бензин А-98, дизеловото и котелното гориво, газьола и пътния битум. Най-голямо е намалението при газьола - с 10,47 на сто, а най-малко - с около един процент - е на бензин А-98. С 0,27 на сто се повишават производствените цени на бензин А-91 и на безоловния А-95.

Депутатите приеха без дебати на второ четене Закона за електронния документ и електронния подпис. С него се дава възможност на физически лица да правят електронни изявления, записани на мигнитен, оптичен или друг носител, със силата на документи, които могат да бъдат възпроизвеждани многократно. Инфорамция на Диана Янкулова.

***

Чужбина:

В отговор на изгонването от САЩ на 50 руски дипломати, обвинени в шпионаж, руският външен министър Игор Иванов обяви, че Русия ще експулсира същия брой американски дипломати. Както информира репортер на Си Ен Ен от Москва, руският първи дипломат е заявил в разговор с американския си колега Колин Пауъл, че Русия не е искала да гони дипломатите, но “трябва да вземе съответни мерки”. По думите на Иванов, в нито един от случаите експулсацията от Вашингтон не е оправдана. По-рано лично президентът на САЩ Джордж Буш заяви, че е "взел правилното решение", но се надява от предприетата мярка да не пострадат американо-руските отношения.

Москва окачестви плановете на американски официални представители да се срещнат с пратеник на чеченските бунтовници като "крайно неприятелски акт", предаде Ройтерс. Според агенцията тази реакция разпалва още повече спора около най-големия скандал между двете страни след края на студената война. Преди два дни американски служител съобщи, че за тази седмица са планирани контакти с Илиас Ахмадов, външен министър в сепаратисткото чеченско правителство. В декларация на руското външно министерство се посочва, че "официалните контакти с чеченските терористи са още един крайно недружелюбен акт по отношение на Русия и поставят въпроси относно истинските мотиви на американската страна". "Подобни срещи сериозно усложняват нашата съвместна борба срещу международния тероризъм, който е едно от най-опасните предизвикателства към сигурността и стабилността в света, и не може да не повлияят върху отношенията между Русия и САЩ като цяло", се казва още в декларацията. Тя съвпада с консултациите във външното министерство в Москва как да се реагира на плановете на Вашингтон да изгони около 50 руски дипломати, заподозрени в шпионаж.

Ирландският министър-председател Берти Ахърн съобщи, че тестовете за шап сред овцете в една ферма в северното графство Лаут близо до границата със северна Ирландия, са се оказали положителни, предаде Ройтерс. В обръщение пред ирландския парламент, излъчено от държавното радио, Ахърн каза, че това са първите два потвърдени случаи в Ирландската република, където бяха въведени строги мерки за предпазване от разпространение на болестта в страната.

***

Прогнозата за времето е на синоптика Иван Цоневски: През нощта ще завали и в южните райони от страната, като по-интензивни ще бъдат валежите в Северна България. Утре те постепенно ще спрат най-напред в западните, а после и в източните райони. Облачността ще се разкъса и още сутринта над много райони в Западна България ще намалее до слънчево време. Ще бъде ветровито. Ще духа умерен, в Дунавската равнина и в планините и силен северозападен вятър. Минимални температури между 5 и 10 градуса, максимални между 11 и 16, в крайните югозападни райони – 20. В София минимална – около 6, максимална – 13 градуса. През почвините дни от югозапад ще се пренасят топли тропични въздушни маси. Ще има разкъсана облачност, по-значителна над Североизточна България. В неделя по планините и северно от тях ще се усили вйтърът от югозапад. Температурите ще се повишават. В събота минималните ще бъдат между 3 и 8, а максималните – между 18 и 23 градуса. В неделя дневните температури ще се повишат с още 3-4 градуса.

***

"Топлофикация София" уведомява своите абонати, че поради изключително топлото време през месец март и прогнозата за следващите дни, от днес, 22 март, започва процедурата по спиране на отоплението в столицата. При желание от страна на абонатите отоплението в отделни сгради може да остане включено. За тази цел председателят на етажната собственост трябва да залепи на вратата на абонатната станция писмено искане да не бъде спирана абонатната станция. При значително застудяване "Топлофикация София"ЕАД има готовност за включване на отоплението. Информацията е на пресслужбата на "Топлофикация София”.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com