Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Новините на БНР - 21,00 ч. - 22.03.2001 (22-3-2001)

Новините на Българското национално радио – 21,00 ч. – 21.03.2001 г.

Както през последните четири дни, и тези новини няма да бъдат чути в националния ефир, защото т. нар. ръководство на БНР излъчва своя алтернативна програма и не допуска журналистите от програма "Хоризонт" до студиата. Редактори на емисията са Пенка Ненчева и Деян Йотов.

***

Конституционният съд реши, че съгласно Конституцията четиригодишният мандат на Парламента започва да тече от датата на изборите за Народно събрание. Изборите за 38-то Народно събрание бяха проведени на 19 април 1997 година, което означава, че парламентарните избори през тази година могат да бъдат насрочени в двумесечен срок от 19 април. Възможните дати според наблюдатели са 23 и 24 юни. Решението на Конституционния съд е подписано с особено мнение от председателя на съда Христо Данов, който смята, че четиригодишният мандат започва да тече едва след като народните представители се закълнат в Конституцията. Информация на Ангел Шойлев.

Депутатите от СДС отказаха да коментират решението на Конституционния съд с мотива, че не може да се прави коментар на произнесеното от конституционните съдии. Любен Корнезов от БСП настоя председателският съвет на Народното събрание да обсъди кои законопроекти приоритетно да влязат за гласуване в пленарната зала в оставащия кратък период до края на мандата. Драгомир Драганов заяви, че Евролевицата подкрепя решението на Конституционния съд. Информация на Марина Цекова.

***

8 хиляди металурзи, миньори, учители, лекари, транспортни работници и техни колеги от съобщенията и други отрасли на икономиката участваха в организираната от КНСБ национална демонстрация под надслов "България трябва да работи". С лозунга "Искаме работа шествието премина покрай Министерския съвет, Националния съвет за радио и телевизия и Парламента. Синдикатът връчи на министъра на труда и социалната политика Иван Нейков и на заместник-председателя на Парламента Иван Куртев декларация, в която се настоява да се осигурят конституционните права за работа, заплати и право на стачка в отраслите енергетика, съобщения и здравеопазване. Лидерът на КНСБ Желязко Христов подчерта, че синдикатът се солидаризира с един милион безработни и призовава политиците да вземат ясни, честни и прагматични решения за хората на наемния труд. Във връчения днес документ се съдържат корективи на социалните, данъчните и икономическите закони в посока търсене на изход от най-драматичния бич на обществото - безработицата, заяви Желязко Христов. От КНСБ напомниха на правителството за проваленото споразумение, според което трябваше да бъдат разкрити 250 хиляди нови работни места. Вместо договорената 15-процентна безработица, в края на миналата година нейният размер, по официални данни, е достигнал 18.14 на сто, а в края на февруари тази година е 18.67 на сто. Синдикатът настоява да се осигурят спешни инвестиции за нови работни места още през следващите месеци и то в регионите с най-ниска заетост, както и да се преустанови държавната намеса при определяне на разходите за труд. Желязко Христов призова членовете на НСРТ да сложат край на драмата в БНР като възстановят уволнените журналисти и дадат възможност на работещите да упражняват отнетото им право на труд. Информация на Цветелина Стоянова.

Президентът Петър Стоянов изразява подкрепата си за започването на диалог и намирането на разумен изход от създалата се в Българското национално радио ситуация, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Президентът насърчава разговорите между Управителния съвет на БНР и представителите на протестиращите, със съдействието на контактната група, създадена от НСРТ. На фона на събитията в Македония и преди изборите у нас всички български държавни и обществени институции са длъжни да бъдат на висотата на своите отговорности и с действията си да печелят, а не да губят уважението на българските граждани.

В обръщение към президента Петър Стоянов и към Парламентарната група на СДС, Движение "Гергьовден" определи действията на Управителния съвет на БНР от 19-ти март като политически преврат. За движение "Гергьовден" този акт нарушава конституционното право на българските граждани на обективна информация и плурализъм на мненията. Следващите действия на превратаджиите от програма "Христо Ботев" само потвърджават тази теза - неадекватно поведение на новите водещи в ефир, недопустими за съвременната журналистика фактологически грешки, пълно изместване на общественото внимание от важните за нацията проблеми, безпринципни уволнения на доказани водещи радиожурналисти. Това доведе до естествена и остра реакция на професионалната общност и гражданството срещу сегашния вид и съдържание на програма "Хоризонт". Според Движение "Гергьовден", кризата в БНР е резултат от липсата на професионални познания и подход към проблемите на електронните медии у членовете на НСРТ. В 8 точки "Гергьовден" изброява грешките, направени от НСРТ, предлага на президента и Народното събрание да оттеглят доверието си от регулаторния орган и да убедят членовете му да подадат оставки. Движението предлага още да бъде назначен нов състав на НСРТ по действащия Закон за радио и телевизия. Като се обръща специално към президента, ръководството на "Гергьовден" го моли да съдейства кризата в БНР да бъде решена по единствено приемливия за обществото и професионалистите начин.

Международната федерация на журналистите – най-голямата журналистическа организация в света, осъди в писмо до медиите властите в България за ескалацията на кризата в Българското национално радио в понеделник, когато с помощта на полиция журналистите не бяха допуснати до студиата. “Ръководството на БНР наруши правото на журналистите да протестиратсрещу това, което те смятат за чиста политическа намеса в структурата на общественото радио в страната”, заявява Айдън Уайт – генерален секретар на Международната федерация на журналистите. Федерацията изразява подкрепата си за протестиращите в БНР и осъжда уволненията на техни колеги. “Време е да се успокои ситуацията”, заявяват от Международната федерация на журналистите и призовават към диалог.

***

Мобилтел ще бъде прелицензиран като първи Джи Ес Ем оператор. Това потвърди след сращата си със собственика на българския мобилен оператор Лев Леваев председателят на Държавната комисия по далекосъобщения Иван Таушанов. ДКД ще предложи на Министерския съвет да вземе рашение за прелицензиране на Мобилтел до 2009 година.

***

Двама цивилни албанци са били застреляни в македонския град Тетово, съобщи Ройтерс. Днес македонските сили започнаха да обстрелват с артилерия позициите на албанските бунтовници по хълмовете над Тетово въпреки предложението на бунтовниците за прекратяване на боевете, допълва Ройтерс. Един македонски полицай е бил ранен в село Грачани, след като там се появила група въоръжени бунтовници, съобщи Ройтерс. Селото е разположено близо до границата с Косово, на около 15 километра северозападно от Скопие.

Координаторът на Европейския съюз по външната политика и сигурността Хавиер Солана заяви днес в Скопие, че вижда възможност за решаване на кризата в Македония и че ситуацията се подобрява, предаде Ройтерс. По повод подновяването на стрелбата Солана заяви, че винаги е предпочитал оръдията да не действат. Според западен дипломат посланието, което Солана носи за правителствената коалиция в Македония и за партиите на етническите албанци е "засега огънят да бъде спрян".

Генералният секретар на ООН Кофи Анан предипреди, че сраженията в Македония представляват “много сериозна” ситуация, която заплашва да дестабилизира целия Балкански регион, ако не бъде овладяна, предаде Ройтерс. Кофи Анан призова албанските бунтовници да се съобразят с призива на Съвета за сигурност на ООН, който единодушно осъди екстремисткото насилие, включително терористичните действия, и призова за диалог между всички партии. На пресконференция в централата на ООН в Ню Йорк Кофи Анан обяви намерението си да се кандидатира за втори мандат на поста генерален секретар на Световната организация, защото иска да работи за мира и за човешките права, както и за да се бори срещу бедността.

НАТО позволи на KFOR да върне сръбските войски в няколко района на буферната зона около провинцията, предаде Ройтерс. Както съобщи представител на Алианса става дума за районите “Чарли Уест” и “Зона А”. Сърбите ще могат да влязат там най-рано в събота. Чарли Уест се намира в планините на Черна гора, където петкилометровата буферна зона допира до границата с Албания. Зона А е по вътрешната граница на Косово с Черна гора и Сърбия.

“Споразумението между България и НАТО за временно пребиваване и престой на войски на НАТО на българска територия е рамково”, заяви заместник-министърът на отбраната Здравко Зефиров, който допълни, че въпросът за видовете войски, за маршрутите и за районите ще бъде уреждан с решения на Народното събрание. Не е предвидено определяне на постоянни летища, бази, сухопътни и железопътни коридори. Споразумението, което беше подписано вчера в Брюкскел, днес бе одобрено от Министерския съвет и вече беше внесено в Народното събрание за ратификация. Меморандумът между България и НАТО ще е в сила 5 години, съобщи още Здравко Зефиров, като прогнозира, че няма да се налага удължаване на този срок, защото преди изтичането му България ще стане член на Алианса.

На днешното си заседание Съветът по сигурността към Министерския съвет е обсъдил и обстановката в Македония. Според заместник-министър Здравко Зефиров няма опасност България да бъде използвана за дейността на албански терористични групи, защото стабилността у нас и активната работа на съответните служби и структури няма да позволи развиване на подобна дейност. Информация на Диана Чепишева.

Министерският съвет предложи на Народното събрание да разреши изпращането на кадрови военнослужещи от Българската армия в Албания за участие в учението "Крайъгълен камък 2001" на многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа. Четвъртото поред учение на многонационалната бригада ще се проведе от 1 април до 31 юли.

***

Руският министър на външните работи Игор Иванов заяви, че Русия ще експулсира същия брой дипломати, колкото Вашингтон разпореди да напуснат Съединените щати, съобщи СNN. В телефонен разговор Игор Иванов е казал на американския държавен секретар Колин Пауъл, че Русия не желае да експулсира дипломатите, но трябвало да бъдат предприети адекватни мерки. Това както е известно става, след като Вашингтон обяви намеренията си да изгони 50 руски дипломати. Попитан кога американските дипломати трябва да напуснат Русия, Иванов отговорил: "Няма да чакат дълго".

Продължават тежките сблъсъци между израелските войници и палестинците в ивицата Газа, след като израелският премиер Ариел Шарон се завърна от Съединените щати и обяви, че няма да преговаря докато не бъде прекартено насилието.

Автори на новините, представени на тази страница, са протестиращи журналисти от Българското национално радио, които продължават да работят, въпреки отрязването на достъпа им до студиата на БНР. Информациите са на наши репортери и кореспонденти, съобщения на институционални пресслужби. Новините от чужбина са с източник чуждестранни осведомителни агенции, радиостанции и телевизионни канали, както и от страниците им в Интернет.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com