Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Обеден осведомителен бюлетин на БНР (23-3-2001)

Обеден осведомителен бюлетин на 23 март 2001. Бюлетинът е подготвен от екип на новинарския център на БНР.

Премиерът Иван Костов заяви пред Народното събрание, че българското правителство инициира сериозни преговори между всички парламентарно представени политически сили в Македония, които да обсъдят предложението на албанските партии за разрешаването на конфликта. По думите на Костов, това ще даде подкрепа на албанските партии в Македония и сигурност на албанското население. Българското правителство предлага още Македония да бъде оставена сама да се справи с конфликта, който носи по-скоро политически, отколкото военен характер. България призовава съседните държави да не допускат по границите си въоръжени лица, а македонското правителство да не въоръжава гражданското население. Предлагаме още НАТО и ЕС да снабдяват македонската армия с информация и технически срества. Според Иван Костов, недопустимо е да се дава отпор на терористичните групи с тежко въоръжение, тъй като това ще разгаря конфликта сред албанското население в Македония. Най-голямата опора за Македония в настоящия момент е стабилността на България - посочи Костов. От два дни българската позиция за естеството на конфликта като по-скоро политически, отколкото военен, се споделя от НАТО и САЩ. България винаги е била за подкрепа на мулти-етническия модел в Македония, тя не е за един етнос срещу друг, а за едно демократично избрано правителство - припомни премиерът. Реалните рискове за България, според министър-председателя, са: страната ни да загуби авторитета си в Югоизточна Европа при неадекватни изказвания и действия от страна на политически партии. Реален е рискът България да бъде въвлечена в конфликта на двустранна или друга политически или обществена основа. България трябва да се намесва единствено зедно с международната общност и строго в рамките на Съвета за сигурност на ООН. Друг реален риск е нов отлив на чуждестранни инвеститори. Като малко вероятни рискове премиерът посочи: зараждащите се антибългарски настроения в Албания и Косово, които в далечно бъдеще могат да предизвикат албански терористични акции на наша територия. Основание за това опасение ни дава количеството заловен на българските граници наркотик през миналата година, което не може да остане ненаказано от криминалните групировки. Вероятен, но все още нереален, е рискът за пренасяне на въоръжени сблъсъци на българска територия, като е тревожно въоръжаването на цивилни лица. Накрая, Иван Костов призова Народното събрание да прецени дали е нужно да излезе с още една ясна позиция в подкрепа на македонския парламент, правителство и общност. Македонският посланик унас Любиша Георгиевски, който изслуша в Народното събрание изявлението на министър-председателя, прогнозира пред журналисти, че до два-три дни конфликтът ще бъде туширан и е възможно да има само отделни спорадични атаки. Информация ня Марина Цекова.

Премиерът Иван Костов проведе късно снощи телефонен разговор с премиера на Гърция Костас Симитис, съобщи във факс пресцентърът на Министерския съвет. Двамата са съгласували позициите на България и Гърция по обстановката в Македония в навечерието на срещата на лидерите на Европейския съюз в Стокхолм, в която ще участва и Костас Симитис. На форума в Стокхолм ще присъства и президентът на Република Македония Борис Трайковски.

Досегашното юридическо лице "Ръководство въздушно движение" се преобразува в държавно предприятие, решиха депутатите при второто четене на поправките в закона за гражданското въздухоплаване. Предвижда се основната му дейност да бъде управление на въздушното движение и осигуряване на безопасност, ефективност и редовност на полетите. За осъществяване на дейността си Държавното предприятие "Ръководство въздушно движение" възлага обществени поръчки, освен за дейностите, свързани с безопасността на въздухоплаването, с управлението на въздушното пространство и с осигуряването на аеронавигационното обслужване, решиха още депутатите. Информация на Марина Цекова.

"Липсва доверие на жените, пострадали от насилие към съдебната власт" - това обяви Мария Генчева, юрист на фондация "Български джендър-изследвания" на конференция, посветена на проблема. От юли 2000 година 50 жени са потърсили помощ във фондацията, като само 10 са подадените жалби в Прокуратурата и само 3 от тях са с положително решение. Действията на МВР не сплашват извършителя и не водят до реални резултати, смятат юристите, работещи по тези дела.Новините от чужбина:

Русия гони четирима американски дипломати от страната, съобщават световните осведомителни агенции. Информацията за експулсирането на американските дипломати бе потвърдена от руското външно министерство. Негов говорител заяви, че Русия ще предприеме още стъпки заради скандала. Междувременно Ройтерс предаде, че в Москва исокопоставен американски дипломат е бил призован в руското външно министерство, заради скандала за шпионаж между Москва и Съединените Щати. Информацията бе потвърдена от говорител на министерството. Той обаче отказа да коментира подробности от посещението на заместник шефа на мисията Джон Ордуей. Информацията все още не е потвърдена от американското посолство.

Космическата станция "Мир" падна в Тихия океан между Нова Зеландия и Чили около 8 часа българско време. "Мир приключи триумфалната си мисия" - с тези думи говорител на Центъра за управление на полетите обяви края на 15-годишното съществуване на руската орбитална станция. Жителите на Фиджи са успели да видят разпадането на станцията. Очевидци твърдят, че в продължение на 10-15 секунди са наблюдавали падането на части от комплекса. Малко покъсно се чула и серия от гърмежи. Преди това група руски космонавти, учени и оператори излетяха от Фиджи, за да се опитат да заснемат последните мигове от съществуването на станцията. Падането на "Мир" не можеше да се наблюдава от нито една страна.

Китайският вицепремиер Цян Цичън се срещна с министъра на отбраната на Съединените щати Доналд Ръмсфелд, преди официалните си разговори с американския президент Джордж Буш, предаде Ройтерс. Двамата са обсъдили спазването на човешките права в Китай, съкращаването на оръжия и плановете на Съединените щати за национална противоракетна система. Това са въпросите, които се очаква да обсъдят китайският вицепремиер и американският президент на срещата си днес.

Китайската полиция арестува основния заподозрян за експлозиите миналата седмица в северния град Шиичжян, при които загинаха 108 души. Задържаният е 40 годишен глухоням мъж, живял в един от четирите блока разрушени при взривовете. Той е обвинен също, че е убил своя приятелка малко преди експлозиите, които били насочени срещу останалите членове на неговото семейство. Заловеният е признал пред полицията всичките си престъпления.

Експлозия разтърси ресторант в крайбрежния израелски град Херцлия, съобщи израелското радио, цитирано от Ройтерс. Причината за взрива още не е установена, но според съобщението най-вероятно става дума за атентат. Насилието между израелци и палестинци в Близкия изток продължава вече шест месеца, като няколко бомбени атентата разтърсиха Израел през този период, припомня Ройтерс.Прогнозата за времето

В София в 11 часа температурата беше 13 градуса, относителната влажност на въздуха 71 процента, атмосферното наляне 940 хектопаскала. В 11 часа 2 градуса беше в Разград и Добрич, 4 в Силистра, 5 във Велико Търново и Варна, 6 в Свищов и Русе, 8 в Сливен и Бургас,11 в Плевен, 12 в Ловеч и Казанлък, 14 в Лом и Кюстендил, 15 във Видин, Враца, Пазарджик и Чирпан, 16 в Пловдив, 18 в Сандански. На връх Мургаш беше 1 градус, на Черни връх минус 2, минус 6 на Мусала и минус 3 на Ботев. След обяд облачността от запад бързо ще започне да се разкъсва, на много места в Западна, а по-късно през деня и в Централна България ще намалява до слънчево време. Вятърът постепенно ще отслабва. По черноморието и планините ще остане, все още, ветровито. Максималните температури в по-голямата част от страната ще са между 11 и 16 градуса, в крайните югозападни райони до 20. В София максимална температура около 16 градуса. През нощта вятърът ще стихне. На много места ще се изясни. Минималните температури утре сутринта ще са между 2 и 7 градуса, в София около 3. Сутринта на места в низините ще има краткотрайни мъгли. През деня ще има разкъсана облъчнаст. Максималните температури ще са между 18 и 23 градуса, в София около 21. По-значителна ще остане облачността в Североизточна България, където и максималните температури ще останат по-ниски - между 14 и 17 градуса.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com