Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Емисия новини на БНР - 15.00 23 март 2001 (23-3-2001)

Обзорна емисия в 15 часа, подготвена от екип на новинарския център на БНР.

Парламентарните сили одобряват идеята на премиера Иван Костов да бъде изработено още едно решение, което да отрази и законодателно развитието на българската позиция по кризата в Македония. ДПС оценява ситуацията в западната ни съседка като изключително тревожна. Според Юнал Лютфи конфликтът в Македония вече не може да бъде разглеждан само като криминален. Лютфи заяви, че трябва да се направи един многоаспектен анализ и да бъдат обсъдени всички преки и косвени заплахи за България. Паралелно с това трябва да се обсъди и възможност за приемането на бежанци от Македония, ако терористичните действия там не спрат, каза още Юнал Лютфи. В момента България не се нуждае от никакви непредсказуеми, силно дискусионни, индивидуални действия. Това е мнението на Евролевицата. Не са необходими и никакви резки движения на българската дипломация - категоричен е Иван Тодоров. Според него България е силно заинтересована от това, което става в Македония и от позицията на стабилна държва в региона трябва да действа в три посоки: да инициира съгласувани действия на балканските страни, да се действа в сътрудничество с другите балкански държави и с международната общност. Информация на Диана Янкулова.

За нови престрелки между македонските сили за сигурност и етническите албански бунтовници близо до казарми, използвани от германски мироопазващи части съобщи Ройтерс, цитирайки германското министерство на отбраната. Детлеф Пул, говорител на министерството заявил, че войниците от германския контингент в КФОР, разположени близо до Тетово, не са участвали в престрелката межу двете страни. Германският контингент в КФОР наброява над 6000 души. Според Пул, близо 1000 от тях са разположени в Македония, двеста от които в казарми в Тетово. Той уточнил, че стрелбата в района около казармите е била от македонска страна, добавя Ройтерс.

Близо 20 етнически албанци са напуснали района на македонския град Тетово и са преминали в Косово през последните 24 часа. Според говорител на мироопазващите сили на НАТО, последният от бежанците е бил ранен от шрапнел. Той уточни, че бежанците са от албански планински села, разположени над Тетово, които са били обстрелвани от македонските сили за сигурност при опита им да прекратят действията на етническите албански бунтовници. Един от по-възрастните бежанци с рана на главата е бил откаран в германска полева болница за лечение. В македонската столица Скопие говорител на КФОР заяви, че бежанската група включвала 11 деца и 9 възрастни.

Над 22 000 македонци са напуснали домовете си от началото на сраженията край Тетово. Това съобщиха за Ройтерс представители на агенцията на ООН за бежанците. Рон Редмонд, говорител на агенцията заяви, че според официалните данни 14 200 от бежанците са потърсили подслон в други части на републиката. Близо 3600 македонци са избягали в Турция, 1800 в Сърбия и Черна Гора, 1200 в Косово и 300 в Босна и Херцеговина и Хърватско.

"Сегашната криза в Македония не бива и няма да окаже негативно влияние върху процеса на преговори на България с Европейския съюз". Това каза европейският комисар по разширяването Гюнтер Ферхойген след срещата си с президента Петър Стоянов. Според еврокомисаря, случващото се на запад от нас може да окаже положителен ефект, увеличавайки усилията, които България полага по пътя към членство в Европейския съюз. След разговора на "Дондуков" 2, Ферхойген оцени ролята на България като източник на стабилност и мир в района, което според него е потвърждение за правилното решение на ЕС за започване на преговори с България. От своя страна президентът Петър Стоянов заяви пред журналисти, че мирното разрешаване на конфликта в Македония в голяма степен зависи от това как България решава икономическите си проблеми и как изпълнява критериите за членство в Евросъюза. "Ние трябва да покажем, че можем да изпълняваме ангажиментите си във връзка с основния ни външнополитически приоритет, без се поддаваме на всички онези болести, които заразиха част от балканските страни през последните 10 години", каза Петър Стоянов. Еврокомисарят Ферхойген нарече "значително" постигнатото от България през последните години. Според него, много важно е икономическата и политическата стабилност в България да бъде запазена, за което той бил оптимист след вчерашните си срещи в Парламента.

Министър-председателят Иван Костов е съобщил пред еврокомисаря Гюнтер Ферхойген, че част от българо-гръцката дипломатическа инициатива за стабилизиране на Македония предвижда всички парламентарни партии в Македония да започнат преговори под егидата на президента Борис Трайковски. Иван Костов е представил цялостната българска позиция по проблема, като Гюнтер Ферхойген се е ангажирал да запознае с нея председателя на Европейската комисия Романо Проди. Премиерът е изразил надежда, че в рамките на срещата на върха на Европейския съюз в Стокхолм ще бъде формулирана единна европейска позиция за Македония. Подчертана е била необходимостта България и занапред да бъде източник на стабилност за целия регион. Иван Костов е заявил и очакването на България да получи реалистична оценка като страна с функционираща пазарна икономика. След срещата, Гюнтер Ферхойген заяви, че най-важният политически въпрос сега е дали България ще може да поддържа постигнатото вече ниво. "Съгласихме се, че България е постигнала значителна политическа и икономическа стабилност" - подчерта Ферхойген, и се ангажира, че Европейската комисия ще подкрепя амбициозния график, който България си е поставила за присъединяване към Европейския съюз. От своя страна, външният министър Надежда Михайлова подчерта, че България може да приключи преговорите до 2004-та година, след което кандидатурата й да влезе в процес на ратификация. Гюнтер Ферхойген изрази оптимизъм за следващия годишен доклад на Европейската комисия за напредъка на България.

На работна закуска с лидера на БСП Георги Първанов, еврокомисарят Гюнтер Ферхойген е изразил задоволство от съществуващия в България политически консенсус по отношение на европейската ни ориентация. Комисарят е получил уверение, че желанието за членство в ЕС е траен приоритет за всички политически сили, независимо от възможната промяна в управленската формула след парламентарните избори. Гюнтер Ферхойген е дал висока оценка на страната ни за изпълнението на програмата й за присъединяване към ЕС, но е отбелязъл и някои слабости като липсата на реална пазарна икономика, проблемите на корупцията и престъпността. Той е акцентирал и на негативните реакции в ЕС на "някои непремерени изявления на видни български политици" по отношение на Пакта за стабилност. Ферхойген е приветствал последователността в политиката и предизборната програма на Коалиция за България, свързана със структурната реформа, запазване на макро-икономическата стабилност и финансовата дисциплина. Еврокомисарят се е информирал и за политическата ситуация в България, за възможността да се появят нови влиятелни политически субекти преди изборите.

Според еврокомисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген е необходима сериозна и надеждна стратегия за Балканския регион, за да се изгради стабилна политическа рамка за него. Ферхойген заяви това в лекцията си за предизвикателствата пред разширяването на ЕС след срещата в Ница. "Мир, демокрация, правова държава, спазване на човешките права и правата на малцинствата има там, където съществува перспектива за интеграция. Война, насилие и омраза наблюдаваме там, където няма такава перспектива", каза още Ферхойген и спомена като пример Македония. Той повтори, че решението от Хелзинки за преговори с България не е било само стратегическо - заради географското й положение и ролята на фактор за стабилност в района, но и заради достойнствата на страната и изпълнението на критериите за членство. Ферхойген изброи обаче и няколко забележки, по които, според него, България трябва да работи. В политическата област това е положението на ромското население. Според Ферхойген България няма да може да реши този проблем до присъединяването си, но трябва да има ясна стратегия за него. В икономическата област трябва да се запази макроикономическата стабилност и да се гарантира икономически растеж, като в същото време се положат усилия за подобряване на бизнес климата и условията за инвестиции. Еврокомисарят се спря специално на необходимостта законите не само да се приемат, но и да се прилагат, за да се създаде доверие към България в Европа.

Информациите за срещите на Гюнтер Ферхойген са на нашите репортерки Силвия Великова, Диана Чепишева, Албена Димитрова и Диана Янкулова.

Последните новини около кризата в Българското национално радио

На срещата си с Контактната група, излъчена от НСРТ, състояла се на 22 март вечерта, протестиращите журналисти поставиха своите искания и очертаха възможния компромис, който биха могли да направят за разрешаване на кризата в БНР. Исканията са: незабавно възстановяване на работа на уволнените журналисти и оттеглянето на Управителния съвет на БНР, заедно с новоназначеното ръководство на дирекции и отдели. Оттеглено бе желанието за оставка на НСРТ, тъй като се отчита, че в оставащото време до изборите нов закон за радио и телевизия не може да бъде приет. Ако всичко това бъде реализирано, журналистите се наемат в кратки срокове да възстановят нормалното звучене на "Хоризонт", което познават многобройните слушатели.

В 46-я ден от протеста в БНР журналистите отново блокираха бул. "Драган Цанков" пред сградата на Националното радио.

Ръководството на КНСБ остро протестира срещу отказа в последния момент на НСРТ да участва в срещата, инициирана от председателя на синдиката Желязко Христов, за намиране на изход от кризата в БНР. "Това оттегляне още повече ще усложни обстановката в Българското национално радио и с нищо няма да спомогне НСРТ да изпълни дадената му от закона функция на "регулатор", се казва в съобщение на КНСБ.

Съюзът на кипърските журналисти твърдо подкрепя журналистите от Българското национално радио в борбата им за наистина независимо разпространяване на информация в услуга на обществото. Това се казва във факс на президента на Съюза на журналистите в Кипър Андреас Каннурос, получен в БНР. Съюзът осъжда полицейската намеса в БНР, както и лишаването на журналистите от достъп до техните студиа. Кипърските журналисти настояват за отмяна на уволненията на журналистите от БНР, които са протестирали против назначаването на нов генерален директор на радиото - Иван Бориславов. Съюзът на кипърските журналисти призовава Националния съвет за радио и телевизия да предприеме действия и да се намеси незабавно, за да бъдат прекратени уволненията и да бъдат изслушани внимателно справедливите искания на журналистите от БНР.

Още новини от страната

Възможността за разваляне на приватизационния договор със "ЗЕЕВИ-холдингс" за продажбата на авиокомпания "БАЛКАН" не е предвидена. Това заяви вицепремиерът Петър Жотев по време на парламентарния контрол. Той уточни, че сделката може да се развали по Закона за задълженията и договорите пред Арбитражния съд в Париж или извънсъдебно, но това означава българската страна да върне парите на купувача, като в замяна на това ще получи 75 процента от една фалирала компания. По думите на вицепремиера Жотев, Агенцията за приватизация вече има правно основание за самостоятелен иск срещу "ЗЕЕВИ-холдингс" за неизпълнение на договора и за неизплащане на предвидените неустойки. За всички неизпълнени неустойки от страна на купувача ще бъде потърсена сметка - каза още Петър Жотев. Информация на Марина Цекова.

Представители на ръководствата на СДС и Федерация "Царство България" обсъдиха възможността да си сътрудничат след парламентарните избори, ако монархистите влязат в следващото Народно събрание. Последната официална среща между двете партии е била през 1997-ма година, съобщи след разговора Кирил Стефанов от националното ръководство на Федерация "Царство България". Той подчерта, че неговата формация подкрепя реформите, провеждани от Обединените демократични сили и усилията за интеграция на страната ни в европейските и евроатлантическите структури. Монархистите заявяват още, че Обединените демократични сили трябва да изкарат мандата си докрай. "Това, че 95 процента от симпатизантите на Федерация "Царство България" споделят монархическата идея не означава, че ние сме представители на царя", каза още Кирил Стефанов. Заместник-председателят на СДС Димитър Абаджиев подчерта, че сините са потвърдили позицията си на уважение към Цар Симеон Втори. Според СДС обаче, Симеон Втори е единственият човек, който може за заяви дали ще участва в българската политика и по какъв начин ще направи това. Абаджиев обясни, че никой не може да използва и името му като параван за влизане в политиката. Информация на Марина Цекова.

Научният център за българска национална стратегия и Македонския научен институт осъждат в декларация решението на Конституционния съд на Република Македония за отмяна на регистрацията на културно-просветното дружество "Радко" в Македония. Според професор Григор Велев, отнемането на регистрацията на пробългарското дружество "Радко" в съседна Македония е груба антибългарска пропаганда, която пречи на двустранните отношения. Според участниците в пресконференцията, действията на македонските албанци са насочени против стабилността на Македония и региона. Информация на Николай Кръстев.

Центърът на София остана за два часа и половина без ток. От пресцентъра на столичното "Електроразпределение" съобщиха, че причината за аварията е възникнал пожар в трафопоста на Съдебната палата. В момента се разследва източникът на пожара. Вече е възстановено нормалното електрозахранване в централната част на столицата.

60 от 280-те малки язовира в пловдивско са потенциално опасни. Това съобщиха от "Гражданска защита". Според последното проучване на регионалната инспекция по опазване на околната среда техният брой е 48. Според специалистите, най-сериозно е състоянието на язовир "Генерал Николаево-1", където стената се е слегнала с повече от метър. Общината не разполага с необходимите над 100 хиляди лева за ремонта й. Арендаторът на язовир "Руен" над село Долно воден е превърнал преливника в плаж, крановете са бетонирани, а основният изпускател е запушен. Според специалистите е необходима спешна експертиза на язовирите.

Митническите инспектори от митница "Калотина" осуетиха опит за нелегален износ на 8 хиляди 600 фалшиви щатски долара. След извършване на митническа проверка на автобус, пътуващ от София за Варшава, служителите откриват фалшива валута у двама български граждани. На нарушителите с инициали А.А. и Я.Д. са съставени актове за валутно нарушение. От началото на месец март на митница "Калотина" е заловена фалшива валута на обща стойност 40 хиляди и 100 лева, съобщават от пресцентъра на Министерство на финансите.

В Пловдив бе разкрита първата банкова измама с мастър-карт у нас. 46-годишен софиянец изтеглил общо 5800 долара от пловдивски клонове на Булбанк и Обединена българска банка. Нарушителят е задържан при съвместна акция на регионалната дирекция на вътрешните работи и регионалното звено за борба с организираната престъпност. Той е използвал карта на името на чуждестранен гражданин.

Новини от чужбина Избухналият скандал за шпионаж между САЩ и Москва заплашва да преустанови за няколко месеца сътрудничеството между службите за сигурност на двете страни. Това заяви днес Сергей Иванов, секретар на руския съвет за сигурност, цитиран от Итар-Тасс. Иванов, който е на посещение в Полша уточни, че областите, в които вероятно ще бъде преустановено сътрудничеството, са борбата с международния тероризъм, забраната за използване на ядрени и ракетни технологии и борбата с наркотрафика, предаде Ройтерс.

Близо десет пъти ще се увеличат случаите на шап във Великобритания до юни, прогнозираха британски учени. Според тях, броят на случаите в страната ще се увеличава бързо, въпреки предприетите ветеринарно-санитарни мерки за овладяване на епидемията. Британското министерство на земеделието смятя, че броят на случаите ще варира от 70 дневно през следващите две седмици до над 4000 до юни тази година.

Прогноза за времето:

До края на деня над страната ще има разкъсана облачност, намаляваща на много места в Западна и Южна България до слънчево време. Предимно облачно ще остане над североизточните райони. През нощта вятърът постепенно ще стихне, а на много места ще се изясни. Минималните температури утре сутринта ще са между 2 и 7 градуса, в София около 3. Сутринта на отделни места в низините ще има краткотрайни мъгли. През деня ще има разкъсана облачност, на много места намаляваща до слънчево време. Максималните температури ще са между 18 и 23 градуса, в София около 21. Утре по-значителна облачност ще има в Североизточна България, където и максималните температури ще бъдат по-ниски - между 14 и 17 градуса.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com