Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Емисия новини на БНР - 17.00 23 март 2001 (23-3-2001)

Емисия новини в 17 часа, подготвена от екип на новинарския център на БНР.

На съвместна пресконференция в Стокхолм след срещата си с шведския премиер Йоран Першон, руският президент Владимир Путин заяви, че двамата са обсъждали редица въпроси, между които европейската сигурност и ролята на Русия в нея, разширяването на Европейския съюз. Бил е обсъден и т.нар. "енергиен диалог", който засяга доставките на руска електроенергия за Централна и Западна Европа. Путин определи дискусиите с Першон като конструктивни. Той каза, че в момента Европа се намира в уникална ситуация, тъй като е обединена от общи демократични принципи. Съвместната пресконференция на шведския премиер и руския президент последва работен обяд на лидери на Евросъюза с руския президент. На него са били обсъждани въпросите, свързани с Чечения и зачитането на човешките права там. На пресконференцията Путин заяви, че допуска известно нарушаване на човешките права в републиката и изрази желание за съвместното решаване на този проблем с международни организации и Европейския Съюз. Той сравни обстановката в Чечения с тази в Македония и критикува Европейския Съюз заради бездействието му в разоръжаването на албанските екстремисти в Македония. Лидерите от Европейския Съюз се споразумяха за отпускане на средства от Европейската Инвестиционна Банка за Русия за осъществяване на няколко проекта.

Британският премиер Тони Блеър призова Европейския Съюз да изпрати ветеринари, които да помогнат на Великобритания да се справи с епидемията от шап. По време на срещата на на високо равнище в Стокхолм стана ясно, че френският премиер Лионел Жоспен вече е предложил на Лондон да изпрати граждански и военни ветеринари. Същото предложение е направил и финландският премиер Пааво Липонен. Днес във Великобритания бяха регистрирани 42 нови случая на шап, с което общият брой на случаите на болестта достигна 479, допълва Ройтерс.

"Москва ще отговаря на експулсирането с експулсиране". Това заяви Сергей Ястрежембски, говорител на руския президент Владимир Путин, по повод скандала за шпионаж между САЩ и Русия. Според него обаче, скандалът щял да отшуми. Ястржембски изрази увереност, че след известен период духовете ще се успокоят и двете страни ще продължат с обсъждането на, по думите му, "истински проблеми".

Изралески войници са ранили осем палестински демонстранти, съобщи Ройтерс. Палестинците хвърляли камъни срещу еврейските селища и израелските блокади в Палестина. Според очевидци, в демонстрацията на северния вход към Рамала, на Западния бряг на река Йордан, участвали близо 200 палестинци. Войниците отговорили със сълзотворен газ и гумени патрони.

Земетресение с магнитуд 5.1 по скалата на Рихтер е било регистрирано в западната част на Иран, по границата с Ирак. В съобщение на държавната телевизия се казва, че трусът е бил усетен в 9 часа и 54 минути сутринта местно време, а епицентърът му е в съседен Ирак. Според телевизията, няма данни за жертви и разрушения.

Новини от страната

Министър-председателят Иван Костов е в Ботевград, където се отбелязва 135-ата годишнина от обявяването на населеното място за град. Премиерът се среща с общинското ръководство и ще вземе участие и в тържественото общоградско събрание. По-късно, в часовниковата кула в града ще бъде вградено и специално послание към идните поколения, което ще бъде отворено след 100 години. В послонието се казва: "В 20-ти век градихме различни общества, не постигнахме съвършенство, но съхранихме духа на Ботев и Левски и гордостта и мъдростта на дедите ни". Изразява се надежда, че бляновете за по-добър живот ще бъдат реалност след столетие и че тогава ботевградчани ще представят националната идентичност на България в общия европейски дом, информира Диана Чепишева.

От днес е наложен запор на една от двете банкови сметки на многопрофилната болница във Велинград. Причината за крайната мярка, която постави медицинското заведение в критична ситуация, е дълг към енергоразпределителната фирма в Пазарджик от над 190 хиляди лева. Освен главницата има и натрупани лихви в размер на 28 701 лева. От велинградската болница уточниха, че средствата от тази сметка се използват за най-неотложните медикаменти за спешно и детско отделение. ИНФОРМАЦИЯ НА НЕВЕНА ПЕТРОВА.

2500 развода на година по искове на жени, претърпели домашно насилие, гледа Софийският районен съд. Това съобщи председателката на Брачната колегия на съда г-жа Гинка Венева на форум в столицата,посветен на борбата с домашното насилие. Според нея, държавата трябва да поеме отговорността да помага на жените, пострадали от насилие, докато тече делото, и да съдейства при прилагането на решението. Информация на Владимир Зиновиев.

Законът за занаятите, който бе приет на първо четене, създава ново объркване и поставя фирмите в бюрократична хватка, която заплашва свободното предприемачество и по този начин ще доведе до влошаване на конкурентноспособността на българските фирми. Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата Божидар Божинов на дискусия, на която присъстваха представители на браншовите организации и на регионалните търговски камари, които имат пряко отношение към проблема. Според него, в Закона за занаятите има постановки, които не съответстват на днешните условия. Самите представители на браншовите организации не са доволни от начина, по който ще бъдат третирани в този нормативен акт. Според Димитър Алексиев - председател на Съюза на златарите, с допълнителните такси, включени в закона, ще бъдат ощетени занаятчиите и ще се натовари цената на крайния продукт. На срещата бе предложено първо да бъде приет Законът за браншовите организации, който е представен в Парламента, дискусията по проекта да продължи, да бъде изяснено съдържанието на понятието "занаят" и на тази база да се ограничи обхватът на дейностите. Информация на Мила Младенова.

Прогнозата за времето

До края на деня над страната ще има разкъсана облачност, намаляваща на много места в Западна и Южна България до слънчево време. Предимно облачно ще остане над североизточните райони. През нощта вятърът постепенно ще стихне. На много места ще се изясни. Минималните температури утре сутринта ще са между 2 и 7 градуса, в София около 3. Сутринта на отделни места в низините ще има краткотрайни мъгли. През деня ще има разкъсана облачност, на много места намаляваща до слънчево време. Максималните температури ще са между 18 и 23 градуса, в София около 21. По-значителна облачност ще има в Североизточна България, където и максималните температури ще бъдат по-ниски - между 14 и 17 градуса.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com