Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Вечерен осведомителен бюлетин, 23.03.2001 г. (23-3-2001)

ВЕЧЕРЕН ОСВЕДОМИТЕЛЕН БЮЛЕТИН НА БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО

23 март 2001 г.

Премиерът Иван Костов заяви пред Народното събрание, че българското правителство излиза с инициативата за сериозни преговори между всички парламентарно представени политически сили в Македония, които да обсъдят предложението на албанските партии за разрешаването на конфликта. По думите на Костов това ще даде подкрепа на албанските партии в Македония и сигурност на албанското население. Реалните рискове за България, според министър-председателя, са: страната ни да загуби авторитета си в Югоизточна Европа при неадекватни изказвания и действия от страна на политически партии, да бъде въвлечена в конфликта на двустранна или друга политическа или обществена основа, да има нов отлив на чуждестранни инвеститори. Като малко вероятни рискове премиерът посочи зараждащите се антибългарски настроения в Албания и Косово, които в далечно бъдеще могат да предизвикат албански терористични акции на наша територия. Основание за това опасение ни дава количеството заловен на българските граници наркотик през миналата година, което не може да остане ненаказано от криминалните групировки. Вероятен, но все още нереален, е рискът за пренасяне на въоръжени сблъсъци на българска територия, като е тревожно въоръжвнето на цивилни лица. Българското правителство предлага Македония да бъде оставена сама да се справи с конфликта, който носи по-скоро политически, отколкото военен характер. България призовава съседните държави да не допускат по границите си въоръжени лица, а македонското правителство да не въоръжава гражданското население. Предлагаме още НАТО и ЕС да снабдяват македонската армия с информация и технически срества. Според Иван Костов недопустимо е да се дава отпор на терористичните групи с тежко въоръжение, тъй като това ще разгаря конфликта сред албанското население в Македония. Най-голямата опора за Македония в настоящия момент е стабилността на България - посочи Костов. От два дни българската позиция за естеството на конфликта като по-скоро политически, отколкото военен, се споделя от НАТО и САЩ. България винаги е била за подкрепа на мулти-етническия модел в Македония, тя не е за един етнос срещу друг, а за едно демократично избрано правителство, припомни премиерът. Македонският посланик унас Любиша Георгиевски, който изслуша в Народното събрание изявлението на министър-председтеля, прогнозира пред журналисти, че до два-три дни конфликтът ще бъде туширан и е възможно да има само отделни спорадични атаки.

Политическите сили в 38-то Народно събрание одобряват идеята на премиера Иван Костов да бъде изработено още едно решение, което да отрази и законодателно развитието на българската позиция по кризата в Македония. ДПС оценява ситуацията в западната ни съседка като изключително тревожна. Юнал Лютфи заяви, че конфликтът в Македония вече не може да бъде разглеждан само като криминален. Според него трябва да се направи многоаспектен анализ и да бъдат обсъдени всички преки и косвени заплахи за България. Паралелно с това трябва да се обсъди и възможност за приемането на бежанци от Македония, ако терористичните действия там не спрат. В момента България не се нуждае от никакви непредсказуеми, силно дискусионни, индивидуални действия, е мнението на Евролевицата. Не са необходими и никакви резки движения на българската дипломация - категоричен е Иван Тодоров. Според него България трябва да съгласува действията си с двугите балкански страни и с международната общност.

Българо-гръцкото предложение за намиране на изход от кризата в Македония чрез преговори между всички парламентарно представени партии под егидата на президента Борис Трайковски е обсъдил в Скопие с Трайковски и премиера Любчо Георгиевски българският заместник-министър на външните работи Марин Райков.

Македонските сили за сигурност са започнали силен артилерийски обстрел срещу позициите на албанските екстремисти в района на Тетово. Очевидци, цитирани от радио Дойче веле, информират, че в града са чути силни детонации. Опровергани бяха съобщенията на КейФОР, че при атаките на македонската армия срещу позиции на бунтовниците в села по границата с Косово са били ранени към 200 цивилни граждани. Въпреки офанзивата на македонската армия, въоръжените провокации на албанските екстремисти продължават. След нападението над Грачани на границата с Косово бунтовниците значително са се приближили към Скопие. Силите за сигурност са блокирали района около Грачани. Междувременно македонското правителство призова цивилното население да напусне домовете си в селата, където действат терористите. Лидерите на трите главни албански политически партии в Косово отправиха общ призив да се сложи край на сраженията между албанските бунтовници и македонските сили за сигурност, съобщи радио Би Би Си. Политиците призовават албанското движение в Македония, наричащо се Националноосвободителна армия, да сложи оръжие незабавно. Македонското правителство също е призовано да покаже сдържаност и да се ангажира с проблемите на живеещите в Македония албанци. Македонското ръководство приема като важна стъпка към решаване на кризата факта, че албанските лидери са се разграничили от насилията, съобщава кореспондентът на Би Би Си в Скопие.

Германия ще изпрати в неделя още 130 войници в Скопие с цел подсилване на патрулите по границата между Македония и Косово, съобщи министерството на отбраната в Берлин. Над 6 хиляди германски войници участват в силите на КейФОР в Косово, около 1 000 от тях са дислоцирани в Македония. Както припомня Ройтерс, вчера представител на НАТО заяви, че само една страна, без да я назовава, е отговорила на призива за изпращане на допълнителни части. САЩ и Великобритания вече бяха обявили, че не възнамеряват да пращат още войници.

В Шведската столица Стокхолм започна двудневната среща на лидерите на 15-те страни-членки на Европейския съюз, която е посветена основно на социално-икономическите проблеми на организацията. Сред темите е кризата в Македония, както и развитието на отношенията с Русия. Във форума участва и руският президент Владимир Путин. Ще бъде разгледан и въпросът за бъдещото членство на Русия в организацията. В срещата на върха в Стокхолм ще се включи и македонският президент Борис Трайковски.

* * *

Научният център за българска национална стратегия и Македонския научен институт осъдиха решението на Конституционния съд на Македония за отмяна на регистрацията на културно-просветното дружество "Радко". Според професор Григор Велев, отнемането на регистрацията на пробългарското дружество е груба антибългарска пропаганда, която пречи на двустранните отношения.

* * *

Кризата в Македония няма да окаже негативно влияние върху процеса на преговори на България с Европейския съюз и ще доведе до засилване на усилията, които България полага по пътя на своето членство в ЕС, каза след срещата си с президента Петър Стоянов еврокомисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген. Българският държавен глава заяви пред журналисти, че мирното разрешаване на конфликта в Македония в голяма степен зависи от това как България решава икономическите си проблеми и как изпълнява критериите за членство в ЕС. "Ние трябва да покажем, че можем да изпълняваме ангажиментите си във връзка с основния ни външнополитически приоритет, без се поддаваме на всички онези болести, които заразиха част от балканските страни през последните 10 години", каза Петър Стоянов. Еврокомисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген нарече значително постигнатото от България през последните години. Според него, много важно е икономическата и политическата стабилност в България да бъде запазена, за което той бил оптимист след вчерашните си срещи в Парламента.

Министър-председателят Иван Костов е съобщил пред еврокомисаря Гюнтер Ферхойген, че част от българо-гръцката дипломатическа инициатива за стабилизиране на Македония предвижда всички парламентарни партии в Македония да започнат преговори под егидата на президента Борис Трайковски. Костов е представил пред еврокомисаря цялостната българска позиция по проблема, като Ферхойген се е ангажирал да запознае с нея председателя на Европейската комисия Романо Проди. След срещата си с премиера Гюнтер Ферхойген заяви, че най-важният политически въпрос сега е дали България ще може да поддържа постигнатото вече ниво. Според Ферхойген страната ни е постигнала значителна политическа и икономическа стабилност. Еврокомисарят се ангажира, че Европейската комисия ще подкрепя амбициозният график, който България си е поставила за присъединяване към Европейския съюз. От своя страна външният министър Надежда Михайлова подчерта, че България може да приключи преговорите до 2004-та година, след което да влезе в процес на ратификация. Премиерът е поставил и въпроса за очакването на България да получи реалистична оценка като страна с функционираща пазарна икономика.

На работна закуска с лидера на БСП Георги Първанов Ферхойген е изразил задоволство от съществуващия в България политически консенсус по отношение на европейската ни ориентация. Ферхойген е бил уверен, че желанието за членство в ЕС е траен приоритет за всички политически сили, независимо от възможната промяна в управленската формула след парламентарните избори. Еврокомисарят е посочил като слабост при изпълнението на програмата за присъединяване към ЕС липсата на реална пазарна икономика, корупцията и престъпността. Той е акцентирал и на негативните реакции в ЕС на "някои непремерени изявления на видни български политици" по отношение на Пакта за стабилност. Ферхойген е приветствал последователността в политиката и предизборната програма на Коалиция за България, свързана със структурната реформа, запазване на макро-икономическата стабилност и финансовата дисциплина.

“Необходима е сериозна и надеждна стратегия, която да дава ясна перспектива за Балканския регион, за да се изгради стабилна политическа рамка за него”, заяви Гюнтер Ферхойген в лекцията си за предизвикателствата пред разширяването след срещата в Ница. "Мир, демокрация, правова държава, спазване на човешките права и правата на малцинствата има там, където съществува перспектива за интеграция. Война, насилие и омраза наблюдаваме там, където няма такава перспектива", каза още Ферхойген и спомена като пример Македония. Той повтори, че решението от Хелзинки за преговори с България не е било само стратегическо - заради географското й положение и ролята на фактор за стабилност в района, но и заради достойнствата на страната и изпълнението на критериите за членство. Според еврокомисаря България трябва да работи по проблемите на ромското население. В икономическата област трябва да се запази макроикономическата стабилност и да се гарантира икономически растеж, като в същото време се положат усилия за подобряване на бизнес климата и условията за инвестиции. Европейският комисар се спря специално на необходимостта законите не само да се приемат, но също и да се прилагат, за да се създаде в Европа доверие към България, особено предвид бъдещото участие в Общия пазар.

* * *

На срещата си с Контактната група, излъчена от НСРТ, състояла се на 22 март вечерта, протестиращите журналисти поставиха своите искания и очертаха възможния компромис, който биха могли да направят за разрешаване на кризата в БНР. Исканията са: незабавно възстановяване на работа на уволнените журналисти и оттеглянето на Управителния съвет на БНР, заедно с новоназначеното ръководство на дирекции и отдели. Оттеглено бе желанието за оставка на НСРТ, тъй като се отчита, че в оставащото време до изборите нов закон за радио и телевизия не може да бъде приет. Ако всичко това бъде реализирано, журналистите се наемат в кратки срокове да възстановят нормалното звучене на "Хоризонт", което познават многобройните слушатели.

Директорът на така наречената “Дирекция “Музика” на БНР Даниела Кузманова писмено поиска да бъде спряно излъчването на песни, като “Без светлина”, “Ала-бала”, “Ха-ха” в ефира на програма “Хоризонт”. Кузманова определя разпореждането си като “така наречената ми молба” и в него предлага “да бъдат избягвани” още песните “Весело беше на моето погребение” и “Черната овца”. Като причина за “така наречената молба” се посочва “излишни и неоправдани натрупвания на авторски права”. Слушатели, имали търпението да останат с програма “Хоризонт” за по-дълго време при сегашното й звучене, забелязали зачестено излъчване на песни на ФСБ и Роберта, сред авторите на които са Румен Бояджиев и самата Даниела Кузманова, подписала “така наречената си молба” към музикалните редактори на програма “Хоризонт” с: “Поздрав “до победата”.

В 46-я ден от протеста в БНР журналистите отново блокираха бул. "Драган Цанков" пред сградата на Националното радио.

Ръководството на КНСБ остро протестира срещу отказа в последния момент на НСРТ да участва в срещата, инициирана от председателя на синдиката Желязко Христов, за намиране на изход от кризата в БНР. "Това оттегляне още повече ще усложни обстановката в Българското национално радио и с нищо няма да спомогне НСРТ да изпълни дадената му от закона функция на "регулатор", се казва в съобщение на КНСБ.

“Съюзът на кипърските журналисти твърдо подкрепя журналистите от Българското национално радио в борбата им за наистина независимо разпространяване на информация в услуга на обществото.” Това се казва във факс на президента на Съюза на журналистите в Кипър Андреас Каннурос, получен в БНР. Съюзът осъжда полицейската намеса в БНР, както и лишаването на журналистите от достъп до техните студиа. Кипърските журналисти настояват за отмяна на уволненията на протестиращи журналисти от БНР. Съюзът на кипърските журналисти призовава Националния съвет за радио и телевизия да предприеме действия и да се намеси незабавно, за да бъдат прекратени уволненията и да бъдат изслушани внимателно справедливите искания на журналистите от БНР.

* * *

Тримата български дипломати, които бяха обвинени в дейност, несъвместима с дипломатическия им статут, напуснаха Русия тази сутрин с полет на Аерофлот, съобщи кореспондентът на БНР в Москва Чавдар Стефанов. По обед тримата руски дипломати, заподозрени в шпионаж, също напуснаха България. Българският посланик в Москва Илиян Василев е заявил, че се надява с това да се слага край на проблема.

Русия информира САЩ, че още американски дипломати ще трябва да напуснат страната до лятото освен първите четирима, експулсирани днес. Съобщението бе направено от служител на Държавния департамент. "Руснаците ни уведомиха, че четирима наши дипломати са обявени за персона нон грата, а други ще бъдат помолени да напуснат до лятото", каза служителят, пожелал анонимност. Русия експулсира дипломатите заради дейност, несъвместима със статута им, предаде Ройтерс. Мярката е в отговор на обявеното в четвъртък решение на САЩ да изгонят четирима руски дипломати в десетдневен срок и други 46 - до юли.

* * *

Не е предвидена възможността за разваляне на приватизационния договор със "Зееви-холдинг" за продажбата на авиокомпания “Балкан”, заяви вицепремиерът Петър Жотев по време на парламентарния контрол. Той уточни, че сделката може да се развали по Закона за задълженията и договорите пред Арбитражния съд в Париж или извънсъдебно, но това означава българската страна да върне парите на купувача, като в замяна на това ще получи 75 процента от едва фалирала компания. По думите на вицепремиера Жотев Агенцията за приватизация вече има правно основание за самостоятелен иск срещу “Зееви холдинг” за неизпълнение на договора и за неизплащане на предвидените неустойки. За всички неизпълнени неустойки от страна на купувача ще бъде потърсена сметка, каза още Петър Жотев.

Депутатите приеха на второ четене поправките в Закона за гражданското въздухоплаване, според които досегашното юридическо лице "Ръководство въздушно движение" се преобразува в държавно предприятие. Депутатите записаха в закона, че на Държавно предприятие "РВД" се преотстъпва данък печалба върху основната му дейност при условие, че тези средства се влагат в изпълнение на европейските програми за интегриране и хармонизиране на националните системи за управление на въздушното движение с тези на европейските страни. В закона бе създаден нов текст, който регламентира дейността на правителствения Авиоотряд 28.

* * *

Представители на ръководствата на СДС и Федерация "Царство България" обсъдиха възможността да си сътрудничат след парламентарните избори, ако монархистите влязат в следващото Народно събрание. Кирил Стефанов от националното ръководство на Федерация "Царство България" подчерта, че федерацията подкрепя реформите, провеждани от Обединените демократични сили и усилията за интеграция на старната ни в европейските и евроатлантическите структури. Заместник-председателят на СДС Димитър Абаджиев подчерта, че са потвърдили позицията си на уважение към Цар Симеон Втори. Той подчерта, че никой не може да използва името на Симеон Втори като параван за влизане в политиката.

* * *

Руската орбитална станция "Мир" бе успешно приводнена в южната част на Тихия океан след 15 години в орбита около Земята. Ръководителят на руската космическа агенция Юрий Коптев похвали екипа си, като заяви, че за пръв път се снема от орбита толкова сложен космически обект. Както припомня БиБиСи , последните години на "Мир" в космоса бяха белязани с неблагополучия, но станцията бе първата почти постоянна база в Космоса, съществува три пъти по-дълго от предвиденото и послужи като база за редица технически и човешки рекорди.

ВРЕМЕ

През нощта вятърът постепенно ще стихне и в по-голямата част от страната ще се изясни. Минимални температури утре сутринта между 2 и 7 градуса, в София около 3. В сутрешните часове на отделни места в низините ще се образуват краткотрайни мъгли. През деня ще има разкъсана облачност, в южните райони намаляваща до слънчево време. Максималните температури ще бъдат между 18 и 23 градуса, в София около 21. По-значителна ще бъде облачността в североизточна България, където и максималните температури ще останат по-ниски - между 14 и 17 градуса. В неделя и понеделник от югозапад ще се пренасят топли тропични въздушни маси. Ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, по-значителни в началото на следващата седмица над северна България. Ще се усили вятърът от югозапад, по-чувствително в планините и на места северно от тях. Температурите ще достигнат рекордно високи стойности - в по-голямата част от страната минималните ще бъдат между 6 и 11 градуса, в местата с южен вятър в понеделник до 15, а максималните между 25 и 30 градуса, в отделни райони до 32.

Прогнозата е на синоптика Иван Цоневски.

Информациите в бюлетина са подготвени от репортерите в програма “Хоризонт” на БНР: Силвия Великова, Диана Чепишева, Албена Димитрова, Диана Янкулова, Марина Цекова, Даниела Късовска, Николай Кръстев.

Редактори на емисията: Пенка Ненчева и Светослав Николов.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com