Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Новини, 22 часа, 23.03.2001 г. (23-3-2001)

Европейският съюз и Русия призоваха към сдържаност в конфликта между македонските правителствени сили и бунтовниците и приветстваха призива на лидерите на косовските албанци към бунтовниците в Македония да сложат оръжие, предаде Ройтерс. Външните министри на 15-те страни от ЕС и Русия, заседаващи в Стокхолм, бяха единодушни, че политическото споразумение е единственото трайно решение на конфликта, заплашващ балканската държава с гражданска война. " Всички ние смятаме, че е много важно да осъдим насилието и да подкрепим териториалната цялост на Македония", каза пред журналисти шведският външен министър Анна Линдт. Руският й колега Игор Иванов призова към повече подкрепа за демокрацията на Балканите. "Бяхме единодушни, че трябва да направим всичко за създаване на стабилност в целия регион, да предотвратим насилията, да стигнем до положение, когато всички граници на суверенните страни да бъдат уважавани", подчерта руският външен министър. В Стокхолм руският президент Владимир Путин води отделни разговори с президента на Македония Борис Трайковски. "Ние в Русия дълбоко уважаваме вашата смела позиция в доста трудното положение, в което се намира вашата страна и народ", каза Путин на Трайковски. Той заяви, че е обсъждал с лидерите на ЕС ситуацията в Македония и изложил предложенията на своята страна за постигане на споразумение. То предвижда гарантиране на интересите и сегашните граници на всички държави в региона и взаимното уважение между тях. Споразумението беше обсъждано по-рано тази седмица по време на посещението на Игор Иванов на Балканите. Анна Линдт каза, че ЕС обсъжда пакет от мерки в подкрепа на мира в Македония, в това число увеличаване на международното присъствие по границата, както и политическа поддръжка за албанското население. Възможността за изпращане на европейски войски в Македония не е била дискутирана, посочи тя, отбелязвайки, че до сега Скопие е отхвърляло чужда намеса. “Ако ситуацията се влоши, въпросът може да бъде обсъден отново”, добави Анна Линдт. Лидерите на Европейския съюз обявиха, че следващия месец ще дадат нов сигнал за подкрепата си към демократична и многоетническа Македония, като подпишат със Скопие Пакт за стабилизиране и асоцииране. В кратка декларация те призоваха всички македонци да изберат Европа и сътрудничеството, а не екстремизма и изолацията.

Босненски сърбин, издирван по обвинения в геноцид, беше арестуван в Белград и е на път за Трибунала в Хага, съобщиха от международния съд. Твърди се, че задържаният Миломир Стакич е участвал в планирането и създаването на местата за задържане в Босна, сред които и печално известните лагери Омарска и Кератерм, каза за Ройтерс говорителят на трибунала в Хага Джим Ландейл. "Това е конкретен пример за сътрудничество от страна на властите в Белград. Надяваме се, че така се слага началото на процес, който ще доведе до предаването на съда на всички обвинени лица, намиращи се в момента на територията на Югославия", посочи Ландейл.

* * *

"Трябва да поставим над всичко стабилността и сигурността, които сме постигнали, защото точно те дадоха сили на държавните институции. Сега дойде време българската държава да върне на хората това, което те вложиха в нея". Това заяви пред жители на Ботевград министър-председателят Иван Костов, който взе участие в тържествата по случай 135-ата годишнина от обявяването на населеното място за град. Министър-председателят допълни, че управляващите съзнават кои са най-сериозните проблеми на България и че на първо място сред тях е безработицата. "Сега ние сме готови да решаваме точно тези проблеми" - каза още министър-председателят. По време на срещите си с общинското ръководство премиерът е бил запознат с двата най-сериозни проблема на Ботевград за момента - водоснабдяването и бъдещето на завод "Чавдар". Министър-председателят се е ангажирал министърът на регионалното развитие Евгений Чачев и министърът на околната среда Евдокия Манева да посетят Ботевград, за да търсят на място решение на проблема с осигуряване на качествена питейна вода. Иван Костов не изключи възможността през следващите 4 години държавата да финансира и строителството на нов язовир. По отношение на завод "Чавдар", който сега е в ликвидация, премиерът е поел ангажимент да се срещне лично с инвеститорите, проявили интерес. По случай празника на града в часовниковата кула в Ботевград бе вградено послание към бъдещите поколения, с което се изразява надежда, че след 100 години, когато то бъде отворено, жителите на града ще са постигнали мечтата за по-добър живот и ще бъдат част от общия европейски дом. Министър-председателят Иван Костов получи и символичния ключ на Ботевград, предаде репортерката ни Диана Чепишева.

* * *

Общото събрание на акционерите на "Св. Константин и Елена" АД освободи Снежана Манчева - член на съвета на директорите и досегашен изпълнителен директор на дружеството, и на нейно място назначи Лиляна Василева, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката. Мотивът за смяната на изпълнителния директор са констатираните нарушения след финансова ревизия от Териториално управление "Държавен финансов контрол"-Варна. Василева наследява поста заради доказаните й качества като мениджър на "Слънчев ден" АД преди приватизацията на дружеството. Като негов изпълнителен директор тя е успяла да подобри финансовите показатели на фирмата.

* * *

Законът за занаятите, който бе приет в Народното събрание на първо четене, създава ново объркване и поставя фирмите в бюрократична хватка, която заплашва свободното предприемачество и по този начин ще доведе до влошаване на конкурентноспособността на българските фирми. Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата Божидар Божинов на дискусия, на която присъстваха представители на браншовите организации и на регионалните търговски камари, които имат пряко отношение към проблема. Според него в Закона за занятите има постановки, които не съответстват на днешните условия. Самите представители на браншовите организации не са доволни от начина, по който ще бъдат третирани в този нормативен акт. Според Димитър Алексиев, председател на Съюза на златарите, с допълнителните такси, включени в закона, ще бъдат ощетени занаятчиите и ще се натовари цената на крайния продукт. Както съобщава репортерката ни Мила Младенова, на срещата е било предложено да се приеме първо Закона за браншовите организации, който е представен в парламента, дискусията по проекта да продължи, да бъде изяснено съдържанието на понятието "занаят" и на тази база да се ограничи обхвата на дейностите.

* * *

Бургаското областно и общинско ръководство на СДС очаква напусналия вчера синята партия водач на групата общински съветници на ОДС в Бургас Васил Илиев, да се оттегли и от общинския съвет. Това заяви на пресконференция днес председателят на синята областна структура Васил Камберов. Той уточни, че такава би следвало да бъде моралната позиция. Ръководството на СДС-Бургас призова Васил Илиев, като доскорошен заместник-председател на общинската структура, да представи финансовия отчет за изминалия едногодишен период. "Към момента не можем да коментираме дали има финансови нарушения по отчитането на членския внос и приходите от дарения", допълниха лидерите на бургаската структура на СДС. Информацията е на кореспондента ни Христо Узунов

* * *

От днес е наложен запор на една от двете банкови сметки на многопрофилната болница във Велинград. Крайната мярка, която постави медицинското заведение в критична ситуация, е заради 190 548 лева дълг към енергоразпределителната фирма в Пазарджик. Към главницата има натрупани лихви в размер на 28 701 лева. От Велинградската болница уточняват, че средствата от тази сметка се използват за най-неотложните медикаменти за спешно и детско отделение, информира кореспондентката ни Невена Петрова.

* * *

Лек автомобил "Мерцедес" с пловдивска регистрация е изгорял напълно рано сутринта на 22 март в Созопол, съобщиха днес от РДВР-Бургас. Изпратената оперативна група е открила на мястото на инцидента факла и газова запалка. Кореспондентът ни в Бургас Христо Узунов уточнява, че автомобилът е бил използван от Георги Тумпалов, бивш управител на предприятието "Сладководен риболов" и представител на Първа частна милиция в Созопол преди време.

* * *

2500 развода по иск на жени, претърпели домашно насилие, гледа годишно Софийският районен съд. Това съобщи председателката на Брачната колегия на съда Гинка Венева на форум в столицата, посветен на борбата с домашното насилие, предаде репортерът ни Владимир Зиновиев.

Емисията е подготвена по материали на репортерите и кореспондентите на “Хоризонт”, както и на служба “Мониторнг”.

Редактори: Пенка Ненчева и Светослав Николов


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com