Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Обеден осведомителен бюлетин, 24.03.2001 г. (24-3-2001)

В 12.15 ч. за 45 мин. пред микрофона на предаването “12+3” на програма “Хоризонт”, като водещ застана журналистът от вестник “Демокрация” Иво Беров. В събота “12+3” е посветено на изкуство и култура. След като в понеделник сутринта така нареченото “ново ръководство” подмени програмата на “Хоризонт”, от вторник насам “12+3” се водеше от Григор Малинов – и той, като Иво Беров, е външно за програмата лице. Припомняме, че тази седмица бе уволнен ръководителят на екипа на “12+3” и водещ на това обедно предаване и на излъчваното в сряда вечерта след 22 часа “Без контрол” Петър Волгин. От микрофон бяха отстранени и други двама водещи на “12+3” – Красимир Луканов и Георги Любенов. Това е поредната подмяна на програмата на “Хоризонт”, на която слушателите стават свидетели през последната седмица. Тази сутрин Георги Любенов не води предаването си “Закуска на тревата”, а според снощната заповед на и.д. генералния директор Александър Бръзицов, предаването “Супер събота” е без водещ. Освен смяната на водещи, така нареченото “ново ръководство” прибягна и до сваляне на предавания от ефир. “Ники и приятели”, което се излъчва в неделя следобед, е заменено от музикално предаване, а вместо “Хоризонт за вас” в ефир ще звучи четиричасово издание на “Класика и танци”. Емблематичното предаване на програма “Хоризонт” “Неделя 150” променя началния си час и ще започне в 9, вместо в 9,30 ч. По този начин продължителността му става 180 минути. Припомняме, че тази седмица беше уволнена водещата на “Неделя 150” Лили Маринкова и за поредна седмица пред микрофона ще застане Румен Янев.

Директорът на така наречената “Дирекция “Музика” на БНР Даниела Кузманова писмено поиска да бъде спряно излъчването на песни, като “Без светлина”, “Ала-бала”, “Ха-ха” в ефира на програма “Хоризонт”. Кузманова определя разпореждането си като “така наречената ми молба” и в него предлага “да бъдат избягвани” още песните “Весело беше на моето погребение” и “Черната овца”. Като причина за “така наречената си молба” Кузманова посочва “излишни и неоправдани натрупвания на авторски права”. Слушатели, имали търпението да останат с програма “Хоризонт” за по-дълго време при сегашното й звучене, забелязали зачестено излъчване на песни на ФСБ и Роберта, сред авторите на които са Румен Бояджиев и самата Даниела Кузманова, подписала “така наречената си молба” към музикалните редактори на програма “Хоризонт” с: “Поздрав “до победата”.

* * *

Голяма част от представителите на местните и младежките клубове на СДС в София смятат, че правителството остава длъжник на малкия и средния бизнес и поискаха в предизборната програма на синята партия да бъде отделено значително внимание за насърчаване именно на тази част от българското предприемачество. Това стана на работна среща, организирана от СДС-София, на която присъстват и министър-председателят и лидер на СДС Иван Костов, главният секретар Екатерина Михайлова и лидерът на софийската организация на партията Евгений Бакърджиев. Сините активисти смятат още, че предизборна кампания по формулата "от врата на врата" няма да бъде успешна, а трябва да се търси друг начин, за да бъдат спечелени отново разочарованите симпатизанти на СДС и младите хора. Също така, според представителите на СДС - София, трябва да бъде отделено повече време за оценка на свършената работа по време на този мандат на Обединените демократични сили и да се каже ясно какво не е свършено. Представителите на синия актив в София поискаха и по-добра обратна връзка между Националния изпълнителен съвет на СДС и местните структури, предаде репортерката ни Даниела Късовска.

В присъствието на ръководството на Движението за права и свободи в София се провежда предизборна среща на областната организация на движението. В анализ на партията за предизборната обстановка в страната се посочва, че двуполюсният партиен модел, осъществяван от 11 години, е основната причина за деформацията на прехода и провала на реформите. На страната е необходим стабилен политически център, който да поеме тежестта на реформите и да гарантира прехода и ориентацията към европейска интеграция. ДПС като либералнодемократическа партия се обявява за създаване на центристко коалиционно правителство. В ход е оформянето на голяма национална политическа сила, подкрепяна от Симеон Втори, която от движението определят като алтернатива. Според председателя на оперативния предизборен щаб на ДПС в София Тенчо Боков политиците спекулират с етническия модел в България, представяйки го на Запад като работещ. По неговите думи обществото все още налага етническа дискриминация, предаде репортерката ни Цветелина Стоянова

* * *

Митническите служители на Аерогара “София” задържаха 1 250 патрона, 10 000 щатски долара и близо 20 милиона италиански лири при три опита за нелегален внос в страната, съобщиха от агенция “Митници”. Патроните са открити в багажа на българската гражданка с инициали Н.П., пристигаща от Цюрих.

* * *

Втори ден продължава форумът, посветен на борбата с домашното насилие, организиран от фондация "Джендър изследвания в България". Според Велина Тодорова от Държавната агенция за закрила на децата всеки пети жител на столицата твърди, че познава семейства, в които се упражнява насилие над деца. Институцията, към която гражданите най-често биха се обърнали, е полицията, следвана от общината, като съдът е на последно място, предаде репортерът ни Владимир Зиновиев.

* * *

13 души загинаха, а най-малко 90 бяха ранени при три бомбени атентата в южна Русия. 10 души бяха убити при експлозия на кола на централния пазар в руския град Минералние води в Ставрополския регион, който е на границата с Чечения, съобщи Ройтерс. Взривното устройство било поставено в автомобил "Лада". Други 11 бяха ранени при експлозия близо до полицейски участък в село Йесентуки в същия регион. При третия атентат - в Карачаево-Черкезия - са загинали двама полицаи. Те били убити при избухването на бомба в автомобил, който претърсвали.

* * *

Най-малко двама души загинаха, а повече от десет са ранени при земетресение в Япония. Земният трус е бил с магнитут 6.4 по скалата на Рихтер. Все още няма пълни данни за нанесените щети, но според предварителната информация, най-малко четири къщи са се подпалили след земетресението.

* * *

В проектодекларация, която трябва да бъде приета в днешния заключителен ден на срещата на високо равнище в Стокхолм, лидерите на страните-членки на Европейския съюз изтъкват, че Балканите са стратегически приоритет за съюза. Посочва се също , че ЕС се ангажира с ненарушимостта на границите на държавите от региона. В декларацията се препотвърждава подкрепата за Македония и се оценява високо въздържаността на сръбските власти към бунтовниците от Армията за освобождение на Прешево, Медведжа и Буяновац. Същевременно властите в Сърбия и на Балканите като цяло се призовават да предадат военнопрестъпниците на Международния трибунал в Хага. На срещата в Стокхолм лидерите на ЕС решиха да изпратят шведския министър-председател Йоран Першон като посредник в Северна и Южна Корея, за да ускори диалога между Сеул и Пхенян.

* * *

В неделя, 25 март, в 3 часа сутринта преминаваме към лятното часово време и ще преместим стрелките на часовника с 1 час напред.

ВРЕМЕ

Атмосферното налягане в София е 942 хектопаскала, относителната влажност на въздуха 51 %, температурата 15 градуса. 10 градуса беше температурата във Варна, Бургас и Сливен, 11 в Пловдив, 15 в Русе, Велико Търново, Плевен и Видин, 16 в Кърджали и Сандански. На връх Мусала е минус 2 градуса, на връх Ботев и Черни връх минус 1. След обяд по-значителна облачност ще се задържи над североизточните райони. Над останалата част от страната ще преобладава слънчево време. Максимални температури между 18 и 23 градуса, в североизточна България 11-14, за София максималната температура около 20 градуса. През нощта ще преобладава ясно, утре - слънчево време. Временни увеличения на облачността са възможни над северна България. Минималните температури сутринта между 4 и 9 градуса, максималните в повечето места между 25 и 30.

Прогнозата за времето е на синоптика Анна Дякова

Информациите в бюлетина са подготвени от репортерите в програма “Хоризонт” на БНР, както и на служба “Мониронг”.

Редактори на емисията: Маргарита Шапкарова и Светослав Николов.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com