Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Новини, 14 ч., 24.03.2001 г. (24-3-2001)

Ръководният състав на Дирекцията на Националната служба "Сигурност" и на регионалните звена "Сигурност" от цялата страна обсъдиха действията, които ще се предприемат, за да се намали вероятността от рискове за националната сигурност на България във връзка с обстановката в Македония, гласи лаконично съобщение на Пресцентъра на МВР.

Македонските сили за сигурност обстрелваха предполагаеми бази на етничeски албански екстремисти, разположени на хълмовете над македонския град Тетово. Престрелките продължават, въпреки международните призиви към Македония да прояви сдържаност в конфликта. Репортер на Ройтерс в Тетово съобщи, че македонската полиция е обстрелвала с артилерия и миномети най-малко две бази на бунтовниците. Стрелбата започнала малко след обяд след една сравнително спокойна сутрин в Тетово. Засега не е ясно дали албанските бунтовници са отговорили на огъня от македонската страна.

Лидерите от Европейския съюз заявиха, че ще помагат активно на Македония да се справи с кризата в страната, но подчертаха, че Скопие трябва да прояви известна сдържаност по отношение на етническото албанско население. Това се казва в изявление на ръководителите на страните от ЕС, направено един ден след срещата им с македонският президент Борис Трайковски в Стокхолм. В изявлението се казва още, че албанските лидери в Македония и Косово трябва да изключат насилието като алтернатива за решаване на кризата и да използват само политически методи.

* * *

Има пълна убеденост, че резултатите от парламентарните избори в София ще бъдат категорично в полза на СДС, заяви лидерът на СДС-София Евгений Бакърджиев след работна среща на представители на всички местни и младежки клубове на синята партия в София, на която присъстваха и министър-председателят и лидер на СДС Иван Костов и главният секретар Екатерина Михайлова. По време на работната среща е предложено в листите за избор на народни представители да бъдат включени повече жени, млади хора и представители на малцинствата, каза още Бакърджиев и подчерта, че сред изискванията към бъдещите кандидати на СДС за народни представители е предложено те да бъдат авторитетни личности, професионалисти, да са показали привързаност към идеите на демокрацията, да не са работили срещу СДС. Предизборната кампания трябва да е позитивна, енергична и обърната към хората и към техните проблеми, заяви Евгений Бакърджиев. Според Екатерина Михайлова по време на срещата управлението на Обединените демократични сили до момента е оценено като успешно, но не са спестени и критиките, най-вече насочени към проблемите на безработицата. Информацията е на репортерката ни Даниела Късовска.

* * *

Полицаи, таксиметрови шофьори и хотелиери заедно ще се борят срещу престъпността в смолянския регион, съобщиха от РДВР. На среща между полицията, таксиметрови водачи и автобусни шофьори беше създадена работна група за превантивна дейност и взаимодействие срещу престъпността. В момента се работи за ефективната и бърза връзка между таксиметров шофьори, диспечери и дежурни в РДВР, информира кореспондентката ни Виолета Килюрова. На всеки три месеца ще се отчита свършеното и необходимостта от подбряване на координацията. Родопските хотелиери също се включиха в сътрудничеството с полицията. На всички са раздадени снимки на издирвани лица.

ВРЕМЕ

До вечерта по-значително увеличение на облачността ще има само над североизточните райони. През нощта ще преобладава ясно, а утре слънчево време. Временни увеличения на облачността ще има над северна България. По планините и на места в северно от тях ще се усили вятърът от югозапад. Минимални температури сутринта между 5 и 10 градуса, максимални в повечето места между 23 и 28. За района на София минимална температура около 6 градуса, максимална 25.

Прогнозата е на синоптика Анна Дякова.

Емисията е подготвена по материали на репортерите, кореспондентите и служба “Мониторинг” на “Хоризонт”.

Редактори на емисията: Маргарита Шапкарова и Светослав Николов.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com