Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Новини, 15 ч., 25.03.2001 г. (25-3-2001)

Емисия в 15 часа на 25 март, подготвена от екип на новинарския център на БНР.

Един полицай и четирима цивилни граждани са ранени при тежките боеве между македонските части и албанските бунтовници по хълмовете около Тетово. Това съобщи Ройтерс, цитирайки директора на болницата в Тетово Раим Тачи. Той уточни, че всички пострадали цивилни са етнически албанци. Ройтерс съобщи и за подпалени къщи и ожесточени престрелки с картечници и автомати между правителствените сили и бунтовниците.

Започна последната фаза от операцията по окончателното изтласкване на албанските терористи от територията на Македония. Това съобщи говорителят на македонското военно министерство Георги Трендафилов. Според него македонските сили възнамеряват да завземат хълма над Тетово. Това е първият случай, когато правителствените войски настъпват към хълма. Офанзивата беше предшествана от силен танков и минохвъргачен огън.

Засега конфликтът в Македония е под контрол - това заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Хавиер Солана. "Имам впечатлението, че сме преминали връхната точка на напрежението", посочва Солана в интервю за утрешния брой на германския вестник "Ди велт". В интервю за вестник "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг" той заявява, че Европа възнамерява да засили присъствието си в региона. Според Солана, сравнения с предишните балкански конфликти са преувеличени.

Около 22.30 часа снощи са били запалени два кабинета в сградата на бургаския окръжен съд, съобщи РДВР-Бургас. На мястото на пожара са пристигнали веднага два противопожарни автомобила и за около 10 минути огънят е бил потушен. Щетите се уточняват. Полицията, която и днес извърши подробен оглед в съдебната сграда работи по изясняване на случая. Засега не се посочват конкретни версии - съобщава кореспондентът ни Христо Узунов.

С приеманетото на съвместна резолюция, в Пловдив завърши петата редовна сесия на Смесения консултативен комитет "Европейски съюз - България". Документът съдържа становища, препоръки и констатации по трите разглеждани основни теми - аграрна политика, защита на потребителите и възможността при преговорите с ЕС да бъде отворена глава "индустриална политика". Резолюциятя препоръчва последната глава да бъде отворена най-скоро с аргуминта, че по нея не е необходима толково обшира хармонизация с европейското законодателство. Далеч не толкова лесни ще бъдат преговорите по глава "селско стопанство", която предстои да бъде отворена. Половината от законодателството на ЕС е свързано със селското стопанство и у нас трябва да бъдат приети много закони и нормативни актове. Главата "защита на потребителите" временно е затворена, което означава, че ЕС е сравнително доволен от постигнатото. Според резолюцията на Смесения консултативен комитет обаче, участието на потребителските организации трябва да бъде по-активно при изготвянето на законодателството в тази област. Приетата в Пловдив резолюция ще бъде представена на правителството , както и на Европейската комисия и Европейския парламент. Следващата среща на Смесения консултативен комитет "Европейски съюз-България" ще бъде през ноември в Брюксел. Инхормация на Соня Карова.

Социологическите проучвания, организацията на изборите и измененията в Закона за политическите партии са обсъждали сините активисти на съвещанието в Хисаря с председателите и секретарите на Областните съвети на СДС. Това заявиха на импровизирана пресконференция на летище София преди отлитането си за заседанието на Смесения парламентарен комитет "България-Европейски съюз" депутатите от СДС Димитър Абаджиев и Никола Николов. Двамата отказаха да уточнят дали ще се изисква петгодишно членство в партията за включване в депутатските листи. Те казаха, че критериите за това ще се решават на национален съвет на партията, но припомниха, че тези критерии трябва да са общи и за коалиционните партньори. На съвещанието в Хисаря са обсъждани още изборните послания и евентуалният ефект от тях. На заседанието на Смесения парламентарен комитет българските представители ще поставят два въпроса. Те ще настояват в дневния ред да има отделна точка за обстановката в Македония. Депутатите от СДС ще поискат от европейските си колеги в заключителния документ на съвещанието ясно да се запише становището, че в България има функционираща пазарна икономика. Асен Агов каза, че България приема със задоволство решенията на Европейския съвет от Стокхолм. Според него, оценката, изразена там, съвпада напълно с инициативата на премиера Костов за политическо решение с участие на всички партии в Македония в рамките на Македонския парламент. "Европейското решение е единственото адекватно решение, което може да удовлетвори всички. Решение извън европейското и евроатлантическото би поставило под въпрос цялостното решение на кризата", каза Асен Агов. Тримата депутати се разграничиха от аналогията, направена от руския президент Путин между обстановката на Балканите и кризата в Чечения. Асен Агов оцени като неприемливо и предложението на руския министър на отбраната Игор Сергеев за едностранна военна помощ за Македония, която, според него, ще доведе до изостряне на конфликта. Информация на Албена Димитрова.От днес част от Шенгенското пространство стават Швеция, Дания, Финландия, както и Норвегия и Исландия, които не са членки на Европейския съюз. Единствените държави от ЕС, които запазват контрола по границите си са Великобритания и Ирландия.

Британското правителство реши да бъдат унищожени всички животни от фермите, които са до три километра разстояние от стопанствата, в които са констатирани случаи на шап. Броят на засегнатите от епидемията ферми във Великобритания достигна 524.

След кратко боледуване вчера почина почмощник-председателят на Българската академия на науките инженер Емил Емануилов, съобщиха от Академията. Инженер Емануилов бе сред членовете на ръководството, който допринесе изключително много за укрепване на Академията и за развитието на нейната материална база. Поклонението ще се състои във вторник, 27 март, от 11.30 часа в Центарлните Софийски гробища. Информация ня Станислава Пирчева.

Уволнените от програма "Христо Ботев" журналисти ще заведат дело, стана ясно на днешната пресконференция. "Оказва се, че сме уволнени, защото сме се явили на работа", заявиха те. На пресконференцията стана ясно, че в момента действат паралелни структури на управление в БНР, т.е. хора, които заемат определени длъжности, биват дублирани от други, които са на същите длъжности. След края на работния ден в петък, т.нар. ръководство издаде две взаимноизключващи се заповеди за водещите на предаванията в събота, неделя и понеделник до обяд. Освен смяната на водещи, за която многократно ви информирахме, така нареченото “ново ръководство” на Българското национално радио прибягна и до сваляне на предавания от ефир. Тази сутрин не беше излъчена "Седмицата на бързи обороти". Слушателите на подменената програма "Хоризонт" не слушат предаванията “Ники и приятели” и "Хоризонт за вас". Авторското предаване на Николай Атанасов е заменено от музикално предаване, а вместо “Хоризонт за вас” в ефир ще звучи четиричасово издание на “Класика и танци”. В отговор на въпрос на Светлана Божилова от НСРТ, бе казано, че хора, работещи по длъжностна характеристика в програма "Христо Ботев", водят предавания по "Хоризонт", без да са преназначени там. В понеделник - 26 март - протестиращите ще блокират в 12.30 часа бул. "Драган Цанков" пред сградата на БНР. Във вторник в 17.30 часа ще има хепънинг пред езерото "Ариана" на "Орлов мост" в подкрепа на протеста, съобщи главният секретар на СБЖ Снежана Тодорова.

Прогнозата за времето:

До края на деня ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. И днес, както и през следващото денонощие ще остане топло за сезона. Утре над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. По-значителна разкъсана, средна и висока облачност ще има над Северна България. Ще духа до умерен югозападен вятър. Минимални температури между 9 и 14 градуса, максимални между 23 и 28, за София минимална 12-13 градуса, максимална около 26.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com