Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Новини, 17 ч., 25.03.2001 г. (25-3-2001)

Емисия новини 17 часа на 25 март, подготвена от екип на новинарския център на БНР

Избраният от НСРТ за генерален директор на БНР Иван Бориславов е видян днес в бирария "Крали Марко" във Варна. Колегата от радио Варна Пламен Енев е взел кратко интервю от него, в което г-н Бориславов е казал, че се чувства добре и си почива. Той е отказал да коментира ситуацията в БНР и бъдещите си намерения.

Висшият съвет на БСП утвърди с пълен консенсус списъка на водачите на листите на "Коалиция за България", в който 7 места са дадени на коалиционни партньори и граждански организации, 15 втори и 6 трети места също ще бъдат попълнени от кандидати извън БСП. Основният принцип за съставяне на червените листи е персонификацията - обобщи лидерът на социалистите Георги Първенов след днешния пленум. "Залагаме на силни, ярки, утвърдени личности, което е компромис защото ощетява партийния интерес" - коментира Първанов. Според социолозите, с които работи БСП, в момента съществува паритет между сини и червени, 22 процента подкрепа, но БСП разчита и на скрития си електорат, който се активизира в последната фаза на кампанията. "Коалиция за България" ще заложи на позитивния и конструктивен тон в предизборната агитация и няма да се поддаде на компроматни атаки от страна на опонентите си - обеща Георги Първанов. Той определи като илюзия тезата, че монархическата коалиция може реално да се намеси в политиката след изборите. Сред списъка с утвърдени граждански личности, които БСП предлага да намерят място в червената листа, са съдията Александър Арабаджиев, историците Андрей Пантев и Божидар Димитров, шефът на следствието Бойко Рашков, дизайнерката Евгения Живкова, банкерът Стоян Александров, а актьорът Стефан Данаилов ще бъде водач на листата на "Коалиция за България" в 24-ти софийски многомандатен район. Информация на Диана Янкулова.

На днешния си пленум, Висшия съвет на БСП прие позиция, в която осъжда въоръжените провокации срещу Република Македония и изразява пълна подкрепа на суверенитета, интегритета и териториалната цялост на западната ни съседка. Първостепенна задача днес е да се прекратят военните действия. Българските социалисти смятат за необходимо НАТО и КФОР в тясно сътрудничество с официалните македонски власти, да упражнят ефективен граничен контрол и да пресекат каналите за доставка на въоръжение и терористи от Косово. Екстремистите трябва да бъдат изолирани и разоръжени - се казва по-нататък в позицията на Висшия съвет на БСП. Той потвърждава и друга своя позиция - за неучастие на България във военните действия под каквато й да било форма и се обръща към другите балкански страни с призив за въздържаност. Българските държавни институции трябва да продължат категоричната политическа подкрепа и да окажат материална подкрепа в случай, че такава бъде поискана, за усилията на правителството в Скопие за преодоляване на кризата - завършва позицията на Висшия съвет на БСП по кризата в Македония.

Македонският министър-председател Любчо Георгиевски пристигна в Тетово, за да следи отблизо ситуацията. Това съобщи правителствен говорител, цитиран от Ройтерс.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com