Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Вечерен осведомителен бюлетин, 25.03.2001 г. (25-3-2001)

Вечерен осведомителен бюлетин на Българското национално радио - 25-ти март, подготвен от екип на новинарския център на БНР.

* * *

Македонското правителство обяви, че очаква започналото настъпление срещу албанските бунтовници да приключи до два дни. Министър-председателят Любчо Георгиевски е в Тетово, за да следи отблизо ситуацията, съобщи правителствен говорител, цитиран от Ройтерс. Колона македонски танкове и бронетранспортьори достигна билото на един от хълмовете около Тетово, отблъсквайки албанските бунтовници, предаде Ройтерс. Според военния говорител Благоя Марковски, целта на настъплението е да бъдат овладени "укрепените" позиции на терористите по хълмовете около Тетово. "Това е операция срещу тероризма, но ние ще вземем всички мерки за защитата на цивилното население", заяви пред журналисти съветникът по националната сигурност Никола Димитров, цитиран от Ройтерс.

Както информира радио Би Би Си, за пръв път македонските части настъпват извън чертите на града към позициите на бунтовниците в гористите хълмове над Тетово. Съобщава се за престрелки, но почти няма преки сблъсъци. Настъплението на пехотните части е било предшествано от интензивен обстрел с танкове и минохвъргачки, стрелящи откъм Тетово. Хълмовете и планинските области край града са били обстрелвани неколкократно от сутринта, предава радио Дойче веле. Междувременно югославските войски са навлязли в два нови сектора от буферната зона между Косово и Южна Сърбия - в съответствие с плановете на КейФОР за пресичане на пътищата за снабдяване с оръжие на албанските екстремисти. Ройтерс съобщава за един македонски войник, ранен от бунтовнически снайперист.

На заседанието на Смесения парламентарен комитет "България-Европейски съюз" в Брюксел българските представители ще настояват в дневния ред да има отделна точка за обстановката в Македония и ще поискат от европейските си колеги в заключителния документ на съвещанието ясно да се запише становището, че в България има функционираща пазарна икономика, заявиха на импровизирана пресконференция на летище София преди отлитането си за заседанието на Смесения парламентарен комитет депутатите от СДС Димитър Абаджиев и Никола Николов. "България приема със задоволство решенията на Европейския съвет от Стокхолм, каза Асен Агов. Според него, оценката, изразена там, съвпада напълно с инициативата на премиера Костов за политическо решение с участие на всички партии в Македония в рамките на Македонския парламент. "Европейското решение е единственото адекватно решение, което може да удовлетвори всички. Решение извън европейското и евроатлантическото би поставило под въпрос цялостното решение на кризата", каза Асен Агов. Тримата депутати се разграничиха от аналогията, направена от руския президент Путин между обстановката на Балканите и кризата в Чечения. Асен Агов оцени като неприемливо и предложението на руския министър на отбраната Игор Сергеев за едностранна военна помощ за Македония, която, според него, ще доведе до изостряне на конфликта. Информация на Албена Димитрова.

На днешния си пленум, Висшия съвет на БСП прие позиция, в която осъжда въоръжените провокации срещу Република Македония и изразява пълна подкрепа на суверенитета, интегритета и териториалната цялост на западната ни съседка. Като заявяват, че първостепенна задача днес е да се прекратят военните действия, българските социалисти смятат за необходимо НАТО и КФОР, в тясно сътрудничество с официалните македонски власти, да упражнят ефективен граничен контрол и да пресекат каналите за доставка на въоръжение и терористи от Косово. Екстремистите трябва да бъдат изолирани и разоръжени - се казва по-нататък в позицията на Висшия съвет на БСП. Той потвърждава и друга своя позиция - за неучастие на България във военните действия под каквато й да било форма и се обръща към другите балкански страни с призив за въздържаност. Българските държавни институции трябва да продължат категоричната политическа подкрепа и да окажат материална подкрепа в случай, че такава бъде поискана, за усилията на правителството в Скопие за преодоляване на кризата - завършва позицията на Висшия съвет на БСП по кризата в Македония.

* * *

С приеманетото на съвместна резолюция в Пловдив завърши петата редовна сесия на Смесения консултативен комитет "Европейски съюз - България". Документът съдържа становища, препоръки и констатации по трите разглеждани основни теми - аграрна политика, защита на потребителите и възможността при преговорите с ЕС да бъде отворена глава "индустриална политика". Резолюцията препоръчва последната глава да бъде отворена най-скоро с аргумента, че по нея не е необходима толково обшира хармонизация с европейското законодателство. Далеч не толкова лесни ще бъдат преговорите по глава "селско стопанство", която предстои да бъде отворена. Половината от законодателството на Европейския съюз е свързано със селското стопанство и у нас трябва да бъдат приети много закони и нормативни актове. Главата "защита на потребителите" временно е затворена, което означава, че ЕС е сравнително доволен от постигнатото. Според резолюцията на Смесения консултативен комитет обаче, участието на потребителските организации трябва да бъде по-активно при изготвянето на законодателството в тази област. Приетата в Пловдив резолюция ще бъде представена на правителството, както и на Европейската комисия и Европейския парламент. Следващата среща на Смесения консултативен комитет "Европейски съюз-България" ще бъде през ноември в Брюксел. Информация на Соня Карова.

"КНСБ инициира преговори с правителството, за да станат практически работещи приетите иначе добри трудови и социални закони", съобщи в Пловдив председателят на синдиката д-р Желязко Христов. Той взе участие във втората среща на работната група по изработването на независим доклад "България по пътя на присъединяването към Европейския съюз", който трябва да бъде готов до средата на годината. Според Желязко Христов, трябва да бъдат изработени доста подзаконови актове, свързани с отделни части от законите, като например категоризацията на труда. Вицепремиерът Петър Жотев е приел да започнат консултации с експерти от КНСБ за съзадаването на кредитни, финансови и данъчни механизми, свързани с безработицата. Този основен за страната проблем е тема на дебата, организиран от КНСБ с правителствени експерти на 6 април в НДК. Информация на Соня Карова.

* * *

В Хисар се проведе двудневен работен семинар на Националния изпълнителен съвет на СДС по стратегията за парламентарните избори с участието на лидера на партията и премиера Иван Костов, на председатели и секретари на областни организации и на няколко големи общински структури. Семинарът беше закрит за журналисти. Били са обсъждани критериите за издигане на депутатски кандидатури и общополитически въпроси - съобщиха участници в семинара. Софийската организация е внесла предложението да се изисква пет години партиен стаж от кандидат-депутатите. Това предложение било наречено от някои участници "анти Абаджиев", тъй като заместник-председателят на НИС на СДС е приет в партията през 1997 година. Лидерът на СДС Иван Костов е призовал местните клубове към повече активност. Принципите за издигане на депутатските кандидатури щели окончателно да се уточняват на заседанието на националния съвет следващата седмица. В Хисар, обаче, са били направени предложения те да се издигат от клубовете или общинските ръководства и да се одобряват от областните структури. "Кампанията ще бъде позитивна. СДС ще издигне най-добрите кандидати, а финансирането ще бъде шарено: на места - скъпо, на места - не" - заяви пред журналисти лидерът на общинската организация на СДС в Пловдив Спас Гърневски. "Като цяло кампанията ще е скромна, с позитивни послания" - допълни синият депутат Йордан Бакалов. Информацията е на Соня Карова.

Попитан как ще коментира днешното изявление на Светослав Лучников, че е възможно СДС да направи общо правителство със Симеон II, областният лидер на СДС-Стара Загора д-р Ваньо Цонов заяви, че това не е изключено, "стига Негово величество да заяви ясно позициите си по най-важните за страната външно и вътрешно политически проблеми и ориентация". Информация на Венелина Попова от радио Стара Загора.

Висшият съвет на БСП утвърди с пълен консенсус списъка на водачите на листите на "Коалиция за България", в който 7 места са дадени на коалиционни партньори и граждански организации, 15 втори и 6 трети места също ще бъдат попълнени от кандидати извън БСП. "Основният принцип за съставяне на червените листи е персонификацията" - обобщи лидерът на социалистите Георги Първенов след днешния пленум. "Залагаме на силни, ярки, утвърдени личности, което е компромис защото ощетява партийния интерес" - коментира Първанов. Според социолозите, с които работи БСП, в момента съществува паритет между сини и червени - 22 процента подкрепа, но БСП разчита и на скрития си електорат, който се активизира в последната фаза на кампанията. "Коалиция за България" ще заложи на позитивния и конструктивен тон в предизборната агитация и няма да се поддаде на компроматни атаки от страна на опонентите си" - обеща Георги Първанов. Той определи като илюзия тезата, че монархическата коалиция може реално да се намеси в политиката след изборите. Сред списъка с утвърдени граждански личности, които БСП предлага да намерят място в червената листа, са съдията Александър Арабаджиев, историците Андрей Пантев и Божидар Димитров, шефът на следствието Бойко Рашков, дизайнерката Евгения Живкова, банкерът Стоян Александров, а актьорът Стефан Данаилов ще бъде водач на листата на "Коалиция за България" в 24-ти софийски многомандатен район. Информация на Диана Янкулова.

* * *

Около 22.30 часа снощи са били запалени два кабинета в сградата на бургаския окръжен съд, съобщи РДВР-Бургас. На мястото на пожара са пристигнали веднага два противопожарни автомобила и за около 10 минути огънят е бил потушен. Щетите се уточняват. Полицията, която и днес извърши подробен оглед в съдебната сграда работи по изясняване на случая. Засега не се посочват конкретни версии - съобщава кореспондентът ни Христо Узунов.

Около 1.30 часа тази нощ е бил взривен автомобил на централната улица "Александровска" в Русе. Установено е, че тъмносиньото пежо 406 е ползвано от 36-годишният русенец Валентин Тораманов. Известно е, че той се занимава с покупко-продажби на автомобили. Според очевидци, през нощта е пристигнал автомобил, от който е излязал мъж, висок около 170 см. Той е хвърлил нещо запалено върху пежото. От взрива са изпочупени стъклата на съседните сгради. Районът е отцепен, а случаят се изяснява от русенската полиция. Информация на Наташа Димитрова.

* * *

От днес част от Шенгенското пространство стават Швеция, Дания, Финландия, както и Норвегия и Исландия, които не са членки на Европейския съюз. Единствените държави от ЕС, които запазват контрола по границите си са Великобритания и Ирландия.

Британското правителство реши да бъдат унищожени всички животни от фермите, които са до три километра разстояние от стопанствата, в които са констатирани случаи на шап. Броят на засегнатите от епидемията ферми във Великобритания достигна 524.

* * *

Избраният от НСРТ за генерален директор на БНР Иван Бориславов е видян днес в бирария "Крали Марко" във Варна. Колегата от радио Варна Пламен Енев е взел кратко интервю от него, в което г-н Бориславов е казал, че се чувства добре и си почива. Той е отказал да коментира ситуацията в БНР и бъдещите си намерения.

Уволнените от програма "Христо Ботев" журналисти ще заведат дело, стана ясно на днешната пресконференция. "Оказва се, че сме уволнени, защото сме се явили на работа", заявиха те. На пресконференцията стана ясно, че в момента действат паралелни структури на управление в БНР, т.е. хора, които заемат определени длъжности, биват дублирани от други, които са на същите длъжности. След края на работния ден в петък, т.нар. ръководство издаде две взаимноизключващи се заповеди за водещите на предаванията в събота, неделя и понеделник до обяд. Освен смяната на водещи, за която многократно ви информирахме, така нареченото “ново ръководство” на Българското национално радио прибягна и до сваляне на предавания от ефир. Тази сутрин не беше излъчена "Седмицата на бързи обороти". Слушателите на подменената програма "Хоризонт" не слушат предаванията “Ники и приятели” и "Хоризонт за вас". Авторското предаване на Николай Атанасов е заменено от музикално предаване, а вместо “Хоризонт за вас” в ефир ще звучи четиричасово издание на “Класика и танци”. В отговор на въпрос на Светлана Божилова от НСРТ, бе казано, че хора, работещи по длъжностна характеристика в програма "Христо Ботев", водят предавания по "Хоризонт", без да са преназначени там. В понеделник - 26 март - протестиращите ще блокират в 12.30 часа бул. "Драган Цанков" пред сградата на БНР. Във вторник в 17.30 часа ще има хепънинг пред езерото "Ариана" на "Орлов мост" в подкрепа на протеста, съобщи главният секретар на СБЖ Снежана Тодорова.

Прогнозата за времето:

И през следващото денонощие времето ще остане топло. По-значителни увеличения на облачността ще има над Северна България и утре в следобедните часове. Ще продължи да духа умерен югозападен вятър. Минимални температури между 9 и 14 градуса, в София 13, максимални между 23 и 28, в София около 25-26 градуса. Във вторник облачността над Северна България ще се увеличи и там ще превали дъжд. В Южна България ще има разкъсана облачност и ще се задържи, все още топло. Минималните температури ще бъдат между 8 и 13, а максималните между 18 и 23 градуса, в южните райони до 26-27. В сряда от север ще нахлуе студен въздух. В цялата страна ще завали дъжд и температурите ще се понижат чувствително.

В бюлетина на използвани информации на репортерите, кореспондентите и прослушвателната служба на "Хоризонт".


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com