Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Новини, 15 ч., 26.03.2001 г. (26-3-2001)

Обзорна емисия новини в 15 часа на 26 март, подготвена от екип на новинарския център на БНР.

Започнало е разследване срещу собственика на мажоритарния дял от авиокомпания "Балкан" Гад Зееви, съобщи израелската телевизия. Зееви е поставен под домашен арест, а доскорошният собственик на "Мобилтел" Майкъл Чорни е задържан в полицията. Гад Зееви е бил разпитван през целия вчерашен ден за произхода на 600 милона долара, с които е купил 20 процента от израелската телефонна компания "Безек". Подозрението на израелските власти е, че Зееви е получил парите от Майкъл Чорни, а при сключването на сделката са нарушени израелските закони. Разследването се води от дирекция, занимаваща се с международни престъпления.

Македонски полицейски автомобил с петима офицери е бил нападнат на път между стлицата Скопие и границата с Косово, в резултат на което е бил ранен един полицай. Инцидентът е станал на пътя между Визбегово и пропускателния пункт Блаце. Предполага се, че нападението е дело на албански сепаратисти.

Движение "Гергьовден" е против решаването на конфликта в Македония с военна сила. Това каза председателят на Горната камара на движението Слави Кашеров, според когото България трябва да направи задълбочен анализ доколко е подготвена да посрещне последиците от конфликта в Македония, като евентуална бежанска вълна и поредното прекрояване на границите в района. Според "Гергьовден", съществуват рискове за националната сигурност на страната ни. Информация на Радостина Билярска.

"Малко вероятно е отмяната на краткосрочните визи да доведе до масирана емигрантска вълна". Това каза шведският посланик в София Стен Аск на пресконференция, на която коментира резултатите от срещата на върха в Стокхолм. Швеция не е поставяла конкретни суми за дневна издръжка при престой в страната, но граничните й власти ще искат да се убедят, че пътуващите натам могат да се издържат по време на пребиваването си, уточни посланик Аск. Според него, проблемът за свободното движение на хора не е толкова спорен, колкото изглежда на пръв поглед. Посланик Аск подчерта, че най-вероятно, на новите членки ще бъде наложен преходен период по този въпрос след евентуалното им присъединяване, но той ще е по-кратък от исканите от Германия 7 години. В момента има противоречие между България, която иска по време на шведското председателство да отвори три допълнителни глави - Индустриална политика и Европейски валутен съюз - и Европейската комисия, според чиито оценки страната ни не е функционираща пазарна икономика, каза шведският посланик. Швеция ще предложи сравнителен анализ на кандидатките, след което да се вземе решение. Посланик Аск припомни, че следващият критерий е конкурентният натиск на общия пазар, където България трябва да концентрира усилията си върху продуктивността. Посланик Аск оцени 1 януари 2007 година, като реалистична дата за пълноправно членство на страната ни при условие, че се запази икономическата и политическата стабилност. Той обърна специално внимание на предстоящите парламентарни избори и на варианта за коалиционно правителство след тях, като подчерта важността на икономическия растеж и разпределението на богатствата, защото големият процент бедни е потенциален източник на криза. Информация на Албена Димитрова.

Министър-председателят на Финландия Пааво Липонен пристигна на двудневно официално посещение у нас по покана на премиера Иван Костов. Гостът бе тържествено посрещнат на площад "Света София". В този час вече започват и разговорите на четири очи между министър-председателите Костов и Липонен. По-късно предстоят разговори на двете делегации. Заедно с Пааво Липонен в София пристигнаха държавният секретар и председател на Съвета по въпросите на Европейския съюз към финландското правителство Алек Алто и съветникът по въпросите на Европейския съюз в кабинета на министър-председателя Яри Луото. Предстои да бъдат обсъдени двустранните отношения, процесите на разширяване на ЕС, регионалното сътрудничество и ситуацията на Балканите. По-късно днес министър-председателите Костов и Липонен ще дадат съвместна пресконференция, след което гостът ще бъде приет и от председателя на Народното събрание Йордан Соколов. Информация на Диана Чепишева.

"Блестящ посланик на своята държава в България" - така президентът Петър Стоянов нарече извънредния пълномощен посланик на Кралство Испания у нас Хосе Кодерк. На церемония на "Дондуков" 2, испанският дипломат беше награден с най-високото държавно отличие орден "Стара планина" - първа степен. "Съпричастност е думата, която най-точно характеризира вашата мисия в България, каза президентът Стоянов, подчертавайки личните заслуги на посланик Кодерк за развитието на българо-испанските отношения. "Днес България е много по-добра страна от тази, която намерих преди 4 години, заяви от сквоя страна Хосе Кодерк. Той добави, че ще бъде истински щастлив, когато страната ни стане пълноправен член на Европейския съюз, а хората постигнат благосъстояние като това на гражданите на Европа. Испанският дипломат посвети своя орден на всички сътрудници от посолството, с които е работил през последните години и на българските си приятели, които по думите му са го научили как да обича страната ни. Информация на Силвия Великова.

НСРТ обсъди доклада на Контактната група, излъчена от съвета, с мандат да изслуша двете страни в конфликта в БНР. В документа, изготвен от декана на Факултета по журналистика и масова комуникация проф. Веселин Димитров и юриста от ДКД доц. Нели Огнянова, се съдържа изводът, че и двете страни - УС и протестиращи - си дават сметка, че програма "Хоризонт" във вида, в който се излъчва от 19 март, не отговаря на професионалните критерии и не може да върви в този вид. Това информира членът на съвета Георги Лозанов и добави, че контактната група е натоварена със задачата да продължи разговорите с УС и протестиращите, за да търси зони на възможен компромис. Друга обща констатация на двете страни, представена от групата, гласи, че трябва да се създаде програмен съвет, който да възстанови излъчването на оригиналната програма "Хоризонт". По думите на Георги Лозанов, УС на БНР трябва да си даде ясна сметка, че няма паралелни екипи за работа в "Хоризонт" и че трябва да работи с професионалистите в програмата.

На пресконференция, спортните журналисти от програма "Хоризонт" обясниха защо са били свалени от микрофон. Стана ясно още, че спортният репортер на БТА, който е присъствал на пресконференцията, е получил нареждане да не я отразява. Спортният репортер на БНТ Витомир Саръиванов се е включил пряко по "Канал 1", за което са му поискани обяснения от неговия главен редактор.

Десет души са били ранени при тежка катастрофа, станала снощи на пътя между селата Краина и Козарска - Смолянска област. Излизайки от пътя, 20-местен автобус "Авия-Чавдар" се преобърнал няколко пъти в 50-метрова пропаст. Със счупвания и контузни рани са 41-годишния шофьор на автобуса и 9-ма пътници. Те са настанени в болниците в Златоград и Смолян и няма опасност за живота им. Причините за катастрофата се изясняват, информира Виолета Килюрова.

От днес в рамките на националната седмица за борба с рака на гърдата в Националната специализирана болница за активно лечение по онкология всички жени могат да се изследват безплатно. Разкрити са два специални кабинета. Изследванията се препоръчват за всички жени над 35 години. Онколозите се надяват тази година да бъдат прегледани повече от 2 милиона жени. Всяка година новооткритите болни от рак на гърдата са над 3 000, като от това заболяване страдат 70 на всеки 100 000 жени. Информация на Красимира Маринова.

Данъчните служби и бюра ще работят на 31 март, събота, и 1 април, неделя, за да приемат годишни декларации и плащания по данъците върху печалбата, както и вноските за местните данъци и такси. Работното време през двата дни ще е от 10.00 ч. до 15.30 часа. Това съобщи във факс Главна данъчна дирекция. Тъй като крайният срок за подаване на годишната декларация за корпоративното облагане и за плащанията с 5 на сто отстъпка на данък сгради и такса смет изтича в неприсъствен ден - събота, документите и сумите ще се приемат и в понеделник, 2 април. Данъчните служби и бюро в цялата страна в този ден ще имат удължено работно време - до 19 часа, но ще се приемат декларации и след този час, ако има чакащи граждани. С удължено работно време - от 8.00 ч. до 19.00 ч., без обедна почивка ще се работи от 27 март до 30 март. От средата на март на територията на цялата страна са разкрити 43 допълнителни пункта за подаване на данъчни декларации. Главна данъчна дирекция напомня, че декларациите за данъците върху печалбата и за доходите на физическите лица освен да се изпращат по пощата с обратна разписка, могат и да се подават в определени пощенски станции като там се получава и входящ номер.

Фондация "Бъдеще за България" дари на детската градина в село Василовци, област Монтана, спално бельо, лакомства и играчки. Преди месец и половина фондацията е отпуснала 4 хиляди лева за ремонт на детското заведение, чиято 20-годишна сграда беше в плачевно състояние. В строителните работи са били ангажирани и работници, наети по програмата за временна заетост. Информация на нашия кореспондент Николай Драгиев

Ден на траур в памет на жертвите от серията атентати, при която загинаха 23-ма души и над 100 бяха ранени, бе обявен от властите в руския Ставрополски район. Предполага се, че серията от взривове в трите курортни селища е дело на чеченските бунтовници. Днес ще бъдат погребани шест от жертвите от атентата в Минералние води, където през последните 24 часа от раните си в болницата са починали още двама от ранените при взрива. Все още в болница се намират около 20 души, които според лекарите са в тежко състояние. Продължава издирването на извършителите на взривовете, като до сега властите са задържали 4 души.

Седмична прогноза за времето

До края на деня ще продължи да духа слаб, до умерен, а северно от планините до силен вятър от югозапад, който ще пренася топъл и прашен африкански въздух. Утре облачността ще се вплътни и след обяд и през нощта на много места отначало в Западна България, а по-късно и в останалата част от страната ще превали дъжд. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще бъдат между 19 и 24 градуса, в крайните южни райони все още до 27 градуса. В сряда температурите ще продължат да се понижават и максималните ще бъдат между 12 и 17 градуса, в Североизточна България 9-10. От запад валежите ще спрат и облачността ще се разкъса и намалее,а в Източна България до обяд все още ще превалява дъжд. В четвъртък и петък времето ще бъде предимно слънчево. Минималните температури ще бъдат между 1 и 6 градуса, а максималните между 13 и 18, през втория ден с 1-2 градуса по-високи. Към края на седмицата облачността отново ще се увеличи и главно в неделя е възможно да превали слаб дъжд. Температурите слабо ще се повишат.

В емисията са използвани материали на репортерите, кореспондентите и прослушвателната служба на БНР.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com