Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Новини, 27 март 2001 г. (27-3-2001)

Представителят за свободата на медиите към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа г-н Фраймут Дюве е изразил пред външния министър Надежда Михайлова своята загриженост за конфликта в БНР. Това се казва в прес-съобщение на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. В съобщението се припомня, че на 21 март в помещенията на Българското национално радио са влезли полицаи, които са попречили на достъпа на журналистите до студиата. Журналистите протестират срещу назначаването на новия Генерален директор, което, според тях, е политическо. На 22 март 7 журналисти, между които и ръководители на протеста, бяха уволнени. Днес, г-н Фраймут Дюве, бе информиран, че други журналисти също се страхуват за работните си места. Фраймут Дюве отново изтъква необходимостта за открит диалог за бъдещето на обществените медии в България. Той приканва съответните власти да избягват прилагането на по-нататъшни репресии срещу журналистите.

Диалогът между журналистите и настоящото ръководство на БНР е застрашен от провал, заявяват редактори, репортери и водещи в програма "Хоризонт" в становище до членовете на Контактната група за решаване на конфликта в БНР доц. Нели Огнянова и проф. Веселин Димитров, с копие до Александър Бръзицов. Като мотиви се изтъкват изготвените графици за работата в новините и предаванията, които са в грубо противоречие с вътрешната нормативна уредба за журналистическата дейност в програма "Хоризонт". В нарушение на вътрешните правилници редакторите на предаванията са принудени да работят в екип с журналисти от друга програма, които нямат квалификацията да водят актуални социално-политически предавания. "В информацията от НСРТ, след доклада на контактната група се говори за "незабавно нормализиране на обстановката в БНР чрез възстановяване на оригиналната програма". Това възстановяване не може да стане чрез принуждаване на част от журналистите да работят в пълно противоречие със съществуващите правила," пише в становището.

Конфликтът в БНР трябва незабавно де бъде решен, заяви за Радио Стара Загора Моньо Христов от Народен съюз. Според него ситуацията сега е абсурдна - от една страна протестиращите твърдят, че им е отнето правото да информират, а от друга обществото губи правото си да бъде информирано. Според Христов контактната група трябва да успее в опитите си да създаде условия за някакво разбирателство между двете страни в конфликта. На въпрос трябваше ли отговорни институции в държавата като парламента, президентството и МС да се намесят в решаването на конфликта в БНР, каквито очаквания има в част от обществото и някои медии, Моньо Христов каза, че това е недопустимо, защото би предизвикало вълнообразна политическа реакция преди предстоящите избори. Според Закона за радиото и телевизията, единствено НСРТ може да сложи край на този конфликт и трябва да го направи час по-скоро. Информация на Венелина Попова от Радио Стара Загора.

Българската медийна коалиция публикува в своята ИНТЕРНЕТ-страница на адрес bmc.bulmedia.com /в раздел "Събития" - подраздел "Форуми"/ 30-минутните експозета на кандидатите в конкурса за генерален директор на БНР, изложени по време на публичното събеседване пред НСРТ на 2 и 5 февруари тази година. Концепциите могат да бъдат намерени и в порталния сайт "Булмедиа" - на адрес: bulmedia.com /в раздел Медия ФОРУМ/. Всеки от посетителите на сайта може да напише своите впечатления от концепциите на кандидатите. В отделен форум на сайта могат да се изразяват становища по кризата в БНР.

Днес, в 50-я ден на протеста в Българското национално радио, СБЖ и СЖБ "Подкрепа" организират на езерото "Ариана" хепънинг под надслов "Прощаване с "Хоризонт". Хепънингът започва в 17,30 часа и в него ще участват Кристина Димитрова, Силвия Кацарова, Ирина Флорин, Чочо Владовски, дует "Ритон", Шкумбата и други.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com