Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Костов: Данъчните преференции за IT ще ни отдалечат от ЕС (28-5-2001)

“Изцяло подкрепям идеята, парите за преквалификация и обучение в областта на високите технологии, да се признават за разход на IT фирмите”. Това заяви премиерът Костов на срещата си с представители на Българската асоциация по информационни технологии /БАИТ/ и Интернет общество – България.

Едно от основните искания на браншовата организация към изпълнителната власт бе за намаляване на данъчната тежест в технологичния сектор. В отговор премиерът обясни, че принципите на Обединена Европа изключват данъчните преференции за конкретен бранш в дадена страна- членка.

Премиерът се ангажира с обещание за изграждане на нормативна база за развитието на интернет и информационните технологии, съгласувана с тази на Европейския съюз. По думите на Костов, политиката на това правителство е за общо намаляване на данъчното ниво в страната, а не за преференции в отделен сектор.

На същата позиция бе и министърът на транспорта Антони Славински. “Аз съм сдържан по темата за данъчните преференции, защото те биха ни забавили в преговорите ни с Европейския съюз”, заяви той като обясни, че прилагането на този механизъм може да ускори процесите тук в България, но ще забави общото ни интегриране с ЕС.

Основните искания на БАИТ към държавната администрация са за ускоряване на амортизационната норма за хардуер; прекратяване на нелегалния внос на високотехнологични продукти и спиране на сивата икономика; данъчни преференции за високотехнологичния бранш; по-добра координация между представителите на този бранш и държавните органи и създаване на специализирано министерство, координиращо цялата дейност по развитието на високите технологии.

В отговор, премиерът препоръча да се създаде специализирана агенция към Министерството на държавната администрция или към транспортното ведомство. Иван Костов наблегна и върху използването на високите технологии за решаване на въпроса с безработицата. Акцентите му бяха върху навлизането на компютрите и интернет в образователната ни система, използването им за реинтегриране на инвалидите сред трудоспособната група и повишаването на квалификацията на активното население на средна възраст.

“В сферата на интернет и технологиите възможностите са безгранични. Затова и ние предвиждаме насърчаване на конкуренцията и либерализацията на пазара, което ще създаде нови работни места”, бе категоричен Иван Костов. По време на срещата бе повдигнат и въпроса за спазването на Закона за обществените поръчки като бе припомнено, че основно Министерството на финансите най-често го нарушава. От БАИТ отново припомниха усилията, които асоциацията е траябвало да положи, за да бъде спрян “необмисления” Закон за високотехнологичните паркове.

От Славински и Костов бе потърсен отговор за намеренията на държавата по отношение на фирмата “Информационно обслужване” като отново бяха припомнени факти за нарушенията там. Премиерът и министърът на транспорта бяха единодушни, че на дружеството му предстои приватизация и призоваха фирмите от технологичния бранш да съдействат на държавата при открити нередности и при оформянето на законодателни текстове за IT.

Председателят на “Интернет общество” Вени Марковски от своя страна препоръча отношенията между държавните органи и браншовите организации да бъдат "на равна нога". Той припомни за експертната намеса на “Интернет общество” при приемането на Закона за далекосъобщенията, отмяната на лизенциите за интернет-доставчиците и при обявения търг за закупуване на компютри за училищата.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com