Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Нова година в web – изненади, подаръци и купища виртуален сняг (29-12-2001)

Определено не липсва коледно настроение в нашето интернет-пространство. Българските новинарски портали и тази година не изневериха на добрата стара традиция на коледната украса и още от началото на декември “нахлупиха” червено-бели шапки със звънчета. Банери с поздравления и новогодишни оферти напълниха заглавните страници на почти всички интернет-портали в бг-пространството.

Как “празнува” онлайн българският интернетаджия? Активната форумна младеж у нас от една седмица говори само за едно – как така стана, че умряха седем деца в дискотека “Индиго” и какви са изводите за обществото. Тази трагедия в известна степен помрачи предпразничното настроение и в web. За пореден път стана ясно, че форумното общество, дори и в навечерието на Коледа, прибягва до Мрежата, за да сподели гражданската си позиця.

Отвъд диалогичността празникът web копира и друга страна от реалния ни живот – трескавото обикаляне на магазините и избирането на подаръци. Българските електронни магазини реагираха адекватно на тръсенето. Освен, че по заглавинте им страници плуват виртуални снежинки , повечето от тях предлагат специални промоции за коледно пазаруване и специални търговски пакети със стоки, подходящи за подаръци www.books.bg.

За тези, които се чудят как да се свържат с роднините си в Щатите, planetphone.cyberianet.net/ предлага новогодишен вариант. Тези, които все още се чувстват новаци в темата “Коледа”, могат да научат доста неща от българските интернет страници, посветени на дните между 25-ти декември и 1-ви януари. Там подробно е обяснено какво повелява традицията през тези дни. Какво да се яде на празника, по-популярни готварски рецепти, как да си украсим къщата, как се празнува по света, на какъв адрес да напишем писмото до Дядо Коледа, какво стана с Дядо Мраз, някоя и друга коледна история, коледни песни за download и т.н.

За първи път тази година известният български портал Dir.bg и неговите партньори организират новогодишна лотария в Интернет с много подаръци friendsplus.dir.bg/. В лотарията са се включили над 20 водещи фирми, които дават възможност на посетителите да спечелят предметни награди чрез участие в празнична томбола. Късметлиите ще си ги получат след 10 януари 2002г.

Покрай новогодишните празници Most Computers www.most.bg също направи няколко изгодни предложения на тези свои клиенти, които са решили да използват тринадесетата си заплата, за по-дълготрайна IT-инвестиция. Не са за изпускане офертите на виртуалния търговски център www.Bgsell.com. От 7 декември до 5 януари може да се възползвате от коледните изненади на BgSell, които включват коледна промоция, коледна игра, коледни отстъпки за интернет книжарницата на ценътра и безплатни подаръци към покупките.

Докато тук още се учим как да посрещаме празника виртуално, в Глобалната мрежа се вихри цяла индустрия за Коледа и Нова година.

Всичко, което в делник знаете, че можете да намерите в Интернет, вече го има и в коледен контекст. Картички, десктопи, софтуер, MP3-ки, коледни истории, сайтове за коледни вицове, детски книжки за Коледа, 3D анимации адреси с клипарт, коледни дръвчета и какво ли не. В целия християнски свят еленът Рудолф и Санта Клаус са основната емблема на коледните и новогодишните празници. (Снежанка изглежда нe е е особено популярна :)! )

Невъзможността да прекарате празника на всички места, които искате да посетите се иска се компенсира в web с виртуалните разходки из различни кътчета на света, видео, снимки или разкази за изпращането на старата година по света. Интернет е пълен с лични страници на Санта Клаус, е-mail адреси, списъци с любимите филми, песни, web адреси или истории на Дядо Коледа www.santas.net/welcome.htm. Класации на най-търсените коледни играчки за 2001г. Компютърни игри с дядо Коледа.

Освен, че в светът на Глобалната мрежа властват Рудолф и белобрадия старец, в снежните трескави дни доста пазарува. В този благодатен за интернет-бизнеса период Net-ът е е един голям хипермаркет. Покрай много популярни сайтове за Коледа гъмжи има цял рояк досадни рекламни прозорци. Няма интернет-магазин, който и тази година да не се е погрижил с предложенията си за коледни подаръци и новогодишните промоции. По традиция и тази година Amazon.com и Yahoo предлагат списъци си с 10 на най-търсените стоки през изминалата година, групирани в различни категории.Няколко интересни места за коледен браузинг в www.bg:

brayan.hit.bg/xmas/ - тук има коледни MP3-ки, десктопи, картички и няколко готварски рецепти за празника;

koleda.hit.bg/ - коледно сайтче са готвене, картички, подскачащи насам-натам дядо коледовци и информация за празника;

margaritta.dir.bg/praznichen/koleda.htm – Знаете ли всъщност каква е следващата година според азиатския календар? Прочетете малко повече за годината на черния воден кон;

www.geocities.com/nomer6/bulgaria.html – Всичко за празнуването на Коледа в България. Сайтът е на английски и по всичко личи, че не е за нашенци;

gatyo.hit.bg/ - Няколко идиотски видео клипа на коледна тема, за тези, които полудяват от бездействие и преяждане в къщи;

clubs.yahoo.com/clubs/bghelpcenterusa – популярен форум в Yahoo, посещаван предимно от хора извън България. Около Коледа и Нова година, там се водят усилени празнични дискусии.Част от адресите за празнична разходка извън дома:

christmasfreebies.com/ - всичко за Коледа и Дядо Коледа;

www.freechristmasscreensavers.com/ - за тези, които имат нужда компютърът да им напомня какъв сезон е навън;

www.winbigcentral.com/xbox - новогодишна томбола за игровата конзола Xbox;

freechristmassoftware.com/ - софтуер;

forums.christmas.com/ - коледни форуми;

www.canadiansinchina.com/ - специален коледен сайт за канадците в Китай;

www.flw.com/merry.htm – в случай че се чудите как да кажете “Весела Коледа и честита Нова година” на вашите приятели в Португалия, Исландия или Италия. Поздравлението на 350 езика.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com