Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Windows на български обвърза страната с дългосрочни плащания (1-7-2002)

“Който е подвел Министерски съвет да се съгласи на сделката с Microsoft без търг, при високи и цени и при липса на алтернатива, трябва да си ходи.” Това зяви Вени Марковски на среща с журналисти в края на миналата седмица.

По повод скандалната сделка за 30 хил. десктоп пакета от Microsoft на стойност 13 млн. долара бе припомнено, че “Информационно обслужване” вече закупи 8 хил. Office пакета и 1 000 MS .Net сървърни конфигурации на общата стойност от 1 млн. долара. Доколко ефективно се използват тези ресурси не е ясно. Факт е обаче, че страната ни инвестира наново за още софтуер и то при непрозрачна търговска процедура. В резултат на нея страната ни ще плаща през следващите 3 години 13 млн. долара за лиценз, плюс допълнителни разходи при ъпгрейд или нови преводи.

Във връзка с това, Вени Марковски отбеляза и факта, че БТК е обявила търг за закупуването на софтуер, изцяло съобразен със Закона за обществените поръчки. След като тази държавна организация го прави, значи принципно е приложим ЗОП и за казуса Microsoft. Ако тази корпорация спечели търга и достави на комуникационната компания своя операционна система, ясно ще проличат двойните стандарти, с които работи държавата след като един и същ софтуер го купува със закон и без закон.

Марковски припомни, че компания Apple от години насам има преведен софтуер на български, но той не е закупен от държавни органи, както и факта, че съществуват по-евтини софтуерни продукти с отворен код.

Във връзка с непрозрачинте договорености между държавата в лицето на министър Димитър Калчев и софтуерния гигант, Вени Марковски припомни за проектозакона на депутата от СДС Димитър Абаджиев от миналата година за изменение на Закона за защита на потребителя и дълго лансираната в общественото пространство идея , софтуерните продукти на Microsoft да бъдат преведени на български език. В крайна сметка корпорацията локализира Windows и Office за българския потребител за 3 млн. долара. “Не мисля, че трябва да се обвързва локализацията на софтуера с ангажимент държавата да го купи”, е мнението на Вени Марковски, който коментира скандала от позицията си на физическо лице, а не като председател на “Интернет общество – България”.

А че подобни ангажименти са се обсъждали още през април месец личи от новина , отбелязана в правителствения бюлетин на Министерски съвет , 876 брой от 8-14 април 2002 г., в който се съобщава “…Водят се преговори за покупка и легализиране на програмни продукти на Майкрософт за нуждите на държавната администрация. Споразумението ще бъде за използване на лицензиран софтуер на български език и обучение на потребителите.”

За преговорите става ясно след срещата на управляващия директор на Майкрософт-България Теодор Милев със Симеон Сакскобургготски, в която се споменава и за възможна персонална среща Симеон-Бил Гейтс. Не е ясно кой и на какво ниво води тези преговори, но поне се изяснява, че министър-председателят е бил официално запознат с факта, че MS ще ни продава софтуер.

Както личи от публикация още на 19-ти април в сайта на Министерски съвет www.government.bg “…България ще получи от "Майкрософт" съвременен софтуер на български език. Сделката няма да е по Закона за обществените поръчки, защото "Майкрософт" е единственият доставчик на тези програмни продукти, уточни министърът на държавната администрация.”

Припомняме, че на 28 март 2002г. Майкрософт официално пусна на българския пазар първите локализирани на български език версии на продукти на компанията - Microsoft Windows XP Professional, Microsoft Office XP Professional и Microsoft Office XP SBE. От 19-ти април до 28-ми март се знае, че Закон за обществени поръчки няма да има.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com