Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Димитър Киров: Отново пробват държавен контрол върху интернет (2-9-2002)

Корупцията се насърчава с въвеждане на лицензи за операторите, твърди членът на Съвета за информационни технологии при президента в разговор с Десислава Ризова- Какви ще бъдат основните промени в правния режим след приемането на Закона за далекосъобщенията?

В момента в България едва ли има повече от няколко човека, които да могат да отговорят на този въпрос. Начинът на писане на законопроекта - без никаква публичност, без обсъждане на текстовете с неправителствения сектор, от анонимни автори, ни постави пред свършен факт. "Интернет-общество" не е поканено за консултации. Асоциацията на компютърните фирми БАИТ не е консултирана. Асоциацията на интернет-операторите БАИ - също. Не е потърсено съдействието на чуждестранните консултанти по програмите на ЕС и САЩ като "Глобалната инициатива за политиката в Интернет" например.

- Какви ще са промените в областта на достъпа до интернет?

- От гледната точка на потребителите, каквито са и нашите членове, най-опасни са възможностите за контрол върху достъпа до интернет посредством лицензирането на операторите. В България думата лиценз е вече мръсна дума. Това правителство дойде с обещанието да намалява лицензите - точно с такова обещание си отиде и предишното. Но СДС поне се усетиха навреме и отстъпиха пред гражданския натиск, за да няма лицензиране. Иван Костов изживя доста голяма трансформация - от човек, чието правителство се опита да наложи лиценз, до член на "Интернет-обществото". Лицензите са свързани неразривно с корупцията. Не може да казваш, че се бориш срещу корупцията, а в действителност да я насърчаваш с въвеждането на лицензи. Освен това, когато държавата дава лиценза, тя може и да си го взима. В западните страни няма такива проблеми, защото там културата е различна, гражданското общество е силно и с вековни традиции. У нас гражданското общество е на има няма 10-годишна възраст. Как да очакваме, че чиновникът ще бъде добронамерен, след като той десетилетия наред е издевателствал с хората? Можем ли да имаме доверие на създателите на закона, след като сред тях са същите хора, които преди 3-4 години се бореха упорито да има лицензи и много страдаха, когато те бяха отменени от Върховния съд?

- Как ще се отрази това на потребителите?

- Ще се вдигнат цените за ползване на интернет. При годишна такса в размер на процент от приходите очевидно е, че ще има увеличение. Хората и без това нямат пари, но държавата не пропуска да ги накаже, един вид "Щом ползвате интернет, значи имате повече... ДАЙТЕ!"

- - Познат ли е подобен подход за регулиране на материята в някоя друга държава?

-Подобен подход не е познат в нормалните държави, но е добре известен в страни като Русия, Виетнам, Саудитска Арабия, Афганистан... А, не, в Афганистан нещата се променят, но там не управляват талибани. Виждате ли в каква "чудесна" компания се опитват да ни поставят новите управляващи?

- Правителството твърди, че законът е предпоставка за продажбата на БТК. Каква точно е връзката?

- Връзка не може да има. Но може да се задават много и неудобни въпроси: ами ако не продадат БТК? Или може би са сигурни, че ще я продадат? А защо са толкова сигурни? Защо една немска банка (Дойче банк) препоръчва да се продава българския телеком, а една друга немска банка (Комерцбанк) препоръчва да не се продава узбекистанският телеком? Защо министърът казва, че няма да позволи да се прави бизнес на гърба на БТК? Нали ще я продават, защо той се грижи за интереса на една частна фирма? И какво значи "справедлива цена за БТК" - да не сме в съд, че да вярваме в справедливостта на закона? Справедлива, но за кого?

- Твърди се, че този закон ще либерализира пазара. Вярно ли е?

- Би трябвало той да определи развитието на пазара в следващите 5 години, но кой знае какви са ги надробили бюрократите от МТС? Щом така го крият този законопроект, щом не го дадоха за публична дискусия, щом не се знае кои авторитетни български експерти стоят зад него.... Страхувам се, че нещата там са много контролирани и текстовете ще облагодетелстват определени интереси. Не ме питайте какви - те ще станат известни скоро и без това.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com