Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

OДС към Филчев: "Интернет общество - България" са прави за БТК (2-12-2002)

Представителите на ОДС внесоха в канцеларията на главния прокурор искане за спиране сделката за продажба на БТК. Днес депутатитите Димитър Абаджиев и Иван Иванов от парламентарната група на ОДС, заедно с Гроздан Караджов - бивш главен секретар на МТС и председател на борда на БТК поискаха от главния поркур Никола Филчев да спре незаконната приватизационна процедура по продажбата на БТК.

Депутатите подчертаха, че четирима министри и шефът на Агенцията по приватизация ще извършат престъпление, ако продадат телекома на австрийскто дружество “Вива Венчърс”. “Съобразно правомощията, които са възложени от стратегията за приватизация на БТК, това са министър Николай Василев, министър Милен Велчев, министър Пламен Петров, Николай Свинаров и изпълнтелният директор на АП Апостол Апостолов”, заяви Димитър Абаджиев.

Според опозиционните депутати, длъжностните лица, които са натоварени с определени отговорности от Народното събрние за преговарят за продажбата, са на път да извършат закононарушение, от което държавата ще загуби, вместо да реализира приходи. БТК не е обикновено дружество, а е свързано със стратегически държавни интереси и с националната сигурност.

“Помолихме главния прокурор чрез Върховната касационна прокуратура да предприеме необходимите мерки в съответсвие със Закона за съдебната власт (чл. 119 ) за предотвратяване извършването на това престъпление”, бяха категорични депутатите Абаджиев и Иванов, на излизане от среща с ръководството на прокуратурата.

Основният аргумент на народните представители, е че сделката се извършва в нарушение на Националната стратегия за приватизация на БТК, приета от Народното събрание и имаща сила на задължително решение.

Действията на Агенцията по приватизацията са в нарушение и на Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, и на конкретни разпоредби.

“Съобразно определената цена и на това че вече е определен купувача, и в следствие на нетния приход на дружеството ще има щети , а не приходи за държавата”, казаха депутатите. Според представителите на ОДС, “Вива Венчърс” не е стратегически инвеститор.

Стратегията е нарушена и с липсата на т.н. "златна акция", чрез която се защитава националния интерес на страната. В нарушение на своето решение, Агенцията е приела документите на кандидат-купувача “Вива Венчърс” след определения срок за подаване на оферти (4-ти април 2002г.). АП не е поставила като изискване в конкурсната документация кандидат-купувачите да поемат ангажименти за закупуване, модернизиране и поддръжка на оборудването в МО и МВР поделенията, както се изисква от Стратегията. Не е спазено и изискването бъдещият собственик да инвестира собствени допълнителни средства, извън печалбата на БТК.

От страна на Главна прокуратура Христо Манчев – шеф на Върховната касационна прокуратура и зам.-главен прокурор заяви, че обвинителите ще предприемат всички мерки в рамките на закона и в рамките на техните отговорности. “Дайте ни време да се запознаем с документите”, каза Манчев. До 11-и декември 2002г. трябва да приключат преговорите с купувача, а за 12-и е насрочено делото на "Интернет общество България" срещу сделката.

Специално за portal.bg вносителите казаха, че подкрепят силната гражданска позиция на "Интернет общество България" и желаят успех в неравната битка срещу Агенцията за приватизация. Именно поради тази причина, посочват те в писмото до Филчев "очкаваме да протестирате незаконосъобразните актове, свързани с приватизацията на БТК пред Върховния административен съд".

Внесеното искане е напълно съгласувано с ОДС и е било подписано от лидера на партията Надежда Михайлова.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com