Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Вива БТК - скандалът продължава (2-12-2002)

"Започна да се открехва вратата на информационното затъмнение около приватизацията на БТК. Стана ясно защо Агенцията за приватизация (АП) ревностно крие исканията на избрания купувач - австрийското дружеството с ограничена отговорност Вива Венчърс Холдинг.

Привилегированата фирма е допусната да участва в процедурата, без дори да е съществувала към момента на подаване на офертата, не управлява според изискванията фондове от над 300 млн.евро, плаща само 160 млн.евро за 65% от БТК, а взима 222 млн.евро за управлението на собствената си компания, не иска да плаща 74 млн.евро данъци върху горната сума, не харесва телекомуникационното ни законодателство, и т.н. И точно когато си мислехме, че нищо в исканията им не може да ни изненада, новата седмица ни постави нови гатанки.

Финансовата задача, която Вива Венчърс ООД поставят, е:

За колко години ще си върнат платените за БТК 320 млн.лв.

ако заварят в компанията 80 млн.лв., приберат печалбата й за 2003 година, която се очаква да е в размер на около 240 млн.лв. и имат да получават за управлението на БТК още 80 млн.лв. (80+240+80). Отделно, с условието си до осъществяването на сделката да не се раздават дивиденти, те де факто ще приберат като дивиденти и печалбата за 2002 г., която се очаква да е в размер на 232 млн.лв. - чисто, след данъчно облагане.

Всеки ученик в трети клас, втори срок, ще ви каже, че ще си изплатят харча за по-малко от една година и дори ще им останат 310 милиона. Тъкмо от тези пари Вива Венчърс ще дадат в края на 2003 г. вместо сумата, задържана от тях в т. нар. "доверителна сметка".

Дано до края на преговорите и АП да мине във втори срок на трети клас и да осъзнае, че купувачът ще си изплати даденото за БТК само за 1 година. Пълнолетните граждани на Република България са длъжни да знаят, че даването на подобни подаръци от държавното имущество е предмет на Глава шеста, Раздел І от Наказателния кодекс.

Тактическата задача, която Вива Венчърс ни поставят, е:

Как ще растат изискванията на купувач на БТК, ако процедурата предвижда преговори с единствен кандидат.

Всеки ученик в пети клас ще Ви даде отговора на задачата - условията на Вива Венчърс ООД ще растат като геометрична прогресия. И ще бъде прав! "Мъдрите" наредби, съчинени от АП за случаи като този, предвиждат веднага след внасяне на офертите продавачът да определи победителя, а едва след като доброволно елиминира конкуренцията, му предлага да си повиши цената. За всеобщо учудване неблагодарният купувач отказва. Как ще постъпите, ако продавате част от имота си и искате да получите най-добра цена и най-добър съсед едновременно? Ще изгоните ли другите кандидати, преди да сте се спазарили по основните си искания с най-добрия? По този порочен начин АП продава най-голямата и най-печеливша българска държавната компания.

Неслучайно и исканията на купувача Вива венчърс рязко ескалираха:

- Парламентът да приеме в срок преди приключване на сделката новия Закон за Далекосъобщенията в приемлив за купувача вид. Това е първият опит в историята на България за установяване в частен договор на задължение за народните представители да гласуват "под строй" законодателни текстове, одобрени от управителя на чуждестранно дружество с ограничена отговорност и регистриран капитал от 70 хиляди лева, от които внесени 35 хиляди. В случай, че Народното събрание се отклони от правия път, дружеството ще накаже България, като не внесе сумата по доверителната сметка. Ще видим пари за БТК, едва когато си дисциплинираме депутатите.

- Отговорността на Вива Венчърс ООД да се ограничи само до размера на внесените в доверителната сметка средства (между 5 и 20% от щедрата цена), а отговорността на АП (тоест на държавата) е до размера на цялата сделка - 250 милиона евро. По същество това задължение от предложението на Вива Венчърс ООД е вид държавно задължение и подлежи на ратификация от Народното събрание. Крайно време е Парламентът да изиска от АП документацията по сделката и да провери доколко там не са превишили правата си при поемане на финансови ангажименти.

- Вива Венчърс ООД искат и допълнителни гаранции за: липсата на търговски връзки между БТК и неговите служители; опазването на околната среда и за имотите на БТК; възможни плащания за минал период на данъчни задължения;

- Да не важат за купувача нормите на Закона за обществените поръчки. Конституционния принцип за равенството на всички пред закона няма да важи за избраниците на управляващите. Вероятно след няколко подобни сделки ще имаме цял кръг субекти с царски привилегии по отношение спазване на законите в Република България.

- Да отпаднат от приватизационния договор задълженията на купувача за инвестиции. С други думи, обещанията за модернизация на БТК да останат на "честна дума". - "Вива Венчърс ООД тържествено обещаваме да направим инвестиции в размер на 450 милиона евро, и дори на 750 милиона евро в БТК - вервайте ни!" Адвент, който уж стои зад сделката, няма да ангажира свои средства за инвестиции, а ще разчита само на заеми, взети от БТК.

- Да се признават всички разходи, направени по каквито и да са нови активи, които възникват за купувача и/или БТК. Тук Вива Венчърс ООД очевидно е използвала челния опит на Гад Зееви при покупката на Авиокомпания "Балкан". Със същия текст той успя да доизточи националния превозвач, представяйки всички свои и на "Балкан" разходи за инвестиции.

- Вива Венчърс ООД няма да информира българската държава за промените в структурата на капитала си след подписването на сделката.

- Акциите, които държавата ще продава, да бъдат предлагани първо на Вива Венчърс ООД.

- Република България да не продава от остатъчните си акции в БТК поне 6 месеца след сделката. Киндер сюрприз изобретението "Пул-мечта" изтича в канализацията.

- Правителството да реши по удовлетворителен за купувача начин въпроса за държавните гаранции по заемите от Европейската Банка за Възстановяване и Развитие и Международната Банка за Възстановяване и Развитие.

- Министерството на транспорта и съобщенията да си разчисти клаузата за неконкуриране между съдружниците в Мобиком - БТК с Cable&Wireless.

- Довереник по сделката да бъде JP Morgan - известен ни печално от доходните за финансовия министър сделки за обмяна на дълга и за емитирането на евробондовете.

Купуват БТК с нейните собствени пари. Купувачът няма пари за инвестиции, но щедро ги обещава. Дори двойно щял да вложи. Регистрираното на 8 юни тази година във Виена дружество с ограничена отговорност купува и веднага след това продава на друг, без да информира държавата.

Щеше да е само досадно, ако не беше престъпно."

Статията на Гроздан Караджов бе публикувана в mediapool.bg
(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com