Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Microsoft vs Еврокомисията - преди последния рунд (5-11-2002)

Продължаващото разследване на Европейската комисия срещу евентуални антиконкурентни практики в бизнеса на Microsoft влязоха във фокуса на международното внимание, след като компанията спечели подобно дело в САЩ преди няколко дни, съобщава Wap-BG. Американски съд реши, че действията на Microsoft по никакъв начин не могат да се тълкуват като злоупотреба с монополно положение.

Още от средата на миналата седмица и някоко дни преди развръзката в Америка стана ясно, че комисията ще се произнесе по случая до края на календарната година. Във фокуса на разследването й е дали Microsoft е злоупотребила с доминиращата си позиция на пазара чрез операционната си система Windows. Сега на дневен ред се появява въпроса - ще се повлияят ли европейските власти от решението в САЩ?

Според официални лица на Microsoft в Европа, Комисията е в правото си да направи каквото реши, че е правилно, Но най-вероятно ще обмисли добре отсъждането в Америка, преди да вземе свое собствено решение. От друга страна представители на самата комисия многократно са изразявали мнението, че тяхното разследване е доста различно от това, което се проведе в САЩ.

Най-общо казано, подозренията на европейския орган са две. Първото касае интегрирането на Media Player в операционната система Windows, което е в пряк ущърб на конкурентите на Microsoft. Според еврокомисията, софтуерните разработчици ще са принудени да разработват приложенията си имайки предвид Windows, а не конкурентни платформи. Втората точка в обвиненията е, че Microsoft разработва приложенията си така, че да работят с нейната операционна система, нанасяйки пряк ущърб на конкурентите си, ползващи Linux. И обратно - приложенията на Ms работят по- добре под Win от тези на конкурентни производители.

В отговор на подобни обвинения, американското правосъдно ведомство промени споразумението, постигнато меж! ду някои щати и Microsoft, задължавайки компанията да публикува технологична информация, която да помогне на другите софтуерни да подобрят продуктите си, работещи под Windows.

Очаквайки развръзката в Европа, наблюдатели коментират, че съдебното решение в САЩ няма да има никакво влияние върху крайните потребители, които купуват и ползват продукти на Microsoft.

И едва ли ще успее да промени коренно начина, по който софтуерният гигант комуникира с конкурентите си. Повечето ИТ фирми отказаха да коментират новосъздалото се положение, други нарекоха споразумението беззъбо и пълно с вратички за заобикаляне на ограниченията.

С решението си вашингтонският районен съдия Колийн Колар-Котъли на практика сложи край на дългогодишното антимонополно разследване срещу Microsoft в САЩ.

Подписаното споразумение между компанията и американските власти забранява на Microsoft подписването на големи ексклузивни сделки, които биха унищожили не! йни конкуренти. То нарежда на компанията да осигури опция в операционната си ситема, позволяваща на производители и потребители да избират за "предпочитани програми" продукти на други софтуерни фирми.

И принуждава MS да пубикува техническа информация, с чиято помощ софтуерните производители да могат да правят качествени програми за Windows. Дали тези изксвания ще се осъществят напрактика и как ще се конкролира спазването на споразумението е въпросът, който тревожи най-силно наблюдателите в момента.

Компанията твърди, че е започнала да спазва изискванията на споразумението още през лятото, когато пусна своя Service Pack, който освен пачовете съдържа и опция, позволяваща на потребителите на Windows да сменят браузъра, мултимедийния плейър и други програми, стартирани по подразбиране от операционната система.

Практиката обаче показва, че тази опция е трудна за използване от крайните потребители, а индустриалната група ProComp заяви, че Microsoft я е направила излишно сложна.

Повечето компании в бранша се въздържаха от коментар след петъчното решение на американския съдия. Dell и Gateway запазиха мълчание, това направи дори партньора на компанията Intel. Не пожелаха да коментират и конкурентните Apple Computer и Red Hat.

web.wap-bg.com


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com