Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

168 часа: “Вива” ще фалира БТК (5-12-2002)

"Вива" си запазва правото да препродава собствените си акции, а оттам и собствеността на БТК, на когото си пожелае. При това без да уведомява за това АП. Казано на ясен език - няма никаква пречка БТК да бъде препродадена няколко пъти или дори да бъде ликвидирана." Това твърди в днешния си брой в. “168 часа”. Вестникът цитира клаузи от предварителните условия по договора за продажба на БТК с австрийската “Вива Венчърс” - дъщерна фирма на американския фонд "Адвент" .

От секретен документ става ясно, че Агенцията за приватизация е сключила поредния неизгоден за страната приватизационен договор, в който България се задължава да гарантира кредитите, които новият собственик на БТК възнамерява да тегли. Държавата няма да контролира занапред прехвърлянето на акциите и ще е в неведение за истинския собственик на телекомуникациите ни.

Предлагаме ви част от скандалната публикация на седмичника :

“….в условията, поставени от "Вива" пише, че ще информира АП за промяна в структурата на капитала си и свотие акционери само при подписването на сделката, но не и след това. Кандидатът “Вива Венчърс” е изключително последователен в защита на своите интереси, включително и що се отнася до дъжавната гаранция по теглени от БТК кредити. Досега АП твърдеше, че размерът на гаранцията, която трябва да премине върху купувача, е около 142 млн. лева. От изложеното в условната оферта на “Вива Венчърс” обаче въпросът с гаранциите се третира по следния начин :” Постигане на съгласие с банките за отпадане на гаранциите или продължаването им от страна на българското правителство при приемвливи условия”. Тъй като досега не е известно банка да се е отказала от гаранции по отпуснати кредити, излиза , че българската държава, макар и да не притежава БТК, трябва да поеме вместо собственика – “Вива”, гаранциите по получените кредити.

От своя страна кандидатът също предлага като предварително условие държавата да му остави и дивидента си. Като капак от “Вива” настояват писмено да прекратят договора, ако не са изпълнение предварителните условия, поставени от купувача и този, който ще дължи неустойка, е АП.

”Република България няма право да прехвърля акции на дружеството за период от 6 месеца след подписването на договора”, настоява “Вива”. Същевременно обаче по никакъв начин не се ангажират самите те да спазват същото правило. Даже напротив. Австрийците ясно дават да се разбере, че техните акции на БТК ще бъдат заложени срещу осигуряване на финансиране на инвестиционната им програма. Това обаче би било в нарушение на приватизационния закон, който забранява до три години след приватизацията акциите на което и да било раздържавено предприятие да бъдат прехвърляни на друг инвеститор.

Според проектодоговора, ако “Вива” не плати акциите, и не извърши увеличението на капитала на БТК, носи отговорност в рамките на доверителната сметка. Тя е определена в размер на 5 % от покупната цена – 200 млн. евро , т.е . 15 млн. евро. АП обаче не може да търси обезщетения – нито за нанесени щети, нито за пропуснати ползи.

Изглежда нищо от изброеното не стряска приватизаторите, още повече че тези констатации се намират в сравнителна таблица на офертите на “Вива Венчърс” и “Коч холдинг”, изготвена от служители на АП. Те не са притеснени и от факта, че по случая са образувани две предварителни прокукрорски проверки”.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com