Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Още документи от АП по приватизацията на БТК (5-12-2002)

От АП излязоха още документи, от които се вижда, че и единият, и другият кандидати за БТК са отчайващо слаби. Става ясно, че не е избран по-добрият, а по-малко лошият кандидат.

Portal.bg разполага с десетки страници документи от АП, от които става ясно, че офертата на "Вива венчърс" не е най-изгодната възможна.

АП е решила да избере кандидат и да продължи преговорите поради финансовите затруднения на държавата. Т.напр. АП пише, че "реализирането на приватизационната процедура и по-скоро успешното й приключване в най-кратък срок е условие за получаване на заема ПАЛ 1 от Световната банка." Друг аргумент на АП е, че в "годишната програма за приватизация на АП тези приходи (от продажбата на БТК - б.р.) са планирани в републиканския бюджет и невнасянето им ще има сериозни последици за платежния баланс на страната". Това становище противоречи на изказването на министър Милен Велчев, че приватизацията на БТК няма да се отрази на бюджета, дори напротив - щяла да бъде от полза.

АП изразява страха си, че ако сделката не бъде сключена до 24-и декември, "Вива венчърс" биха могли да имат искания за предоговаряне на условията по офертите им.

Офертата на "Вива венчърс" е условна до решаване на следните въпроси:

1. да бъде приет нов Закон за далекосъобщенията, да бъде издадена нова лицензия на БТК и да бъдат получени задоволителни гаранции от КРС относно регулаторната рамка.

2. да му бъде осигурен период от 1 година, през която БТК да реши дали да използва опцията за получаване на GSM-лицензията.

3. държавата да поеме гаранциите по заемите на БТК

и т.н.

"Вива венчърс" особено настояват новия ЗД да бъде в приемлив за тях вид. Интересното е, че те се позовават на Европейските директиви, но според новите такива, от м. юли 2003 г. отпадат лицензиите за гласовите услуги и наетите линии, докато вариантът, изготвен от МТС, за да удовлетвори купувачите на БТК, предвижда удължаването на точно този монопол с още 2 години.

Допълнителна светлина се хвърля върху искането на "Вива венчърс" за инвестициите от 400 млн. евро за следващите 5 години. Според искането на "Вива венчърс" компенсация за неинвестирането им ще бъде неразпределението на дивидентите от БТК, но само ако има писмено искане на АП. Неясен е въпросът какво ще (няма да) разпределят, ако БТК е на загуба.

"Вива венчърс" изисква и България да няма право на вето при решение за увеличаване на капитала на БТК.

Що се отнася до доверителната сметка, с тя ще бъде при... познайте кой... да, JP Morgan, които напоследък станаха известни с провала на сделката за продажбата на Чешки телеком.

Интересното в случая е, че според запознати с документите, държавата в момента разиграва типичния американски сценарий, когато във филма има едно добро и едно лошо ченге. Доброто в случая е Пламен Петров, а лошото - Апостол Апостолов. Единият се прави, че е наскърбен от ниската цена, а другият се обяснява, че това е най-добрата сделка, на най-добрата цена.

От всичките документи и мнения на дребни чиновници, които в последните седмици излязоха от АП става ясно едно: БТК ще бъде продадена, независимо от решенията на съда или прокуратурата, защото зад нея се крият сериозни интереси, които не са в унисон с интересите на обществото и държавата. Възможността обаче държавата да осъмне без комуникации, Интернет и мобилни телефони е напълно реална, но за това няма да има виновни, нито пък обезщетение. На практика може да се повтори случая с "Балкан", само че купувачът се казва другояче.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com