Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

ISOC-BG оспорва в съда избора за купувач на БТК (6-11-2002)

“Интернет общество – България” внесе жалба до Върховния административен съд срещу решение на Агенцията за приватизация (АП) за избор на купувач на Българската телекомуникационна компания ЕАД. Решението е от 23.10.2002 г.

В жалбата си ISOC-BG апелира към съда да постанови спиране на изпълнението на решението на АП за избор на “Вива венчърс холдинг” ООД.

Според “Интернет общество- България”, АП нарушава Закона за приватизация и следприватизационен контрол (ЗПСПК). В жалбата се посочва, че решението е в разрез със стратегията за приватизация на БТК, условията и изисквания за приватизацията на БТК, както и условията на решение 2027-П/04.04.2002 г., обнародвано в Държавен вестник , бр. 40/2002 г. Там е посочено , че “….6. Информационният меморандум (за продажбата на БТК – б.а.) ще бъде предоставен за закупуване само на лица, които отговарят на следните предварителни квалификационни изисквания:

а) телекомуникационните компании следва да имат приходи от дейност от фиксирани линии за последната счетоводна финансова година над 500 млн. евро или да оперират фиксирана телекомуникационна мрежа, която има повече от 2 млн. абоната;

б) финансовите инвеститори следва да докажат управление на фонд от над 300 млн. евро.”
Един от основните аргументи на ISOC–BG е , че избраният купувач на 65 % от БТК австрийското дружество с ограничена отговорност “Вива Венчърс Холдинг” е с капитал от 35,000 евро.

Въпросното дружество не отговаря на изискванията на Решение 2027-П/04.04.2002 г., обн ДВ, бр. 40/2002 г. То е регистрирано едва през юни 2002 г., и вероятно е създадено за участие в конкретния търг, но не е нито телекомуникационна компания, нито пък е финансов инвеститор, който управлява фонд от над 300 милиона евро. “, се подчертава в текста на жалбата.

По датата на регистрация личало, че дружеството не е имало възможност да получи документацията относно процедурата по приватизация към датата на обявяването на самата процедура (04.04.2002 г.). С допускането на “Вива венчърс хопдинг ООД” до конкурса се нарушавало правото на всяко друго дружество с ограничена отговорност да участва в приватизацията на БТК. Това опорочава както резултатите от конкурса, така и целта на закона.

Според “Интернет общество- България”, купувачът не е поел ангажименти за намаляване цените на услугите на БТК и в този смисъл не са ясни основанията за твърденията на АП, че ще се понижат цените на услугите. От приложената аргументация на АП за избора, се намират достатъчно доводи, за да се докаже, че тръжната процедура е била опорочена, а аргументите на АП звучат по-скоро като аргументи на купувача, а не на продавача. “Оптимизирането” на заетите в БТК, което АП представя като нелека задача, очевидно е решено лесно от кандидат-купувача с уволнението на над 9000 служители. В жалбата също се припомня делото, заведено от ISOC-BG във ВАС през 1999г. То бе за отмяна на лицензионния режим за Интернет-операторите и последвалото спиране на заповедта за въвеждане му.

В заключение се споменава изрично, че ”приватизацията на БТК е пряко свързана с интереса на цялото българско общество, вкл. и на “Интернет – общество България” за запазване на либералния законодателен режим в областта на Интернет. Ние сме силно загрижени и считаме, че от решенията на АП, както и от Решение 682/2002 г. на Министерски съвет, с които се предвижда промяна на регулаторната рамка в областта на далекосъобщенията, ще настъпят непоправими вреди за цялото общество “.

В отделна жалба, адресирана отново до ВАС, ISOC-BG атакува като неправомерно и решение 682/22.10.2002 г. на Министерски съвет, с което правителството одобрява доклада на Агенцията за приватизация от 21.10.2002 г.

Този доклад е за процедурата за приватизация на “Българска телекомуникационна компания” ЕАД. В жалбата на ISOC се посочва, че Министерския съвет е нарушил процедурата по провеждане на търга за продажба на БТК ЕАД и ЗПСПК, а също така неправомерно е разпоредил действия на председателя на Комисията за регулиране на съобщенията в нарушение на ЗД.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com