Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

БАИТ е подвела министър Калчев? (7-7-2002)

Анализ на Закона за юридическите лица с нестопанска цел илюстрира новите интереси на организация като Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ), която от скоро е с променен юрически статут. Бидейки вече сдружение с нестопанска цел в частна полза , организацията на част от компютърните търговци защитава не общестевените, а корпоративните интереси на членовете си, сред които е и Microsoft-България.

“Само преди една година асоциацията на компютърните фирми протестира, че правителството е закупило 9000 пакета на Microsoft за 1 млн. долара, без да бъде обявен търг по Закона за обществени поръчки и настояват за промяна в закона. Тази година въпросът е защо БАИТ не протестрира за наемането на 30,000 пакета при това за 14 млн.долара?”, коментира Вени Марковски по повод договора на Министерски съвет с Microsoft.

Отговорът е в Меморандума подписан между БАИТ и Мicrosoft и във факта, че тази сделка вече е част от защитата на вътрешно организационните интереси, след като БАИТ се преобразува в сдружение с частни интереси. Меморандумът е публикуван на адрес www.veni.com/bait.html От него става ясно, че при променените условия, БАИТ е силно икономически заинтересована от успешните сделки на своите членове, независимо дали те ощетяват държавата.

“След като бе посочено, че договорът на правителството с Microsoft е част от проекта за създаване на електронно правителство (според меморандум, подписан от БАИТ и Министерски съвет на 2-ри април 2002г.), въпросът е кой е консултирал кабинета за бъдещото е-правителство и въобще знаят ли те какво точно включва това понятие”, пита Марковски.

На посочения адрес са публикувани изерзки от пресата, които ясно отразяват двойните стандарти в политиката на БАИТ през последната година. Вени Марковски илюстрира рязката промяна в курса на организацията и по отношение на свободния софтуер. В публичните си изяви през май 2002 г. БАИТ изразява официално становище за необходимостта от въвеждането на алтернативни средства и по-широкото използване на софтуер с отворен код. Само месец по-късно започва упорито да мълчи за скъпоструващата сделка с Microsoft.

“Сделката с Microsoft сама по себе си не е лоша. Тя има добър имиджов ефект за страната, но трябваше да бъде сключена с най-добрите условия за страната”, коментира Вени Марковски, който за пореден път подчерта, че го прави от позицията си на частно лице.

Бе припомнено още, че в търговската практика на Microsoft съществува т.н. програма “Select License Agreement”, по която покупката на софтуер от MS може да се се извършва на конкурентен принцип от оторизираните дистрибутори на корпорацията, които имат правото да се конкурират при оферирането на търговска отстъпка за големи клиенти. Това е само един от много възможни механизми за изгодно договаряне, в случай, че бе потърсено такова.

Ако бе използвано и това предимство и при обявен търг, и проучване на най-добрата оферта, страната ни можеше да получи далеч по-добри условия за закупуването на програмни продукти от корпорацията.

След като изминат тези три години, за които е сключен абонаментния договор, държавата трябва да реши какво да прави – дали да продължи да използва този софтуер или да търси алтернативи. Закупуването на съществуващия софтуер ще струва още 6-7 милиона долара или нов договор с десетки милиони долари задължения. Бе подчертан още и факта, че през последните четири години страната ни винаги е закупувала лицензиран софтуер.

“Този, който е подвел министъра на държавната администрация да сключи за тази сделка, трябва да си ходи”, бе категоричното становище на Вени Марковски като подчерта, че в личен разговор преди два дни министър Димитър Калчев е признал, че е бил подведен от БАИТ.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com